"Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla iki kat fazla antioksidan içerir. Bu nedenle fındık alırken çiğ (kavrulmamış) olmasına özen göstermeliyiz" diye konuşan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, çiğ fındıkla gelen 10 faydayı anlatarak önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Çiğ FındıkSoğuklar bağışıklığımızı düşürüyor; nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta gribin ‘güçlenerek’ geri döndüğü uyarısında bulundu. Biz de uzmanlardan bağışıklığımızı arttırmak için tavsiyeler aldık.
#Dünya Sağlık ÖrgütüHamilelik gebelik ismiyle de anılmaktadır. Erkekten gelen sperm kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurta ile döllenir. Bu döllenmenin sonunda fetus oluşmaya, gelişmeye ve büyümeye başlar. Hamilelik ortalama olarak 9 aylık bir zamanı kapsamaktadır. Bu zaman içerisinde de kadının organ ve dokularında değişiklikler meydana gelmektedir. Doğuma kadar geçen bu sürede kadında meydana gelen değişiklikler bazı etkilere de yol açmaktadır. Bu etkiler kadını ve bebeği olumsuz etkileyebilir. Bu amaçla hamile kadın beslenmesinden uyku düzenine kadar bazı olgulara dikkat etmelidir. Hamilelikte yenmemesi gerekenler nelerdir, gebelikte yenmemesi gereken balık, yeşillik, yemek ve besinler hakkında detayları derledik.
Okul çağı dönemi çocukların ömür boyu sürecek davranışlarının kazanılmaya başlandığı, alışkanlıklarının oluştuğu bir dönemdir. Bu dönemde çocukların dengeli beslenme alışkanlığı kazanması geleceklerinde de bu alışkanlıkları sürdürmelerinde etkili olmaktadır. Dengeli beslenmenin aynı zamanda çocukların sağlığının korunması ve hastalıkların önlenmesi konusunda önemli bir rol oynadığını ifade eden Uzman Diyetisyen Olcay Barış, okulda dengeli beslenme çantasının nasıl olması gerektiğini anlattı.
#BeslenmeHaftalardır devam eden referandum tartışmalarında, bendeniz kendimi hızlandırılmış İngilizce kursuna gitmiş zavallı Yiğit Özgür karakterleri gibi hissediyorum: "Yes mi, no mu? Çabuk söyle! Ar yu çekindırılıst?" Doğru tercihi yapma zorunluluğunun yarattığı bir büyük gerginlik...
#Ketojenik BeslenmeTuz vücutta sıvı dengesinin sağlanması, kan basıncının düzenlenmesinde, kasların kasılması ve sinirlerin iletisi için gerekli olan önemli bir mineraldir. Ancak fazla tuz tüketimi bazı hastalıklar için büyük risk faktörü oluşturur. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Nukleer Tıp Bölümünden Uzm. Dr. Mari Benli sağlıklı bir kişinin gün içerisinde en fazla 5-6 gram (bir dolu çay kaşığı) tuz tüketmesi gerekliliğine dikkat çekiyor.
Seçeneklerin bol olduğu ve araştırma sonuçlarınınz da hızla değiştiği bir dünyada, hangi besinlerin nasıl tüketileceğini kestirmek pek de kolay olmasa gerek. İşte size bu konuda ışık tutabilecek ve son güvenilir bilimsel araştırmalardan yola çıkılarak hazırlanmış birkaç ipucu.