Yüksek Tansiyon
Hipertansiyon (HTN) veya yüksek tansiyon, bazen arteriyel hipertansiyon, atardamarlardaki kan basıncının yükseldiği kronik bir tıbbi durumdur. Bu basınç artışı sonucu, kalp kanın damarlarda dolaşımını sağlamak için normalden daha fazla çalışmak zorunda kalır. Kan basıncı iki, sistolik ve diyastolik ölçümü içermekte olup bunlar kalp kaslarının kalp atışları arasında kasılması (sistol / büyük tansiyon) veya gevşemesine (diyastol / küçük tansiyon) bağlıdır. Dinlenme halinde normal kan basıncı, büyük tansiyon 100–140 mmHg (en yüksek nokta) ve küçük tansiyon 60–90 mmHg (en alt nokta) arasında seyreder. Yüksek tansiyon, tansiyonun sürekli 140/90 mmHg ve üzerinde bir seviyede olmasıdır.
Yüksek Tansiyon Haberleri
Karadeniz'de yüksek tansiyon
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Bir hafta içinde (Ukrayna sınırlarında) toplam (Rus) asker sayısının 120 binden fazla olması bekleniyor ancak bu demek değil ki bu rakamda kalacaklar." ifadelerini kullandı.
Karnından 15 santimetre çapındaki dev anevrizma ameliyatla alındı
Yüksek tansiyon hastası Ayhan Gökgöz’e (58), 4 yıl önce karın bölgesinde bulunan aort damarında genişleme (anevrizma) olduğu söylendi. Gökgöz'ün karnındaki anevrizmanın çapı, aradan geçen sürede futbol topu büyüklüğüne ulaşması sonrası ameliyat edilerek değiştirildi. Dr. Mustafa Mert Özgür, 'Damarın çapını söylediklerinde inanamadım. Normalde iki, üç santim olması gereken damarın çapı 15 santime ulaşmış. Karnında saatli bombayla yaşamış.' dedi.
Doktorlar bile şaşkına döndü: Futbol topu büyüklüğünde saatli bombayla yaşamış
Yüksek tansiyon hastası Ayhan Gökgöz’e (58), 4 yıl önce karın bölgesinde bulunan aort damarında genişleme (anevrizma) olduğu söylendi. Gökgöz'ün karnındaki anevrizmanın çapı, aradan geçen sürede futbol topu büyüklüğüne ulaşması sonrası ameliyat edilerek değiştirildi. Dr. Mustafa Mert Özgür, 'Damarın çapını söylediklerinde inanamadım. Normalde iki, üç santim olması gereken damarın çapı 15 santime ulaşmış. Karnında saatli bombayla yaşamış.' dedi.
Hamilelikte oruç anne ve bebek için risk doğuruyor
Diyanet İşleri Başkanlığı ve bilimsel araştırmaların gebelikte oruç tutulmaması konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Doç. Dr. Lebriz Hale Aktün, “Açlık ve susuzlukta anne adayı ve bebeğin savunma sistemleri alarm durumuna geçiyor. Annede böbrek, tansiyon ve diyabet gibi hastalıklar da varsa bu durum hem anne hem bebek açısından hayati tehlikelere gebe” dedi.
Koroner bypass eşittir iyi yaşam
DSÖ açıklamıştı! İşte koronavirüsü daha ağır geçiren grup...
Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle hastanede yatan hastaların büyük kısmında diyabet olduğunu açıkladı. Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik de diyabetliler ve obez hastalarının koronavirüsü daha ağır geçirdiğini belirtti.
Aşk kalbi güçlendiriyor
Karadeniz’de yüksek tansiyon! NATO Rusya’yı uyardı: Askeri çekin
Amerikan savaş gemilerinin Karadeniz’e çıkması öncesinde NATO, Rusya’dan Ukrayna sınırındaki askerlerini sınırdan derhal çekmesini istedi. Kremlin de destroyer gönderen ABD’yi uyararak, Hazar’dan Karadeniz’e gemi takviyesi yaptı.
George Floyd'un öldürülmesi davası 3. haftasına girdi
ABD'nin Minnesota eyaletinde, siyahi George Floyd'un gözaltına alınması sırasında dizini ensesine basarak ölümüne neden olan eski polis memuru Derek Chauvin'in yargılanmasında 3'üncü haftaya girildi.
Prof. Dr. Bozkurt: Kalbin en büyük düşmanı stres, fazla kilo, tuz ve sigara
KARDİYOLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Engin Bozkurt, dünyada gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp krizinin ilk sırada yer aldığını, stres, fazla kilo, tuz ve sigarının kalbin en büyük düşmanı olduğunu söyledi.
Havuç Kürü Nedir Ve Nasıl Yapılır? Havuç Kürü Faydaları Ve Tarifi
Sağlıklı yaşamı hedefleyenler için bitkisel kürler günümüzde daha fazla önem kazanmış durumda. Beslenme uzmanları tarafından da çoğu zaman önerilen bu kürlerden yemek ve salatalarının içerisinde görmeye ve yemeye alışkın olduğumuz havuç öne çıkıyor. Göz sağlığı denildiği zaman içerdiği bol miktarda A vitamini ile tanınan havuç, kürleri ile de şifa kaynağı olmaya ve çeşitli tariflere sağlık, lezzet ve ilham vermeye devam ediyor. Bu faydalı besinden yapılan havuç kürü olarak bilinen kür tarifleri havuç kürü nedir ve nasıl yapılır? Havuç kürü faydaları ve tarifi hakkında detayları derledik.
Sağlık Bakanlığı'ndan Ramazan'da beslenme önerileri
Sağlık Bakanlığı'nca "Ramazan'da beslenme önerileri dikkate alınmalı, kalabalık iftar sofraları kurulmamalı ve sosyal mesafe kurallarına azami özen gösterilmelidir" uyarısında bulunuldu.
Probiyotik tüketerek kanseri önleyebilirsiniz
Probiyotiklerin sadece bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayıp, kanseri önleyici ve tedavi edici etkileri olduğunu söyleyen Diyetisyen Eda Balcı, “Probiyotikler, gıdalarla alınan makro besin öğelerinin, mineral ve vitaminlerin emilimini artırır” dedi.
Sinir sıkışması
Sinir sıkışması, farklı nedenlere bağlı olarak sinir üzerinde baskı oluşması sonucu oluşur.
Yanlış beslenme, böbrek yetmezliğine davetiye çıkarıyor
Zor bulgu veren böbrek yetmezliği hastalığının giderek yaygınlaştığına dikkat çeken İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, beslenme düzenine bağlı olarak da gelişen diyabet ve hipertansiyonun böbrek yetmezliğine neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kantarcı, “Ülkemizde şeker hastalığı artış hızında biz dünya birincisiyiz. Çok sayıda insan obez düzeyinde kilolu. Böbrek hastalığını, diyabet ve hipertansiyon davet ediyor. Böbrek yetmezliği aşamasına gelmeden, diyabet ve hipertansif hastalarda veya böbrek hastalığına yatkınlığı olan kişilerde öncelik, böbrek sağlığını korumak olmalı. Taze gıda tüketmek, tuz tüketimini azaltmak lazım. Ayrıca bilinçsiz vitamin tüketimine son verilmeli” diye konuştu.
Nar çiçeğinin faydaları nelerdir, nasıl tüketilir? İşte nar çiçeğinin yararları
Nar çiçeği, C vitamini açısından zengin bir bitki. Meyvesi gibi oldukça faydalı olan bu bitki, halk arasında hibiskus çayı olarak da biliniyor. Hatta ekşi tadından dolayı ekşi çay olarak da anılıyor. Peki nar çiçeğinin faydaları nelerdir, nasıl tüketilir? İşte nar çiçeği çayının yararları
Bıldırcın yumurtasının faydaları neler? İşte bıldırcın yumurtasının yararları
Bıldırcın yumurtası, yabani bıldırcın kuşundan elde ediliyor. Tavuk yumurtasından daha küçük ve daha hafiftir ancak bu küçüklüğüne zıt olarak besin değeri tavuk yumurtasından çok daha fazladır. Tavuk yumurtasından beş kat daha fazla fosfor, sekiz kat daha fazla demir ve dokuz kat daha fazla protein içerir. Peki, bıldırcın yumurtasının faydaları neler?
