Güneşin yakıcı izlerini silin

Güneşin yakıcı olduğu günler geride kaldı. Şimdi sıra yazın cildimizde bıraktığı izleri ortadan kaldırmaya geldi. Derinin doğal güneş ışığına ya da solaryuma uzun süre maruz kalan bölgelerinde gelişen lekelerden kurtulmak için birçok yöntem var.

Güneş ışınlarına bağlı olarak ciltte ortaya çıkan renk bozuklukları, halk arasında güneş lekesi adı verilen “solar lentigo” ve gebelik maskesi denilen “melasma” olarak ikiye ayrılıyor. Güneş lekeleri birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar olan, tek ya da çok sayıda, yuvarlak, kahverengi lekeler şeklinde. Melasma ise yanaklar, alın, dudak üstü, burun ve çene gibi yüz bölgelerinde simetrik bir şekilde ortaya çıkan, deriden kabarık olmayan, açık ya da koyu kahverengi bazen de grimsi renkte lekeler.
Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, güneş ışınlarına bağlı ortaya çıkan renk değişikliklerinin tedavisinde soyma (peeling) yönteminin, tıbbi ve kozmetik renk açıcı preparatların, kriyoterapi ve lazer tedavilerinin denenebileceğini söylüyor.

SOYMA CİLDİ YENİLİYOR

Soyma bunlar içinde en fazla bilineni. Güneş lekelerinin tedavisinde uygulanan kimyasal soyma, doğru hastaya ve hastanın cilt yapısına uygun malzemelerle yapıldığında güvenilir bir yöntem. Dr. Akın, “Kimyasal peeling, teknik olarak deri yüzeyinin soyulmasıyla cildin gençleştirilmesinin hedeflendiği kimyasal işlemler için kullanılan bir terim. Bu sürecin sonucunda deride yeni bağ doku oluşumu gerçekleştirilir ve cilt yenilenir” diyor.

BU AYLARDA YAPILMASI İDEAL

Güneşli mevsimlerde işlem sonrası leke riski olduğundan, kimyasal soyma işlemini yaptırmak için sonbahar ve kış ayları ideal. Kimyasal soyma tüm lekeleri yok edip tüm kırışıklıkları silemez. Ancak ince kırışıklıların görünümünü, bazı akne tipleri ve akne izlerini, güneş lekeleri ve çil gibi renk farklılıklarını azaltıyor. Cilt yapısının tazelenmesi ve cilt yüzeyinin daha pürüzsüz, daha canlı bir görünüm kazanması için uygulanıyor.
Yaza çok var ama şimdiden hatırlatayım, aşırı derecede kızarma ve soyulmaya neden olacak şekilde yanmamaya dikkat edin. Hem sağlığınız hem de genç bir cilt için...
Ayrıca tedavi uygulansa bile güneş lekeleri tekrarlayabilir. Yenileri çıkabilir. Bu nedenle yaz kış güneşe çıkarken koruyucu kullanmakta yarar var.
Yazarın Tüm Yazıları