Gülçin yazıyor

Gülçin TELCİ
Haberin Devamı

Zeytinoğlu ve Bodrum Marina

Bir gazetede ‘‘Zeytinoğlu Bodrum Marinayı alamıyor’’ diye bir haber görünce hemen Yavuz Zeytinoğlu'nu aradım. Özelleştirme idaresi'nin Türkiye'nin en yüksek yat kapasitesine sahip marinası olan Bodrum Marina için açtığı ihale, 20 milyon 900 bin dolarla en yüksek teklifi veren Zeytinoğlu'nun firması Karadan'a kaldı. İkinci en yüksek teklifi de Turgay Ciner'in şirketi Park Holding verdi. Onun teklifi 20 milyon 710 bin dolardı.

İhalenin teminat tutarı 40 milyar lirayı İdare'ye yatıran Zeytinoğlu'nun 13 Ekim'de de teklif ettiği miktarın yarısı olan 10 milyon 500 bin doları yatırması gerekmekteydi. Ödeme tarihi gelince Zeytinoğlu Özelleştirme İdaresi'nden 1 hafta ek süre istedi ve aldı. Biz Yavuz Zeytinoğlu'na sorularımızı sorduk o da bizi net bir şekilde yanıtladı:

- Özelleştirme İdaresi'nden ödemenizi gerçekleştirbilmek için 5 gün ek süre istemişsiniz. İhaleden çekilmeyi düşünüyor musunuz?

Olabilir. Her malı alıp bitirene kadar o ihtimal daima vardır.

- Paranızı yatırmadığınız takdirde teminatınız olan 40 milyar lira yanacak...

40 milyar vatana millete hayırlı olsun. Bir hesap yapıyorsunuz bu hesabın içinde 40 milyarın payı çok küçük. Ama şu anda yakıyoruz diye bir durum yok.

- Yanlış bir hesap mı yaptınızki şimdi vazgeçme aşamasındasınız?

Biliyorsunuz bunlar bizim kendi dert ve kendi iç sorunlarımız. Hesap yaptık tabii ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Benim sürem henüz dolmadı. İhaleden çekiliyoruz diye bir durum yok. Süre dolsun içimiz yanar veya yanmaz belli olmaz. Bir proje için bir takım varsayımlarla hareket edersiniz sonra bir kez daha tekrar hesap yaparsınız orada tahminlerinizin dışında bir sonuç çıkacak olursa ilk başa dönmek daha iyi olur. Biz sadece süre istedik vazgeçmedik.

- Refahyol iktidarının son günlerinde Ufuk Söylemez ve Gazi Erçel'in imzaları ile dört bankadan sadece sizin için bir ödeme yapılmış. Bu ayrıcalık nereden kaynaklanıyor?

En haklı olan bizmişiz. Bankaya sağlanan avantaj bize yapılan çok büyük bir haksızlığın kısmi olarak telafisidir.

- Güneş Taner'le pazartesi günü buluşacakmışsınız doğru mu?.

Evet, doğru ama başka bir konuda görüşeceğiz.

- Piyasalarda, ihaleden çekilmeniz karşılığında Turgay Ciner'in sizin teminat mektubunuzu karşılayacağı konuşuluyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Kendisi ile hiç tanışmadık. Hiç rastlamadım. O tür işler heryerde olabilir ama bizim Topluluğumuz'la ilgili böyle durumların olmayacağını herkes çok iyi bilir.

İYİ DÜŞÜNMEDİ Mİ?

Zeytinoğlu'nu eskiden beri tanır ve severim. Böyle durumlara düşmeyeceğine eminim. Ama anlamadığım tek şey ihaleye teklifi verirken iyi düşünmedi mi ki şimdi zorlanıyor?

Benim bildiğim Zeytinoğlu eskiden beri iyi bir hesap adamıdır ve attığı adımları tartarak atar. İnşallah ek süre işine yarar ve çok istediği bu ihale kendisine ait olan ‘‘Karadan’’ şirketinin olur. Özelleştirmeden ilk aldığı ‘‘Kütahya Magnezit Sanayii’’nin borçlarını da aksatmadan öder. Özelleştirme ciddiyet isteyen bir iştir ve kamuoyu bu konuda çok hassastır...

