Ginkgo kullansın mı?

Şeker hastalığı genetik faktörlerin önemli rol oynadığı hastalıkların başında gelir. Özellikle orta yaş sonrasında sıklaşan erişkin diyabetinde genetik miras çok önemlidir.

Ailenizin genetik kodlarında diyabetle ilişkili genlerin yoğunluğu yüksekse şeker hastalığına yakalanma olasılığınız da yükselir. Şeker hastalığına yakalanma olasılığını daha da artırmak istiyorsanız, kilo almanız ve hareketsiz bir hayat tarzı oluşturmanız yeterlidir! Eğer bu yanlışlara stresi bol, beslenmesi dengesiz, kilo gelgitleri sık bir hayat tarzını da yerleştirirseniz, diyabete yakalanma olasılığınızı daha da artırabilirsiniz. Kısacası diyabet genleri yoğun bir aileden geliyorsanız şeker hastası olup olmamaya herkesten önce siz karar verirsiniz.

Hamdi Akın’ın da aile mirasında şeker hastalarının sayısı biraz fazla ve bu nedenle beslenme, aktivite gibi seçimlerine çok dikkat etmesi gerekiyor. Şeker hastalığının erken döneminde kan şekerinin sadece tokluk zamanlarında yüksek seyrettiği, ortalama 9-12 yıl süren bir dönemi vardır. Bu dönemde kan şekeri yükselmeleri çoğu kez bir belirti vermez. Bu dönem erken veya gizli diyabet dönemi olarak da tanımlanır ama aslında şeker hastalığının özellikle büyük damarlarda oluşturduğu tahribat çoktan başlamıştır. Bu nedenle aile öyküsünde kan şekeri yüksekliği ve şeker /images/100/0x0/55ea90a7f018fbb8f88847f3hastalığı bulunanların sadece açlık kan şekeri tayinleriyle yetinmemeleri, tokluk kan şekerlerine de baktırmaları gerekiyor.

METABOLİK SENDROMA DİKKAT ETMESİ ŞART

Özellikle bel çevresi geniş olanların (erkekler için 102 cm ve üzeri, kadınlar için 88 cm ve üzeri), yüksek tansiyonu veya sınırda kan basıncı yüksekliği bulunanların (130/85 mmHg ve üzeri), yüksek trigliserid düzeyi saptananların (150mlg/dL) iyi kolesterolü -HDL- düşük olanların (erkeklerde 40 ml/dL kadınlarda 50 ml/dL ve altı) olanların daha da dikkatli davranmasında fayda var. Bu belirtiler çoğu zaman, içinde şeker hastalığını veya gizli şekeri de bulunduran bir problemin varlığına işaret eder.

Bu kişilerde aşırı kilolu olmak bütün belirtileri ve özellikle şeker hastalığını etkiler. Metabolik sendrom olarak bilinen bu sağlık sorununun kalp-damar hastalıkları ve inme gibi damarsal riskleri artırdığı biliniyor. Hamdi Bey’in kilo alıp vermeye, hareketsiz bir yaşam sürmeye hiç hakkı yok! Genetik yapısına uygun bir yaşam tarzı oluşturması gerekiyor. Hamdi Akın’ın genetik miras notu düşük: 6 yaşam tarzı seçimleriyle ilişkili notu ise orta derecede: 7

BESİN SEÇİMLERİ DOĞRU

Besin seçimlerinde genelde sağlıklı ve lezzetli yiyeceklere yöneldiği anlaşılıyor ama muhtemelen kalori sınırlaması yapamıyor. Hamdi Akın’ın genetik olduğu anlaşılan bir kolesterol yüksekliği problemi de mevcut. Erken yaşlarda ortaya çıkması ve rosuvastatin gibi bir statin kullanımı bunu gösteriyor. Kolesterol yüksekliği ve diyabet, kan şekeri fazlalığı, damarları hırpalamak için yeterince önemli sorunlar. Hamdi Bey’in bu problemini sıkı izlediğini umuyorum. Balık sevgisini sürdürmesini, haftada 3-4 gün balık yemesini, omega-3 kazanımını besin destekleri kullanarak daha da artırmasını öneriyorum. Beslenme notu orta: 7

GİNKGO BİLOBA NE ZAMAN YARARLI?

Hamdi Akın’ın kullandığı besin destekleri içerisinde enteresan bir bitki var: Ginkgo Biloba. Ginkgo Biloba etkinliği birçok çalışmayla kanıtlanmış bitkisel bir bellek takviyesidir. Ginkgo ağacının meyve ve yapraklarından elde edilen bitkisel özüt sadece Alzheimer’a bağlı bellek sorunlarında değil, damarsal kökenli bellek sorunlarında da faydalı olabiliyor. Ginkgo’nun Beta Amiloid oluşumunu önleyebildiğini gösteren güvenilir kanıtlar var. Beta Amiloid anahtar patolojik bir protein olduğunu ve Alzheimer hastalığının muhtemel nedeni olarak düşünüldüğünü hatırlatalım. Ginkgo içeren bitkisel tamamlayıcıları bellek sorunlarını önlemek ve hatta mevcut belleği biraz daha güçlendirmek için de kullanmak mümkün mü? Bu sorunun yanıtı henüz verilebilmiş değildir. Ginkgo içeren bitkisel tamamlayıcıları kullandığınızda reçeteli satılanlarını ve doktorunuzun önerdiklerini kullanmaya özen gösterin. Hamdi Bey Gingko Biloba kullanarak belleğini korumak ve odaklanma gücünü arttırmak istiyorsa pek fayda beklemesin. Ginkgo kullanımını 5-10 yıl daha ertelesin!

