Başta kemik ve diş sağlığı olmak üzere sinir iletimi, kas kasılması, hücrelerarası iletişim ve kan pıhtılaşması gibi birçok kritik görevde rol alan kalsiyum sofralarımızda daha fazla yer bulmalı. Her ne kadar kalsiyum denince akla süt ürünleri gelse de aslında bu mineral yeşil yapraklılardan bakliyata birçok başka üründe de bol bol var. Size bu hafta kalsiyumdan zengin, lezzetli tarifler hazırladım.
#Berrin Yiğitİncirle yoğun aromalı bir yemek yapmak istersem sotelerim ya da ızgaralarım. Fırında yavaş yavaş pişirince de şahane olur. Kahvaltılarda yumurtalı ekmek üzerine ballı, taze kekikli ve sotelenmiş inciri de çok severim. Biri ekmek üstü atıştırmalık, biri tart ve biri de balık olmak üzere işte mutfağımdan incirli, üç tarif...
#İncirŞanlıurfa’da bulunan Göbekli Tepe’de gerçekleştirilen kazılarda elde edilen bulgular, yaklaşık 11 bin 600 yıl öncesine ışık tutuyor. Bilim insanları, dünyanın en eski kültürel etkileşim merkezlerinden biri olan bu bölgenin insanoğlunun “beslenme” konusundaki alışkanlıklarını değiştirdiğine inanıyor. Konya’daki Çatalhöyük ise 9 bin yıl önce yerleşim alanına dönüştürülmesi ile dikkat çekiyor.
Ekmek israfını önlemeye yönelik olarak, bayat ekmekleri birbirinden lezzetli tatlı ve yemeklere dönüştürmek için çok sayıda tarif bulunuyor. Zengin fakir tüm sofraların vazgeçilmezi ve genellikle ne olur olmaz endişesiyle fazladan satın alınan, sonra tüketilemediğinden bir kısmı çöpe atılan ekmeğin israfını önlemek için başlatılan kampanya, yoğun ilgiyle ülke genelinde devam ediyor.
Evde ekmek yapma hobisi ülkemizde hızla yaygınlaşıyor. Benim internette en fazla okunan yazılarım ekmekle ilgili olanlar oluyor. Evde ekmek yapmayı seven okurlarım için geçen hafta bir dizi teknik bilgi aktarmıştım. Bugünse son derece güzel, farklı ve bayılacağınız iki ev ekmeği tarifi veriyorum.