Üç denizcinin yeni ‘Filo’ su

Eşref Cerrahoğlu ve Semih Sohtorik'in dedeleri de armatördü. Pekin Baran'ın babası Hayri Bey de... Üç işadamı aynı sektörde yıllardır çok yakın arkadaşlar. Bunca yıldır sektördeki dayanışmalarını bir şirket kurarak yeni hedefler doğrultusunda perçinlemek istediler. Ve ‘‘Filo’’ adlı şirketi kurdular. Dördüncü ortak olarak STFA'nın eski genel müdürü Eser Tümen'i de aralarına aldılar. Yeni şirketlerini ve Avusturalya'dan transfer ettikleri yeni genel müdürleri Pierre Aury'yi tanıtmak için yakın iş çevrelerine bir davet verdiler.

Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, konuşmasında yeni şirketininin faaliyet alanını anlattı. Filo'nun kısa ve uzun vadeli gemi kiralama ve yük mukaveleleri alanında çalışacak ise de hedefinin üçüncü ülkeler arasındaki taşımalar da olacağını anlattıktan sonra şirketin, ‘‘freight future market’’ta işlem yapacağını açıkladı. Türkiye de ilk kez bir denizcilik şirketi hedging yapacaktı. Konuşmasında bu konuya açıklık getirmek için bir örnekten yola çıktı:

‘‘Donatan veya yük sahibi (trader) finansal piyasalarda olduğu gibi Türkiye'de de gemisinin navlununu veya yük sahibi taşıtacağı yükün navlun fiyatını şimdiden 1998 senesinin mayıs ayındaki hedging'i (sigortasını) Filo vasıtasıyla yapma imkanına sahip olacaktır.’’

Filo, Türkiye denizcilik sektörüne getireceği yenilikle Türk denizcilik sektöründe uluslararası düzeyde önemli bir adımı olacağa benziyor.

Ruhuma göre kararlar

Emlak Bankası ile ilgili yolsuzluk haberleri yapmaktan herkes gibi ben de çok yorulmuştum. Herhalde bu yorgunluğumu dile çok sık getirdim ki geçen gece sabaha kadar süren Bakanlar Kurulu'nda ruhuma göre bir dizi karar almışlar. Başta Başbakan Mesut Yılmaz ve Emlak Bankası'ndan sorumlu Devlet Bakanı Refaiddin Şahin ve Maliye Bakanı Zekeriya Temizel olmak üzere bu kararın çıkmasında katkıda bulunan tüm bakanları kutluyorum. 330 trilyon liranın atıl olduğu, 30 bin konutun stokta ‘‘yattığı’’ banka artık bundan böyle konut işinden geç de olsa çekiliyor, asli görevi bankacılığa geri dönüyor. Bunca yıldır Emlak Bankası'nı sömürenlere ‘‘bu kadar yeter’’ diyorlar.

Gelelim alınan radikal kararlardan ruhuma göre olanlara:

Emlak Bankası, Ceylan İnşaat'a ihale ettiği Lodumlu konutlarının yapımını durduracak. Lodumlu konutlarının sadece inşaatı durdurulmakla kalmıyor, bu ihale ayrıca teftiş kuruluna da sevk ediliyor. Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, Lodumlu konutlarının arazisinin Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ait olduğunu ve bu kurumun arsayı devretmediğini ve devretmeyi düşünmediğini de toplantıda net olarak ifade ediyor. Temizel, arsaların kağıt üzerinde Arsa Ofisi'ne geçirilmiş gibi gösterilerek usülsüzlük yapıldığını da anlatıyor.

Ceylan İnşaat tarafından gerçekleştirilen Başbakanlık yeni bina inşaatı durdurulacak. Binanın bitmesi için gereken 17 trilyon lira için Mesut Yılmaz, ‘‘Bu kadar para çok. Bu binayı istemiyorum’’ diyerek binayı eski sahibi Tekel Genel Müdürlüğü'ne geri verdi.

Birilerinin nasırına basma pahasına bankanın iştiraki olan Emlak Konut'un hemen özelleştirilmesi de hükümete çok büyük artılar getirecek.

Yazarın Tüm Yazıları