Hindiba kahvesi nedir, nasıl tüketilir? İşte, hindiba kahvesinin faydaları ve zararları
Kahve, çoğumuz için güne güzel başlamanın anahtarıdır. Ancak mutlu hissettirmesinin yanı sıra kahvenin uykusuzluk, yüksek tansiyon, baş ağrısı, anksiyete ve daha fazlası gibi yan etkileri de vardır. Hindiba kahvesi ise son zamanlarda hepimizin umutsuzca bağımlı olduğu şeylere kafeinsiz bir alternatif olarak en çok aranan kahveler arasında olmaya hak kazandı. Peki hindiba kahvesi nedir, nasıl yapılır? Gelin, hindiba kahvesini yakından tanıyalım.
Goji berry nedir, nerede yetişir? İşte, Goji berry faydaları ve zararları
Goji berry halk arasında bilinen adıyla kurt üzümü, vitamin ve mineraller açısından zengin içeriğiyle son dönemlerin aranan meyveleri arasında yer alıyor. Peki, ünü dünyaya yayılmış 'Goji berry' meyvesi nedir, nerede yetişir? İşte, Goji berry faydaları ve zararları…
DASH Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? DASH Diyetinde Tüketilen Besinler
Bir diyete başlamadan önce kişinin kronik rahatsızlığı veye kan değerleri gibi durumlarının dikkate alınması çok önemli. Bu nedenle uygulanan diyetler de kişilere göre değişebilir. DASH diyeti de bu farklı diyetlerden biri. Bu diyet daha çok yüksek tansiyon hastaları için önerilmektedir. Peki DASH diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte DASH diyetinde tüketilen besinler
Yüksek Tansiyona Ne İyi Gelir? Evde Yüksek Tansiyonu Düşürmenin Yolları
Tansiyonun yükselmesinde fiziksel ve psikolojik birçok etken olabilir. Yüksek tansiyonun nasıl düşürüleceği ve nasıl yükseleceği ise tansiyon sorunu yaşayan vatandaşlar açısından merak konusu. Peki, yüksek tansiyon nasıl düşürülür? İşte, yüksek tansiyona ne iyi gelir sorusunun cevabı.
Magnezyum eksikliği neden olur, nasıl giderilir? İşte magnezyum eksikliği belirtileri
Magnezyum, vücut için en önemli minerallerden biri. Gebelik, emzirme ve hastalık dönemlerinde magnezyuma daha fazla ihtiyaç olur. Vücuttaki enzimlerin çalışmasında büyük bir rolü olan bu mineralin eksikliği halinde birçok soruna ortaya çıkabilir. Peki magnezyum eksikliği neden olur, nasıl giderilir? İşte magnezyum eksikliği belirtileri...
Çikolata Ağacı Nedir, Nerede Ve Nasıl Yetişir? Çikolata Ağacı Özellikleri, Bakımı Ve Faydaları Hakkında Bilgi
Çikolata ağacı nedir? Çikolata ağacının özellikleri nelerdir? Çikolata ağacı nasıl yetiştirilir? Çikolata ağacının diğer adı nedir? Çikolata ağacı yetiştirmek için hangi iklim koşulları gerekmektedir? Çikolata ağacının yaşam süresi ne kadardır? Çikolata ağacının bakımı nasıl yapılır? Çikolata ağacının faydaları ve kullanım alanları nelerdir? Çikolata ağacının özellikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli tüketirken bunlara dikkat
Brokoli, insan sağlığı için faydalı olan besinlerin başında geliyor. Düzenli olarak tüketildiğinde tansiyondan diyabete pek çok rahatsızlığı önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca vitamin ve mineral yönünden de oldukça zengin bir besin. Peki brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli tüketirken dikkat edilmesi gerekenler...
Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? İşte tansiyon düşüren besinler
Yüksek tansiyon (hipertansiyon) damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınca denir. Bu durum uzun süre belirti vermeden kalp, damar, beyin ve böbrek sisteminde de hasarlara neden olabiliyor. Peki yüksek tansiyon nasıl düşürülür? İşte tansiyon düşüren besinler...
Biberiye Çayının Faydaları Nelerdir? Biberiye Çayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Biberiye çayı, biberiye bitkisinin yapraklarının kurutulup kaynatılması ile hazırlanır. Vücut için çeşitli faydaları olan bu çay, sindirimden baş ağrısına kadar pek çok şeye iyi geliyor. Peki biberiye çayı faydaları nelerdir, nasıl hazırlanır? İşte biberiye çayı hakkında bilinmesi gerekenler
Horlamanın nedeni "uyku apnesi" olabilir
Dünya genelinde insanların yüzde 35,7’sinin uyku problemi yaşadığını belirten Çene-Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, horlamanın kişinin uyku kalitesine dair önemli mesajlar verdiğine dikkat çekti. Saygı, “Aşırı horlama burun, boğaz ve çene şekliyle ilgili sorunlar veya uyku apnesi gibi hastalıkların habercisi olabilir” uyarısında bulundu.
'Aşılanmama oranı yüzde 30'larda' diyen Prof. Dr. Ahmet Yıldız'dan kalp hastalarına çok önemli koronavirüs aşısı uyarısı
Koronavirüs olma korkusuyla hastaneye gitmekten çekinen ve göğüs ağrısı olduğu halde acile başvurmayan kalp hastalarında şimdi de yan etki endişesiyle aşı fobisi baş gösterdi. ''Özellikle 65 yaş üstü grupta aşılanmama oranı yüzde 30'larda'' diyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Ahmet Yıldız, hastaların aşı sırası geldiğinde kaygıyla kendilerini aradığını belirtip, "Sırası geldiği halde aşı olmayanların oranı yüzde 30. Bunlar yaşlı grup ve çoğu kalp hastası. Kovid-19, en çok yaşlı ve kalp hastalarını öldürüyor. Dolayısıyla asıl bu gruptaki insanlarımızın aşısını olması gerekiyor" uyarısında bulundu.
Acı biber 'mutluluk' veriyor
SOFRALARDA kimileri için vazgeçilmez tatlar arasında yer alan bibere acılık veren kapsaisin maddesinin, vücuttaki endorfin hormonu salgılamasını artırarak, mutluluk hissi oluşmasına, stresin azalmasına yardımcı olduğu belirtildi.
Çörek otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir?
Çörek otu, binlerce yıldır doğal tedavi yöntemlerinden biri olarak kullanılıyor. Mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz bu faydalı bitki, yağı çıkarılarak da kullanılabiliyor. Ayrıca çörek otu ve yağının vücuttaki pek çok sisteme önemli yararları bulunuyor. Peki çörek otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir?
Akdeniz diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte Akdeniz diyetinde yenilenler
Daha çok sebze, meyve, yeşillik, zeytinyağı ve balık ağırlıklı bir beslenme şekli olan Akdeniz diyeti uzmanların en çok önerdiği diyet listeleri arasında yer alıyor. Peki Akdeniz diyeti nasıl yapılır? İşte Akdeniz diyeti hakkında merak edilenler…
Ananas suyunun faydaları saymakla bitmiyor! İşte ananasın faydaları hakkında bilinmesi gerekenler
Tadıyla son zamanların gözde meyveleri arasında yer alan ananasın sağlığa da birçok faydası var. Uzmanların tüketilmesini tavsiye ettiği ananas suyu sindirimi rahatlatırken bir yandan da antioksidan özelliğiyle koruma sağlıyor. İşte ananas ve ananas suyu hakkında bilinmesi gerekenler…
Akıllı ilaç nedir? Akıllı ilaçlar hakkında tüm merak edilenlerin yanıtları
Akıllı ilaç, kanser hastalarında hedefe yönelik sonuç almaya yarayan tedavi yöntemlerden biri. Peki son yıllarda büyük bir başarı sağlayan akıllı ilaçları hangi kanser türlerinde kullanılıyor? Diğer tedavi yöntemlerinden farkı ne? İşte akıllı ilaçlar hakkınlar tüm merak edilenler…
Ozan Şah Turna yoğun bakımda
Berlin’in tanınmış simalarından halk ozanı Şah Turna, yakalandığı koronavirüs nedeniyle yoğun bakım ünitesine yatırılırken, kızı Şirin’in de Berlin Neukölln Hastanesi’nde müşahede altına alındı. Şah Turna’nın koronaya yakalanan eşi ozan Şiar ile diğer kızları Şafak Melodi ise evde tedavi görüyor.
