Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Görme engellilere yönelik yenilikler

Merhabalar sevgili okurlar. 14 Ekim 2011 tarihinde yayınlanan “Engellilere Sağlanan Kolaylıklara Ulaşmak da Kolay Olsa Keşke” başlıklı yazımla ilgili e-postalar almaya devam ediyorum. Anlaşılan o ki, engellilerin çoğu benimle aynı duyguları paylaşıyor bu konuda.

Haberin Devamı

Söz konusu yazımı okumamış olanlara kısaca bilgi vermek için tekrarlamak isterim: O yazıda, engelli raporu, engelli kimliği gibi belgelere ulaşmanın zorluğunu konu almış; bu konuda Devlet’in değişik kurumlarının birbirlerinden kopuk olarak çalıştıklarını ve bu nedenle engellilerin büyük zorluk yaşadığını anlatmıştım.

Bugün sizlerle, Nural Emel Kurtel’in bu konudaki mesajını paylaşmak istiyorum. Sayın Kurtel, bakın neler söylüyor:

“Ayşegül hanım: yazılarınızı internetten sürekli okumaya çalışıyorum.  %100 görme engelliyim. Ben engellilere engel olan bu prosedürlerin düzenlenmesi için Sayın Başbakan’a bir mektup yazmayı düşünüyordum. Acaba sekiz buçuk milyon engellinin sesini duyurabilir miyim diye. Sonra siz aklıma geldiniz. Özürlü kimlik kartı dediler aldık, engelimizin sürekli olduğunu bildiren rapor dediler aldık. Ama her gittiğimiz yerde yok yeni rapor, yok noter onaylı rapor diye diye işlerimizi uzatıyorlar. Bunun bir çaresi olmalı. Sesimizi ancak siz duyurabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler ederim.”

Haberin Devamı

Nural Emel Kurtel yalnızca görüşlerini belirtmekle kalmamış; bana da bir görev vermiş. Aslında ben, bu köşede yazmaya başladığım günden beri o görevi yerine getirmeye; engellilerin sesi olmaya çalışıyorum. Ama bugüne kadar görmezden gelinenlerin bir anda fark edilebilir duruma gelmesi mümkün değil. Yolumun çok uzun ve zor bir yol olduğunun farkındayım. Fakat, biliyorum ki, okuyucularımın desteği bu yolu hem kısaltacak, hem de kolaylaştıracak.

Özürlüler İdaresi Başkanlığı”nın bizlerin hayatını kolaylaştırmak için özveriyle çalıştığını biliyorum. Eminim ki bizlerin engelli raporları ile ilgili sorunumuzu çözmek için de girişimde bulunacaklardır.

Bu arada, görme özürlülerle ilgili iki yenilik haberini paylaşmak istiyorum sizlerle.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından başlatılan “Gören Göz Cihazları’’ projesi kapsamında ilk aşamada 5 bin görme engelliye navigasyon sistemi ile sesli yön tarifi yapan cihaz dağıtılacak olduğunu öğrenmiş bulunuyorum. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı arasında Gören Göz Cihazları’nın Görme Engelli Vatandaşlara Dağıtılmasına İlişkin bir İşbirliği Protokolü imzalanmış. Söz konusu protokol kapsamında ülke genelinde dağıtımı öngörülen bu cihazların, ilk aşamada pilot uygulama olarak, İstanbul için 3.000 adet, Ankara için 2.000 adet olmak üzere toplam 5.000 adet dağıtılması planlanıyor. Pilot çalışmanın başarılı olması halinde, proje Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü’nün işbirliğinde ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü eliyle Türkiye genelinde yürütülmeye devam edecek. Görme özürlü vatandaşlarımızın ulaşımlarında büyük bir kolaylık sağlayacak bir çeşit navigasyon cihazı olan “Gören Göz” cihazı,  ulaşılmak istenen noktaya giden en kısa ve en hızlı yolları belirleyecek ve cihaza entegre edilmiş olan sayısal haritalarla kişinin anlık olarak nerede bulunduğunu sesli olarak kendisine bildirecek. Ayrıca telefon özelliğine de sahip olan bu cihazdan toplu taşıma araçlarında da faydalanılabilecek. Böylelikle görme özürlü vatandaşlarımız hiç kimseye bağımlı olmadan, özgürce ve kendilerine yetecek şekilde yollarını bulabilecek, varacakları yere kolayca ulaşabilecek ve sosyal hayatın içinde yer alabilecekler.
İkinci yenilik ise, Forum İstanbul’un, Görme Özürlüler Derneği (GÖZDER) işbirliği ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı desteğiyle görme özürlüler için alışveriş merkezi içinde yeni uygulamalara yer vermiş olması. Yapılan açıklamaya göre; zeminde, merdiven, giriş ve asansör gibi alanlarda hissedilebilir yüzeylerle uyarı işaretleri, braille kabartmalı mağaza isimlerinin yanı sıra danışmadan alınan sesli renk tanımlayıcıları, sesli bileklikler, brail kabartma müşteri hizmetleri kitabı ve baston alımı gibi uygulamalarla tüm görme engelli ziyaretçilerin daha rahat dolaşmaları amaçlanıyor. Tüm bu uygulamalar, Türkiye'deki alışveriş merkezlerinde ilk olacak.
Sanırım bu haberler umudumuzu korumamızı kolaylaştıracak ve güven duymaya başlamamızı sağlayacak.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları