Üç ÅŸeften yılbaşı hindisi

Güncelleme Tarihi:

Üç şeften yılbaşı hindisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2003 00:00

Genellikle, içi kestaneli iç pilavla doldurulmuÅŸ hindi tercih edilir yılbaşı sofralarında. Ama biz, bu yıl evinde hindiyi daha deÄŸiÅŸik ÅŸekillerde piÅŸirmek isteyenler için NiÅŸ Restoran ve Four Seasons Oteli'nin ÅŸeflerinden iki farklı tarif aldık. GeleneÄŸi bozmak istemeyenlere de Divan'dan nefis bir doldurulmuÅŸ hindi tarifimiz var. Ä°yi hindi seçmenin, yılbaşı sofrası süslemenin ipuçları da yer alıyor listede.HÄ°NDÄ° KIZARTMASIDivan Oteli BaÅŸaşçısı Ayberk Åžurdum'un seçimi, kestaneli pilavladoldurulmuÅŸ kızartma hindi. Ayberk Usta'dan bir de hindininyanına lezzet olarak çok yakışan, incirli yılbaşı tatlısı tarifi aldık.Ãœnlü ÅŸef Ayberk Åžurdum, hindi kızartmasıyla kırmızı ÅŸarapiçilmesini tavsiye ediyor.Malzemeler: 1 bütün hindi, 1 adet soÄŸan, 10 cl zeytinyağı, TuzKestaneli pilav: 300 gr pirinç, çam fıstığı, kuÅŸ üzümü, 130 gr kuzu ciÄŸeri, birkaç kuru soÄŸan, 50 gr tereyaÄŸ, et suyu, toz ÅŸeker, karabiber, tuz, dereotu, yenibahar, kestane ÅŸekeriHazırlanışı: Bir bütün hindiyi, içi tamamen temizlendikten sonra, üzerinde ince tüyleri varsa ocakta tütsüleyin. Derisini yıkadıktan sonra, zeytinyağıyla her tarafını yaÄŸlayın. Tuz serpiÅŸitirin ve fırın kabına yerleÅŸtirin. Bütün soÄŸanları parçalayarak hindinin içine doldurun. Hindiyi 160 derecede ısınmış fırına atın, yaklaşık iki saat piÅŸirin. Hindiyi fırından çıkarıp, tabaÄŸa alın, garnitür olarak tereyağında hafifçe kavrulmuÅŸ lahanayla servis yapın.EÄŸer kızarmış hindiyi, kestaneli pilavla servis yapmak isterseniz; ayıkladığınız pirinçleri tuz ve suyla ıslatın. Yarım saat bekletip, bol suyla yıkayın. KuÅŸ üzümünü suya baÅŸtırıp, ÅŸiÅŸmesini saÄŸlayın, sonra suyunu süzün. Tencerede tereyağını eritin, dolmalık fıstıkları pembeleÅŸinceye kadar çevirin. Sonra tencereye ince doÄŸranmış soÄŸanı ilave edip, pembeleÅŸtirin. Küçük kare ÅŸeklinde doÄŸranmış kuzu ciÄŸerini, ardından süzülen pirinçleri ekleyip, tahta kaşıkla karıştırın, hafifçe kavurun. KuÅŸ üzümü, yenibahar, tuz, karabiber ve toz ÅŸekeri ilave edip, kaynayan tavuk suyunu ekleyin. Bir kere karıştırın, tencerenin kapağını kapatın. Kaynayınca ocağın altını kısıp, 15 dakika piÅŸirin. Ocaktan alınca, ince kıydığınız dereotunu, yıkanmış ve parçalara ayrılmış kestane ÅŸekerini ekleyip karıştırın ve 10 dakika dinlendirin.RULO HÄ°NDÄ°NiÅŸantaşı'ndaki NiÅŸ Restoran'ın ÅŸef aşçısı Selahattin Mercan'dandoldurma hindi piÅŸirmek istemeyenler için pratik bir hindi köfte tarifialdık. Yılbaşı yemeÄŸi piÅŸirmek için fazla vakit harcamak istemiyorsanız bu tarif tam size göre.Malzemeler: Bir adet bütün hindi ya da kiÅŸi sayısına göre bonfile hindi etleri, pul biber, yeÅŸil fıstık, kekik, renkli biberler, mantar çeÅŸitleri, dilediÄŸiniz kadar patates, havuç, arpacık soÄŸan, brokoli. Sos için krem ÅŸantiyi.Yapılışı: Elinizde temizlenmiÅŸ bütün bir hindi varsa, hindinin karnını yarısına kadar açın. Kemiklerini alın ve etlerini bir kaç dakika dövüp, inceltin. Kemiksiz hindinin içine tuz, pul biber, yeÅŸil fıstık serpip, eti rulo haline getirin. Yanmayan iplerle ruloyu sımsıkı sarın. Ãœzerine tereyaÄŸ sürüp, kırmızı toz biber ve kekik serpin. Derin bir kaba koyun, üzerini folyo ile kaplayın. 