Gina’nın Bağdat sendromu

Köpeklerde travma sonrası stres bozukluğu görülür mü? Bugünlerde ABD’de tartışılan konulardan bir tanesi de bu. Tartışmanın kahramanı Bağdat’ta görev yapan çoban köpeği Gina

ABD bir süredir köpeklerin travma sonrası stres bozukluğu yaşayıp yaşamayacağını tartışıyor. Tartışmayı başlatansa Amerikan donanmasının kahramanlarından iki yaşındaki Alman çoban köpeği Gina. Gina, Peterson Hava Kuvvetleri merkezinde eğitilmiş, ardından Irak’a göreve gönderilmiş. Altı ay Irak’ta kalmış. Görevi, askerlere baskınlar sırasında yardımcı olmakmış. İhbar edilen evlere, depolara Amerikan donanması baskın düzenlerken Gina’yı yanlarında götürüyorlamış. Gina da baskın öncesi etrafı kokluyor olası patlayıcıları askerlere haber veriyormuş. Anlaşılan o ki bu zorlu süreç Gina’yı derinden sarsmış. Gina yeniden Colorado’daki hava üssüne döndüğünde eski eğitmenleri bile onu tanıyamamış. Kapalı mekanlara giremiyor, en ufak bir ses duyduğunda yere yatıyormuş. Gina ile yakından ilgilenen Çavuş Eric Haynes, bu durumun tipik bir travma sonrası stres bozukluğu olduğu görüşünde. Haynes 12 yıldır Peterson Hava Üssü’nde köpeklerden sorumlu. Şu ana kadar 100 kadar köpeği tedavi etmiş ama Gina kadar kötü durumda olanını hiç görmemiş. Ne var ki, bilim dünyasının bir kısmı Haynes’e karşı ayakta. Örneğin Columbia Üniversitesi’nden Jack Saul, travma sonrası stres bozukluğu teriminin insanlar için geliştirildiğini bu nedenle Gina’ya bu teşhisin konulamayacağını savunuyor. Cummings Üniversitesi’nden Nicholas Dudman da, köpeklerde bu bozukluğa çok benzer belirtiler görüldüğünü ama insanlarda görülenle tamamen aynı olmadığı görüşünde.
Travma sonrası stres bozukluğu ABD ve Afganistan’dan dönen Amerikan askerlerinde oldukça sık görülen bir durum. Gina üzerinden gerçekleşen bu tartışmanın askerlerde yanlış anlaşılmalara yol açılmasında da korkuluyor.
Gina süredir kızakta, patlayıcı arama görevini şu anda gerçekleştirmiyor. Ama tedaviye başlandığından bu yana oldukça ilerleme kaydetmiş. Çavuş Haynes, neredeyse bütün gününü Gina ile geçiriyor. Gina sık sık yeşil alanlarda yürüyüşe çıkarılıyor. Ama Haynes, Gina’nın yüzde 100 eski haline dönemeyebileceğini belirtiyor.

PAMELA ANDERSON KÖPEKLER İÇİN KOLLARI SIVADI

Meksika Körfezindeki petrol sızıntısı, çevresel etkilerinin yanında bölge halkı için ekonomik felakete yol açtı. Körfezde çalışan pek çok aile ticaret durduğu için iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı, çalışanlar işsiz kaldı. İnsanlarla beraber, olanlar köpeklere de oldu. Parasız kalan ve başka eyaletlere taşınmak zorunda kalan aileler, köpeklerini geride bıraktı. Özellikle Louisiana’da yüzlerce köpek evsiz. Köpekler sokaklarda aç kalınca, Hollywood yıldızlarından Pamela Anderson kolları sıvadı. Anderson Louisiana’da evsiz kalan iki Chihuahua cinsi köpeği evlat edindi. Ama sadece bununla yetinmedi, hayvan hakları savunucusu PETA ile işbirliği yaptı ve evsiz kalan 50 köpeğin de başka aileler tarafından sahiplenilmesini sağladı. Ne var ki, Anderson’ın 13 ve 11 yaşlarındaki iki oğlu Brandon ve Dylan üzgün. Çünkü Brandon ve Dylan’a göre servet sahibi anneleri 50 köpeğin 50’sini birden bizzat sahiplenmeli.

Dikkat edin, köpeğiniz ‘hot dog’ olmasın

PETA, hazırladığı ‘Hot Dogs’ afişiyle köpek sahiplerini uyarıyor. ‘Hot dog’ hem sıcak köpek anlamına geliyor, hem de sosisli sandviç için kullanılan İngilizce bir tabir. Bu afişin amacı yaz sıcağında arabalarda bırakılan köpeklerin sahiplerini uyurmak / Mehmet ÖZDOĞAN

Pek çok köpek, aşırı sıcakta araçlarda bırakıldıkları ve unutuldukları için ölüyor. Dünyanın en büyük hayvan hakları örgütü PETA da, hazırladığı ‘Hot Dogs’ afişiyle bu soruna dikkat çekmek istiyor. Amaç, bütün hayvanseverlerin bu afişi internetten indirip, her yere asmaları ve hayvan sahiplerinin dikkatini bu konuya çekmek.
PETA Kampanya Yöneticisi Magdalena Scherk, köpekleri yazın arabada bırakmanın bariz bir hayvan hakları ihlali olduğunu belirtiyor: “Yazın park halindeki araçların içindeki sıcaklık 70 dereceye çıkabiliyor. Aracın penceresini aralık bırakmak veya aracı gölgeye park etmek bir şeyi değiştirmiyor. Aracın sıcaklığı 15 derece olsa bile, hızla yükseliyor. Geçen yıl Ankara’da öğle yemeği sırasında aracın içinde bırakılan altı polis köpeğinin sıcaktan can verdiğini hatırlayın. Bunlar çok sık yaşanıyor.”

