Gözü tamamen kapalı

İstanbul Borsası yine bol rekorlu günlerinden birini yaşamaya başladı. Bu hafta içinde yazdığımız yazılarda Borsanın nasıl hiç bir olumsuzluğa kulak asmadan rekorlara koştuğunu yazmıştık. Dün de bu tespitimizin bir kere daha doğrulandığını izledik. İngiltere’nin başkenti Londra’da yeni bir terör dalgası bir öncekine kıyasla daha az kayba neden olsa da insanyların zihnini kasıp kavururken İMKB sanki hiç bir şey olmamış gibi yeni bir kapanış rekoru daha kırdı. Bununla da kalmadı haftanın son iş gününde önce 29 bin puan seviyesini aştı ardından da 29 bin 400’lere yakın bir seviyede tarihi zirve yaptı. Gerçi işlem hacmi bir önceki haftaya kıyasla biraz düşük kaldı ama yine de piyasanın net alımlara sahne olduğunu izledik.

Haberin Devamı

Bir ralli’nin tüm tipik özelliklerini taşıyor üstelik bu yükseliş; işlem hacmi yüksek, aşılması zor denilen direnç seviyeleri güle oynaya geçiliyor ve hepsinden önemlisi yükselişin lokomotifini de banka ve holding hisseleri oluşturuyor.
Oysa olumsuz ya da en azından rahatsız edici haberler devam ediyor. Mesela:
“Bugün açıklanan tüketici güven  endeksi Haziran'da Mayıs'a göre yüzde 1.29 düşüşle, anketin yapılmaya başlandığı Aralık 2003'ten beri en düşük  değeri olan 99.1'e geriledi ve ilk kez 100'ün altına inerek tüketici güveninde kötümser durum sinyali verdi. Bu yılın başından beri düşüş trendinde bulunan endeks Mayıs ayında 100.3 değerini almıştı. Tüketici eğilim anketi Merkez Bankası ve DİE tarafından aylık olarak ortaklaşa hazırlanıyor. Güven endeksinin  100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100'den küçük olması kötümser durum, 100 olması ise ne  iyimser ne de kötümser durum olduğunu gösteriyor.” (REUTERS)

Haberin Devamı

Ya da dün açıklanan Merkez Bankası Beklenti anketi’nin sonuçları. Enflasyonda düşüş beklenhtisi devam ediyor ama yıl sonu cari açık beklentisi 18 milyar dolara dayandı. İşte Beklenti Anketi’nin ayrıntıları:
- Merkez Bankası beklenti anketinin Temmuz ayı ikinci döneme ait sonuçlarına göre yıl sonu TÜFE beklentisi  önceki anketteki yüzde 7.44'ten yüzde 7.39'a gerileyerek yüzde 8 olan hükümet hedefinin altında kalmaya  devam etti.

- Ankette gelecek 12 aylık TÜFE tahmininin yüzde 6.79'dan yüzde  6.71'e gerilediği ve cari ayın TÜFE beklentisinin ise yüzde 0.13.

- Ankete göre, yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi ortalamaları bir önceki anketteki 17.256 milyar dolardan  17.939 milyar dolara yükselirken, yıl sonu büyüme tahmini yüzde 5.4 ile değişmedi. Hükümetin yıl sonu büyüme  hedefi yüzde 5 düzeyinde bulunuyor.

- Ankette, yıl sonu 3 aylık bileşik faiz beklentisi yüzde 13.45'ten yüzde 13.71'e yükselirken, yıl sonu dolar kuru  tahmini 1.4365 YTL'den 1.4251 YTL'ye geriledi ve yıl sonu basit faiz beklentileri yüzde 12.85'ten yüzde 13.13'e  çıktı.

Yani... Sıkıntılı haberler üst üste birikiyor. Borsa yatırımcısı bu gelişmelere gözünü kapamış durumda. Bir an açmaya kararv erdiğinde ise panik yaşanabilir.

Yazarın Tüm Yazıları