ASPİRİN ALMAK REFLÜYE İYİ GELMEYEBİLİR

Hamdi Akın’ın kullandığı diğer desteklerden C vitamini ve E vitamininin de bellek güçlendirici antioksidanlar olduğunu belirtelim. Hamdi Bey belleği için ciddi bir tahkimat yapmış gibi görünüyor! Reflü sorunu bulunan birinin aspirin kullanıp kullanmaması gerektiği doktoru ve hastanın belirleyeceği bir durumdur, ancak sürekli Lonsoprozol kullanmak zorunda kalmasının nedeni her gün aldığı aspirin tabletleri olabilir. Hamdi Bey henüz genç ve düzenli aspirin kullanmasını gerektirecek bir sorunu yok gibi görünüyor. Besin desteği notu da fena değil: 7

AKTİVİTESİ İYİ

Hamdi Akın’ın aktivite alışkanlıkları mükemmel. Haftada dört gün kardiyo içeren bir aeorobik planı taşıdığı sağlık risklerini kontrol etmede yardımcı olacaktır. Bu planı bir alışkanlık haline getirmesi ve süreklilik kazandırması sağlığına yapabileceği en ciddi yatırımdır. Sağlıklı güzel, kaliteli ve zerafetle yaşlanan insanların hemen hepsi hayatlarına aktiviteyi dahil eden kişilerdir. Bizim favori aktivitemiz yürüyüştür. Yeterince zaman ayrıldığı ve sıkı yapıldığı sürece vücudun aerobik aktivite ihtiyaçlarını yürüyüş kadar iyi karşılayan ucuz ve etkili bir aktivite yoktur. Hamdi Akın’ın aktivite notunu da yüksek tutuyorum: 8

STRES YÜKÜ FAZLA

Hamdi Akın yoğun iş yaşamı olan, hızlı kararlar vermesi gereken bir işadamı. Zaman zaman baş ağrıları ve konsantrasyon eksikliği sorunlarından yakınması normaldir. Yeni ve yaratıcı projeler ortaya koymak muhakkak ki, ruha pozitif stresler yükler. Pozitif stresler küçük ve olumlu faydalar sağlar. Bununla birlikte her yeni ve yaratıcı bir proje yeni ve farklı stres kaynağı haline de gelebilir. Hamdi Akın’ın yoğun bir stres yükü altında çalıştığını tahmin ediyorum. Stres yönetimi konusunda biraz daha bilgilenmesi, özenli olması ve gerekiyorsa destek almasını öneriyorum. Hamdi Akın’ın stres yönetim notu düşük: 6

Hamdi Akın’a sağlıklı, huzurlu, başarılı ve verimli bir hayat diliyorum.

YÜKSEK İRTİFA HİPERTANSİYONA ZARARLI MI?

Çok yüksek irtifada, yani 2500-3000 metre ve üzerinde uzun süre kalmak kanın yoğunluğunu artırmakta, kan basıncı ve inme riskini yükseltmektedir. Eğer bu rakımlardan daha yüksek bir bölgede kayak yapmıyorsanız ve tatiliniz kanınızı yoğunlaştıracak kadar uzun süreli değilse endişe etmek gerekmez. Bununla birlikte eğer ilaçlarla ayarlanmamış bir yüksek tansiyon sorununuz varsa, kayak tatilini bir süre ertelemek de yarar vardır.

HATIRLATMA

Sağlıklı ve kaliteli bir hayatın ipuçlarını anlattığımız YAŞASIN HAYAT PROGRAMI’nı pazar günü Kanal D’de saat 13.00’te izleyebilirsiniz. Bu hafta programın konukları manken Ece Sükan ve balet Tan Sağtürk.

NASIL YAŞIYORSUNUZ?

HAMDİ AKIN (53)

TAV Yönetim Kurulu Başkanı

Sağlığıma gösterdiğim özene karşın belli sorunlarım var. Kolesterolüm yüksek, mide sorunlarım var, eklem ve kas sorunlarım da var. Ailemdeki şeker hastalığı bana da geçti. Kilo almamak için sık sık diyet yapıyorum. Başta kahvaltı olmak üzere öğünlerim düzenli. Öğün arasında, gün içinde veya geceleri atıştıran birisi değilim. Ama hızlı yemek yerim. Hamur işlerinden uzak duruyorum. Bamya ve pırasayı sevmediğim için yemiyorum. En sevdiğim üç yiyecek balık, ıspanak ve tavuk. Süt, yoğurt, tavuk, peynir, sebze ve meyveyi dengeli biçimde yiyorum.

Günde iki adet sigara ve haftada iki bardak alkol tüketiyorum. Günde iki bardak bitki çayı, bir kahve ve bir çay içiyorum. İlaç olarak Lansor ve Crestor kullanıyorum. Besin desteği olarak Ginkgo Biloba, aspirin, C vitamini ve E vitamini alıyorum. Sıkı bir egzersiz programım var: Haftada dört gün kardiyo ve dört gün de fitness yapıyorum. Stresten dolayı zaman zaman başağrısı ve konsantrasyon eksikliği çekiyorum. Bunda belki stresle mücadelemin yeterince hızlı olmaması da rol oynuyor. Çünkü kendini beğenmekten biraz çekinen ve pek fazla pozitif düşüncede olamayan bir kişiyim. En önemli artım işimden keyif alarak yaratıcı projeler ortaya koymam.

Hamdi Akın’ın not ortalaması: 7
Yazarın Tüm Yazıları