KÖPEKLERDE TER BEZİ YOK

Köpeklerde ter bezleri olmadığı içinı sadece solunum yoluyla serinleyebiliyor. Bu nedenle de aşırı sıcakta birkaç dakikada ölebiliyorlar. Ya da beyinleri ciddi hasara uğrayabiliyor. Köpeklerde sıcak çarpmasının belirtileri; kısa aralıklarla ve hızlı hızlı nefes alıp vermek, kusma, ishal, titreme ya da kramplar şeklinde kendini gösteriyor. Baygınlık da görülebiliyor.
Scherk, tüm dünyada süren kampanyanın Türkiye ayağı için, hayvanseverlere sesleniyor: “Türkiye halkından ricamız, bu tür eziyetlere karşı duyarlı olmaları. www.peta.de/hotdogs/turkey linkinden ‘Hot Dogs’ afişini ücretsiz indirin. Alışveriş merkezlerine, veteriner muayenehanelerine kısaca her yere asın. Bir aracın içinde köpek görüp, sahibini bulamadıysanız; hemen polisi arayın. Böylece belki de bir hayat kurtaracaksınız.”

PAKO PANO

* Bu sevimli kedi henüz iki aylık. Sokakta aç bulundu. Çok zeki ve mutlu bir kedi. Tuvalet terbiyesi var; aşıları da tamamlanmış. Tek ihtiyacı ona sıcak bir yuva verecek bir aile. (534) 468 73 83

* Yaşlı bir İran kedisi, üç bacaklı başka bir kedi ve kör olmak üzere daha yeni doğmuş bir kedi, onlara sahip çıkacak bir aile arıyor. Tedavisi tamamlanmış kedilerimiz de var. Süremiz kısıtlı, telefonunuzu bekliyoruz. (555) 422 88 95

VETERİNER HEKİM TALAT GÜLBAY

Köpeklerin şekeri düşmesin kediler aşırı su tüketmesin


Bu sıcaklar hem kedileri hem de köpekleri yoruyor. Yavru köpeklerde hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) sorununa sık rastlanıyor. Kedilerde de aşırı su tüketimine bağlı çeşitli hastalıklar çıkıyor. Bu durum bazen de başka hastalıkların belirtisi olabiliyor

Yavru köpeklerde özellikle yetersiz beslenme, kalitesiz ve sindirim oranı düşük mamaların kullanılması ya da yavru köpeğin gereğinden fazla egzersizle çok aşırı enerji harcaması sonucu kan şekeri düşmesi durumları ortaya çıkabilir. Karaciğer ve bazı sindirim sistemi hastalıkları da yavru köpeklerde hipoglisemiye neden olabilir.
Hipoglisemi tablosu ortaya çıkan köpeklerde halsizlik ve bitkinlik en dikkat çeken bulgudur. Kan şekerinin düşmesi durumlarında kaslar ve beyin dokuları da enerjisiz kalabileceği için titreme, dengesiz ve sarhoş gibi yürüme, huzursuzluk, kasılma ve titreme gibi belirtiler de ortaya çıkar. Bazı ileri durumlarda bu belirtiler daha da şiddetlenerek nöbetler ve takiben koma durumu da ortaya çıkabilir.
Hastalığın şiddeti ve tehlikesi kan şekerinin ne düzeyde düştüğüne bağlı. Eğer kan şekeri yavru köpeğin beslenme yetersizlikleri ve hatalarından ya da aşırı egzersiz sonucunda enerji kaybetmesinden kaynaklanıyorsa bu durumların düzeltilmesiyle problem hızla düzeltilebilir.

DUDAKLARINA ŞEKER DAMLATIN

Karaciğer ya da sindirim sistemi bozuklukları sonucu ortaya çıkan hipoglisemilerse yavru köpeklerde kronik ve ömür boyu sürebilen bir hastalığa dönüşebilir. Hipoglisemi belirtileri gördüğünüzde yavru köpeğinize sıvı glikoz, mısır şurubu, şekerli su veya bir miktar bal vererek yardımcı olabilirsiniz. Şekerli sıvıları azar azar dudaklarına ve diş etlerine damlatarak veya sürerek uygulayabilirsiniz.
Bu şekilde kan şekeri düşmüş olan yavru köpeğinize destek verdikten sonra, vakit kaybetmeden veterinerinize başvurmalısınız. Veterineriniz yapacağı muayene ve gerekli gördüğü kan ve laboratuvar analizleriyle hipogliseminin asıl nedenini ortaya çıkarır.
Hipoglisemi beslenme hataları ve aşırı egzersizden kaynaklanıyorsa bunları düzeltmeniz hipoglisemi tablosunu da düzeltir. Diğer hastalıklardan kaynaklanan hipoglisemilerin tedavisi içinse veterinerinizden yardım istemelisiniz.
Yazarın Tüm Yazıları