Günde 150 bin kişiye iftar

ANKARA
SANIRIM siz de iftar çadırlarının önünden her geçtiğinizde içeride kaç kişi olduğunu merak edersiniz.

Bendeniz merakla kalmadım, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Şükrü Ayalan’a sordum. Şükrü Ayalan ve ekibi, AKP’nin büyükşehir, il ve ilçe belediyesini kazandığı 56 ili taradı, iftar çadırı sayısını saptadı. Parti kayıtlarına göre AKP’li belediyeler ramazanda bu illerde toplam 326 iftar çadırı kurdu.

* * *

İftar çadırlarının illere göre dağılımını aktaralım; rakamlar çadır sayısını gösteriyor:

Adana (2), Adıyaman (1), Afyon (11), Ağrı (7), Amasya (4), Ankara (31), Balıkesir (11), Bilecik (7), Bolu (5), Burdur (2), Bursa (14), Çanakkale (5), Çankırı (1), Çorum (3), Denizli (2), Diyarbakır (2), Erzincan (2), Eskişehir (2), Gaziantep (10), Giresun (5), Gümüşhane (2), Hatay (1), Isparta (13), İstanbul (71), İzmir (6), Kars (1), Kastamonu (2), Kırşehir (5), Konya (3), Kütahya (6), Malatya (1), Manisa (8), Mardin (1), Muğla (1), Muş (2), Nevşehir (1), Ordu (8), Rize (4), Sakarya (8), Siirt (1), Sinop (5), Sivas (2), Tekirdağ (8), Tokat (7), Trabzon (3), Şanlıurfa (2), Uşak (1), Van (1), Yozgat (3), Zonguldak (4), Bayburt (1), Batman (1), Yalova (6), Karabük (2), Osmaniye (3), Düzce (5).

* * *

Şükrü Ayalan’a ulaşan bilgiye göre bu çadırlarda her gün yaklaşık 150 bin kişi iftar açıyor. Aslında yaklaşık diyoruz ama Ayalan’da kesin rakamlar da var.

Sadece birkaç yerel örgütün verilerini abartılı bulduğu için kamuoyunu yanıltmak istemiyor, illere göre dağılım tablosunu kendisine saklıyor.

İftar çadırı coğrafyasına bakıldığında anlamlı bir matriks çıkarmak zor gözüküyor.

Nüfusa göre daha fazla çadır ölçü alındıysa; gerçi İstanbul başı çekiyor ama İzmir’de topu topu 3, AKP’li Adana’da 2 çadır bulunuyor. Dini hassasiyete göre desek, Konya’daki çadır sayısı 3. Güneydoğu’nun fakir illerinde daha fazla çadır var, ama zengin Gaziantep’teki çadır sayısı 10.

Gözüken o ki, tek merkezden, örneğin Ankara’dan belirlenmiyor.

Her belediye imkánına, sponsora göre hareket ediyor. AKP’nin çadırları ancak sorulunca sayması da tercihin yerele bırakıldığına bir başka kanıt!

Zaten bu yıl diğer partiler de iftar çadırı açarak hizmet rekabetine katıldı.

* * *

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan’la sohbetimizde Cüppeli Hoca’yı da tartışıyoruz.

"Başbakan irtica değil, aşırılığı tarif ve cezalandırmayı öneriyor. Alın size kitabi aşırılık ve dahası din ticareti örneği, neden tavır almıyorsunuz?" diye soruyorum.

Ayalan, "Kişisel olarak kanaatim inanın sizden farklı değil" diyor.

Ama AKP’den çıkan tek tük ve cılız tepkiye bakılırsa, tabiri caizse filmin sonu merak ediliyor, "İşin ucu acaba bize de dokunur mu?" korkusu unutulmuyor.

Aslında mütedeyyin ile aşırıyı ayıran sınırın somut örnekle çizilmesi mümkün.

Ama ne yazık ki 28 Şubat fobisi/duvarı aşılamıyor.

* * *

Yazının sonunu yorum yerine haberle bağlayalım:

Genelkurmay’daki nöbet değişimi vesilesiyle gelecek hafta içinde medya yöneticilerine (genel yayın müdürleri ile Ankara temsilcileri) tanışma ve sohbet daveti planlanıyor.
Yazarın Tüm Yazıları