GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir? Gebelikte Yenmemesi Gereken Balıklar, Yeşillikler, Yemekler Ve Besinler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir? Gebelikte Yenmemesi Gereken Balıklar, Yeşillikler, Yemekler Ve Besinler

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir? Gebelikte Yenmemesi Gereken Balıklar, Yeşillikler, Yemekler Ve Besinler

Hamilelik gebelik ismiyle de anılmaktadır. Erkekten gelen sperm kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurta ile döllenir. Bu döllenmenin sonunda fetus oluşmaya, gelişmeye ve büyümeye başlar. Hamilelik ortalama olarak 9 aylık bir zamanı kapsamaktadır. Bu zaman içerisinde de kadının organ ve dokularında değişiklikler meydana gelmektedir. Doğuma kadar geçen bu sürede kadında meydana gelen değişiklikler bazı etkilere de yol açmaktadır. Bu etkiler kadını ve bebeği olumsuz etkileyebilir. Bu amaçla hamile kadın beslenmesinden uyku düzenine kadar bazı olgulara dikkat etmelidir. Hamilelikte yenmemesi gerekenler nelerdir, gebelikte yenmemesi gereken balık, yeşillik, yemek ve besinler hakkında detayları derledik.

Hamile olan ve çocuk doğurmuş her kadın gebelik sürecinde bazı besinleri tüketmesi gerektiğini bazı besinleri de tüketmemesi gerektiğini bilir. Hatta bu konuda kadın doğum uzmanları da hastalarına yardımcı ve destek olur. Özellikle de bazı besinler içerikleri dolayısıyla zararlı olmasından dolayı hamileyken alınması önerilmez.

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?

Hamilelik sürecinde kadınlar özellikle yemesi gereken besinlere odaklanmaktadır. Oysa yenmesi gereken besinler kadar tüketilmemesi gerekenler de oldukça önemlidir. Üstelik bu listeye baktığımızda bir hayli kabarık olduğunu da görmekteyiz. İşte hamilelikte yenmemesi gerekenler şöyledir:

Şarküteri ürünleri. Bu ürünlerden özellikle sucuk, salam ve sosis gibi fazla işlem görmüş etler yenmemelidir.

Cıva oranı yüksek deniz ürünleri: Bazı balık çeşitleri ve kabuklu deniz ürünleri bebeğin sinir sistemine içerdikleri cıva oranı nedeniyle zarar verebilir.

Pastörize edilmemiş süt ve peynirler: Süt ürünleri çiğ olarak tüketilmemelidir. Bu ürünlerin pastörize edilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Çiğ veya az pişirilmiş yumurta: Çiğ yumurtada pişirilmediği için bakteri bulunabilir. Bu bakteriler bebeğe ve anne adayına zarar verebilir.

Az pişmiş veya çiğ deniz ürünleri, etler ve tavuklar: Çiğ olan bu ürünler gıda zehirlenmesine zemin hazırlayabilir. Bu yüzden hamileyken de yenmemelidir.

Kutu olarak satılan hazır meyve suları ve asit içerikli içecekler. Meyve suyu içmek istenildiğinde taze sıkılmış olmasına dikkat edilmelidir. Kola, gazoz gibi asitli içecekler içilmemelidir.

Doktor onayından geçmeyen bitki çayları: Bitki çayları hamileyken faydalıdır. Siyah çay ya da kahve tüketmektense bitki çayları önerilmektedir. Fakat her bitki çayı aynı etkiyi vermeyebilir. Bu yüzden bitki çayı tüketmeden önce doktora danışılmalıdır.

Yüksek şeker ve karbonhidrat içeren ürünler: Kek, pasta, börek gibi hamur işleri yüksek düzeyde şeker ve undan kaynaklı karbonhidrat içerebilir. Bu sebepten dolayı bu ürünler yenmemelidir.

Fazla tuzlu yiyecekler: Turşu, cips ve soya sosu gibi ürünler yüksek miktarda tuz içerebilir. Bu yüzden yenmemelidir.

Yıkanmamış her ürün: Yıkama yapılmamış sebze, meyve ve diğer yiyecekler bakteri ve mikrop barındırabilir. Bu yüzden yenmemelidir.

Fazla miktarda ciğer: Ciğer ürünü sakatat malzemesi olarak bilinmektedir. Elbette ki hamileyken ciğer tüketilebilir. Fakat ciğerin fazla tüketilmesi önerilmemektedir.

Yapay tatlandırıcılar: Hamilelik sürecinde tatlandırıcı bile olsa yapay olan her üründen uzak durulmalıdır.

Kızartmalar: Kızartma ürünleri trans yap içerdiğinden dolayı yenmemelidir.

Hazır yiyecekler: Çikolata, bisküvi gibi hazır yiyecekler yenmemelidir.

Kafein: Kafeinin hamileyken bebeğe zararlı olduğu tespit edilmiştir. Hamile olan kadın günlük kafein oranını bir fincanın üzerine çıkartmamalıdır.

Gebelikte Yenmemesi Gereken Balıklar

Bilindiği gibi sağlıklı beslenmenin bir yolu da balık tüketmektir. Özellikle kış aylarında haftada bir ya da iki kez balık yenmesi önerilmektedir. Hamile kadınlar da hem kendi hem de bebeklerinin sağlığı için balık tüketmekten kesinlikle vazgeçmemelidir. Burada önemli olan hangi balık türlerini neden dolayı yememeleri gerektiğidir. Bazı balık türlerinin içinde cıva maddesi vardır. Bu madde zararlıdır. Cıva içeren ve hamilelikte yenmemesi gereken tam olarak 4 tür balık vardır. Bunlar uskumru, köpek balığı, tile balığı ve kılıç balığıdır.

Gebelikte Yenmemesi Gereken Yeşillikler

Gebelikte yenmemesi gereken yeşilliklere yer verilmemektedir. Çünkü yeşilliklerin hemen hemen tamamı yüksek miktarda folik asit içermektedir. Gebelikte özellikle yüksek miktarda folik asit içeren yeşilliklerin yenmesi tavsiye edilmektedir. Bunların dışındaki yeşillikler ise normal düzeyde yenebilir. Yüksek miktarda folik asit içeren yeşillikler ıspanak, brokoli, ceviz, mercimek, semiz otu ve portakaldır.

False