180 derecelik fırında 40, 45 dakika süreyle piÅŸirin. Ä°plerini çözünce, isteÄŸinize göre kalın ya da ince olarak dilimleyin. PiÅŸtiÄŸinde tereyaÄŸ ve baharatların yardımıyla oluÅŸacak sosu, kremayla çoÄŸaltabilir, bu sosla hindinizi servis yapabilirsiniz. Ayrıca haÅŸlanmış arpacık soÄŸan, havuç, kabak, brokoli, renkli biberler, mantar ve taze baharatlarla renkli ve doyurucu bir tabak oluÅŸturabilirsiniz. HaÅŸlanmış patates de hindinin yanında çok iyi gidiyor. Patatesi soÄŸanla bir kaç dakika sotelerseniz lezzetini artırırsınız.FIRINDA HÄ°NDÄ° DOLMASIFour Seasons Otel'in yeni Ä°talyan ÅŸefi Giancarlo Gottardo sizin için yaban mersini soslu fırınlanmış hindi dolması hazırladı.Malzemeler: Bir adet hindi göğsü, 1 adet hindi budu, 200 gram kestane, 1 orta boy temizlenmiÅŸ kereviz, 10 adet arpacık soÄŸan, 20 çorba kaşığı kuÅŸ üzümü, 2 dilim tost ekmeÄŸi, 1 adet havuç, yarım orta boy pırasa, 1 adet yumurta, 50 ml krema, tuz, karabiber, defne yaprağı, kekik, adaçayı.Tabağı süslemek için: HaÅŸlanmış kestane, fasulye, havuç, rezeneSos: 200 ml yaban mersini ya da kuÅŸ üzümü marmeladıHazırlanışı: Hindinin göğüs eti, tuz karabiber, kekik, adaçayı, defne yaprağı ile doldurulur. Etin iki tarafı da kızarana kadar 160 derecelik fırında 25 dakika piÅŸirilir. Hindinin budunu kıyma haline getirtin. Mikserde yumurta, krema, tuz, biber ile karıştırıp akışkan bir hamur haline getirin. Daha sonra bu karışım bir alüminyum folyo üzerinde, bir parmak kalınlığında açılır. Ortasına önceden haÅŸlanarak hazırlanmış kereviz, havuç, pırasa, arpacık soÄŸanı, kuÅŸ üzümü ve kare ÅŸeklinde dilimlenmiÅŸ ekmekle birlikte rulo yapılır. Alüminyum folyo iki ucundan kapatılır. Yaklaşık 8 cm geniÅŸliÄŸinde bir rulo elde edilir. Bu hindi dolması 140 derecede bir saat kadar piÅŸirilir. Hazır olan göğüsten ve fırından çıkarıp yuvarlak ÅŸekilde dilimlediÄŸimiz dolmadan birer dilim alıp tabaÄŸa yerleÅŸtiririz. HaÅŸladığımız sebzeleri zeytinyağıyla hafif ateÅŸte soteleyip tabaÄŸa alırız. Tuz, biber ve kıyılmış maydanoz ile servise hazırlar, tabağımızı süsleriz. Dilimlerin üstünde yaban mersini sosu yoksa, kuÅŸburnu marmeladı gezdiririz.YILBAÅžI YEMEĞİ İÇİN FAYDALI Ä°PUÇLARIBu yılbaşı, doldurulmuÅŸ hindi yerini hindi etiyle yapılan deÄŸiÅŸik sebzeli yemeklere bırakmış görünüyor. Hatta bazı restoranların yılbaşı mönülerinde hindi yerine ördek var. Ama evde geçirilecek yılbaşı geceleri için doldurulmuÅŸ hindi tavsiye ediyoruz.Hindinin yanında garnitür olarak haÅŸlanmış patates iyi gidiyor. Ama lezzetini artırmak için, patatesi öncelikle soÄŸanla sotelemek gerekiyor.Hindinin rengi açık yeÅŸilse bayat demektir. Derisi canlı renkte, üzerindeki ince tüylerin dipleri siyahlaÅŸmamış olanları tercih edin.Hindinin üzerindeki ince tüylerden, hindiyi ateÅŸin üzerinde bir iki saniye gezdirerek kurtulabilirsiniz.Yılbaşı gecesinin rengi kırmızı. Sofrayı dekore ederken kırmızı mumlar, peçeteler, peçete tokaları kullanabilirsiniz. Kırmızıya en çok yakışansa altın rengi. Bu iki rengin kontrastlarına masanızda yer verebilirsiniz. Tüm bu canlı renkleri taşıması için masa örtünüzün de beyaz ya da kemik rengi olması gerekiyor.Şık bir masa ortası süsü: Derin cam bir kaba, yılbaşı aÄŸaçlarını süslemek için kullanılan parlak, kırmızı ve altın rengi toplardan iki üç tane yerleÅŸtirin. Tahtakale'de bulabileceÄŸiniz plastik çam kozalaklarını da aralara serpiÅŸtirin. Kabın etrafını kırmızı kurdeleyle çevirip ortaya büyük kırmızı bir mum yerleÅŸtirin.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!