Yüksek tansiyon (hipertansiyon) damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınca denir. Bu durum uzun süre belirti vermeden kalp, damar, beyin ve böbrek sisteminde de hasarlara neden olabiliyor. Peki yüksek tansiyon nasıl düşürülür? İşte tansiyon düşüren besinler...
#Yüksek TansiyonDünyada her yıl 9.4 milyon insanın hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İlhami Gültepe, “Aşırı tuzlu yemeklerimiz, bir de tadına bakmadan bu yemeklere ekstra tuz eklememiz yüksek tansiyona neden oluyor. Hipertansiyon inme, kalp krizi, böbrek hastalıkları, diyabet ve körlüğe kadar varan göz bozukluklarına sebep olabilir, ölüme yol açabilir” dedi.
#TuzYOZGAT HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ DR. M.AKİF KARAARSLAN, TUZUN VÜCUTTA SU DENGESİNİN KORUNMASINDA VE BESİNLERİN HÜCRE DUVARINDAN GEÇİŞİNDE ROL OYNADIĞINI BELİRTEREK, AŞIRI TUZ KULLANIMININ HİPERTANSİYON, KALP, DAMAR VE BÖBREK HASTALIKLARI BAŞTA OLMAK ÜZERE KEMİK VE GÖZ SAĞLIĞINI ETKİLER, BAZI KANSER TÜRLERİ VE FELCE NEDEN OLABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ.
- Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Taşçı: - "Safra yollarının, taşlar nedeniyle tıkanması sonucu sarılık oluşur. Safra, karaciğerde birikmeye başlar ve uzun dönemde karaciğerin işlevini bozarak yetersizliğe neden olabilir" - "Bu küçük taşların yol açtığı rahatsızlıklar tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilir"
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Nefroloji Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk, hipertansiyon ve ölümcül kalp damar hastalıklarına yol açan aşırı tuz kullanımının önlenmesi için tuz paketlerinin üzerine, sigarada olduğu gibi uyarıcı yazı yazılmasını önerdi.
Çocukluktan itibaren düzenli alınan taze sebze ve meyvenin, kanser riskini azalttığı bildirildi. Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, yapılan birçok araştırmaya göre, kansere, kalıtımın yanı sıra hava, besin ve suda bulunan zararlı kimyasallar ile bazı mikropların yol açtığını söyledi.
Türkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiSigarayı bırakmanın kesin ve etkili tek bir yolu bulunmuyor. Ancak kararlı bir şekilde adımlar attığınız halde yine de sigaradan kurtulamıyorsanız tükettiğiniz gıdalar farkında olmadan bağımlılığınızı tetikliyor olabilir. Peki hangi yiyecekler sigarayı bırakamamanızın nedeni olabilir? Sigarayı bırakmak için hangi besinleri tüketmek gerekir? Uzman Diyetisyen Yasemin Öztürk ile mercek altına aldık.
#Sigara Bağımlığı