Gençliğe müzikle rehabilitasyon

30 yaşındaki yetenekli orkestra şefi Gustavo Dudamel’in elinden tutan ve bugün de onun elinden tuttuğu müzik eğitimi programı El Sistema, 350 bin yoksul gencin hayatını kurtarıyor.

Haberin Devamı

30 yaşındaki Gustavo Dudamel, 26 yaşında Simon Bolivar Senfoni Orkestrası’nın müzik direktörlüğünü yaptığı Venezüela’dan Gothenburg’a geldi ve Gothen-burg Senfonisi’nin müzik direktörü oldu. 2004’te Almanya’da Gustav Mahler Uluslararası Orkestra Şefliği Yarışması’nı kazanmasının kariyer yolunda önünü açtığı bir gerçek. İsveç’in ikinci büyük şehrinin 1905’te besteci Wilhelm Stenhammar tarafından kurulmuş bir orkestrası vardı ancak Gothenburg, Dudamel’in çok fazla ilgi çekmeden repertuvarını oluşturup profesyonel bir orkestra yönetmeyi öğreneceği yerdi.
Sir Simon Rattle, Daniel Barenboim ve Claudio Abbado tarafından bu genç orkestra şefi, yeni bir hayran kitlesini klasik müziğe çekecek fenomen olarak görülüyor. Dudamel müziğin kendisiyle olduğu kadar, yapabilecekleriyle, etkinliğiyle de ilgili. Biraz 60’ların devrimci gençliğinin müziğin dünyayı kurtarabileceği ideali gibi...
Dudamel de müziğin iyiliğin itici gücü olabileceğine, altüst olmuş hayatları düzlüğe çıkarabileceğine inanıyor. Bu düşünce biçimini Venezüela’daki El Sistema’daki ücretsiz müzik eğitimi programındaki günlerine borçlu.
1975’te ekonomist, aynı zamanda piyanist ve besteci olan Jose Antonio Abreu tarafından “çal ve savaş!” sloganıyla kurulan El Sistema, Venezüela hükümeti ve diğer hayırseverler tarafından desteklenen, etkili bir sosyal değişim aracı olarak şöhrete kavuştu.
El Sistema’da eğitim alan çocukların çoğu yoksul ailelerden geliyor. Bunlar, suç ve ümitsizliğin hakim olduğu yerlerde kurtuluşu müzikte bulan çocuklar. Sayılarını soracak olursanız...
Şimdilerde Venezüela’da yüzbinlerce çocuk varoşlarda suça karışmak yerine, küçük yaşlardan itibaren El Sistema’da müzikle tanışıyor. Yaşıtları hırsızlık yapıp silah patlatırken, onlar Mahler’in 5. Senfonisi’ni öğreniyorlar. Böylece topluma kazandırılmış oluyorlar.
El Sistema, bugün 280 müzik merkezinde 15 bin eğitmeni ile 350 bin gence ulaşan, bünyesinde 150’yi aşkın gençlik, 70 çocuk ve 30 senfoni orkestrası barındıran geniş çaplı bir sosyal sistem.
Dudamel’in şimdi birincil amacı El Sistema’yı diğer ülkelere taşımak. Bu yolda Los Angeles Gençlik Orkestrası’ndaki (YOLA) imkanları kısıtlı çocuklarla çalıştı.
Amaç, El Sistema’yı dünyaya yaymak, çocukları ve gençleri müzikle rehabilite etmek. Benzer projeleri biz de görmek isteriz.

Haberin Devamı

Dudamel ve orkestrası İstanbul’da

Haberin Devamı

Gustavo Dudamel yönetimindeki Venezüela Simon Bolivar Senfoni Orkestrası iki özel konser için ilk defa İstanbul’a gelecek.
Şef Gustavo Dudamel yönetimindeki orkestra, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 8 Ağustos Pazartesi ve 9 Ağustos Salı akşamları Haliç Kongre Merkezi’nde iki konser verecek.
İKSV, iki konserin yanı sıra orkestra üyeleriyle Türkiye’den öğrencileri bir araya getirecek provalar ile sistemin kurucusu José Antonio Abreu’nun katılımıyla bu modelin Türkiye’de nasıl uygulanabileceği üzerine paneller düzenlemeyi de planlıyor.
Konserler, Borusan Holding, Eczacıbaşı Holding, Hedef Alliance Holding AŞ, KORAB International S.A. ve Selahattin Beyazıt’ın destekleriyle yapılacak.

Yazarın Tüm Yazıları