Güzin Abla

NE güzel kadınmış...

Gençlikten kaynaklanan güzellik değil üstelik. Ağarmış saçlarıyla da güzel. Hatta daha da güzel.

Sırf güzellik de değil. Huzur, güven veren bir ifade var yüzünde.

Bazı işlerde önemlidir yüz ifadesi. Kendinizi teslim edecekseniz bir ipucu ararsınız karşınızdakinin yüzünde. Güvenip güvenemeyeceğinizi anlamaya çalışırsınız. İlk defa gittiğiniz doktorda mesela.

Hele işte kimselere açamadığınız derdinizi açacaksanız... Güzin Abla bu açıdan hakikaten doğru kişiymiş. Gerçi yüzünü görmedik yıllarca, kim olduğunu bilmedik. Erkek zannedenler bile oldu.

Bir de kanlı canlı çıksaydı demek okurun karşısına... Ben bile alır káğıdı kalemi elime başlardım, "Sevgili Güzin Abla..."

"Ben bile"
dememden kendimi pek beğendiğim, kimsenin aklına ihtiyaç duymadığım ya da Güzin Abla’ya akıl danışanları küçümsediğim sonucunu çıkarmayın. Her şeyim ortadaymış gibi görünmeme rağmen derdimi kimselere söyleyemeyen biriyimdir. "Ben bile" demem ondan.

Hayat hikáyesini okumuşsunuzdur. İki eşinden de "başka kadın" yüzünden ayrılmış. Onun için belki de hiçbir gün hak vermedi evli adama áşık olan okurlarına.

Kimse kolay kolay hak vermez gerçi. Bizim yapımızdaki toplumlarda kabul görmesi zor. Onca çoğalmasına rağmen. Ama bir "ama..." vardır yine de. Ve o "ama"dan sonra gelen özel şartlar vardır her ilişkide. O şartlar genel hükmü değiştirebilir. (Aslında kimsenin aşkına kimsenin hak vermesine falan gerek yoktur o ayrı, ama Güzin Abla’ya akıl danışanlardan bahsediyoruz şimdi.)

Fakat işte Güzin Abla şartlar ne olursa olsun hiç onay vermedi "yasak aşk"a. Can havliyle yandaş arayışına giren okur o yandaşı hiç bulamadı Güzin Abla’nın köşesinde.

Ama sırf "yasak aşklar"la sınırlı değildi elbet Güzin Abla’ya gelen mektuplar. Cinsellikten tutun da ailevi sorunlara kadar bir sürü konuda nice insana yol gösterdi. Biz çoğuna güldük, şaşırdık, inanamadık, o hepsini ciddiye aldı.

Hakikaten önemli iş yaptı Güzin Abla.

Belki de herkesten önemli.

Zira...

Ekonomi, siyaset, şu bu, hangi konu olursa olsun, en şahane yorumları yapın isterseniz... Ya da memleket savaşın içerisinde olsun... O anda sevgiliyle yapılan tartışma, eşin aldatması veya ne bileyim yüzdeki sivilcelerle baş edememe hepsinden, her şeyden önemlidir. İnsan dediğiniz böyle bir yaratıktır, istisnalar dışında.

Okuruyla direkt teması vardı Güzin Abla’nın. Bu yüzden "biricik"ti. Ve "unutulmaz" olacaktır bence. Ve de ne mutlu ki kızı Feyza Algan sayesinde "çifte ömürlü".

MIŞ-MUŞ

Evlilik ömrü uzatıyormuş.

İnsan "Belki ileride gün görürüm" umuduyla hayata sarılıyor herhalde.

*

CHP Çankaya için kadın aday önermiş.

Dostlar alışverişte görsün!

*

Çay aromalı dondurma üretiliyormuş.

Aman çaya ara vermesin yurdum insanı! Rakıya, şaraba, ayrana falan da katın!
Yazarın Tüm Yazıları