Obezite ve Covid-19... 'Ateşe benzin dökmek gibi'
Aşırı kilolu kişilerin çoğunlukta olduğu toplumlarda koronavirüs kaynaklı ölüm oranları diğer ülkelere göre 10 kat yüksek seyrediyor. Farklı bir araştırma ise obezitenin Covid-19 aşısının etkinliğini azaltabileceğine dair sonuçlar ortaya koyuyor. Obezite ile koronavirüs arasındaki korkutucu ilişkiyi uzmanlara sorduk
Tüp Mide Ameliyatı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Obezitenin ilerleyici ve kronik bir sağlık sorunu olması, fazla kilolarını uyguladıkları diyet veya egzersiz programları ile veremeyenler için ciddi bir tehdit haline gelebiliyor. Fazla kilo sorunu ve bu sorunla birlikte ikincil sağlık sorunları yaşayan kişiler için obezite cerrahilerine başvurmak tercihten ziyade önemli bir gereklilik olarak ön plana çıkabiliyor. Günümüzde en sık uygulanan bariatrik cerrahi yöntemi olan tüp mide ameliyatı hakkında doğru bilinen yanlışlar ile ilgili Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Aynacı önemli bilgiler aktardı.
Obezitenin yol açtığı 10 hastalık
Son bir yıldır küresel salgın hastalıkla mücadele kapsamında evde geçirilen zamanın artması, hareketsizlik ve atıştırmalar kilo alımını hızlandırırken, modern çağın tehlikeli hastalığı obezitenin de yaygınlaşmasına neden oluyor.
Bu hastalıklar kadınları erkeklerden farklı etkiliyor
Kadın ve erkek biyolojisi hakkında araştırmalar sonuçlandıkça elde edilen verilerin tedavi yaklaşımlarında önemli kazanımlar sağlayacağını dile getiren Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “Kadınlar Günü” özelinde hangi sağlık sorunlarının kadınları daha fazla etkilediğini anlattı.
Çağımızın en önemli hastalığı obezite
Ülkemizde yetişkinlerde her 3 kişiden biri obez ve gün geçtikçe bu sayı hızla artmakta. Geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açan obezite ile ilgili merak edilenleri Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar anlatıyor.
Uzmanlar bitki çaylarının yan etkilerine karşı uyardı
DİYETİSYEN Derya Zünbülcan, bitki çaylarının bilinçsiz tüketildiğinde tehlikeli olabileceğini, özellikle ilaçlarla etkileşime girebileceği için dikkatli olunması gerektiğini belirtip, uyarılarda bulundu. Bergama ilçesinde, doğadan şifalı bitkiler toplayıp, satışını yapan İbrahim Özsöz de her bitkinin bir toplama zamanı olduğunu, buna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Kültür Mantarı Nedir, Nerede Yetişir Ve Yenir Mi? Kültür Mantarı Faydaları, Yetiştiriciliği Ve Özellikleri
Sevimli bir görüntüye sahip olması ile beraber aynı zamanda kültür mantarı önemli faydalar sağlayan türler içerisinde yer almaktadır. Bu yüzden günümüzde yaygın değerlendirilen ve aynı zamanda merak edilen mantarlar içerisinde geliyor. Peki, Kültür mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Kültür mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.