Gebeler için en uygun seyahat zamanı 18-24’üncü haftalar

Uzmanlara göre gebelik, özellikle de her şey yolundaysa seyahate engel değil.

Gebeler için en ideal seyahat zamanı ise 18-24’üncü haftalar. Çünkü bu dönemde düşük ve erken doğum riski en az. Yine bu dönemde yapacağınız keyifli ve sorunsuz bir seyahat, daha sonraki yorucu günlere enerji toplamanıza da yarar.

Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuri Ceydeli, "Herkesin olduğu gibi gebenin de seyahat özgürlüğü var" diyor. Gebelikte önceden tespit edilmiş bir problem yoksa seyahat engeli de yok. Ancak son üç ayda evden uzaklaşılmasını pek önermiyor. Gebeliğin ilerleyen aylarında gelişebilecek hipertansiyon, flebit (toplardamar iltihabı), erken doğum riski olasılığında doktora ulaşmak zor olabileceğinden doğru bulunmuyor.

UZUN YOLA ÇIKMADAN ÖNCE BUNLARI YAPIN

Uzun yola çıkmadan önce adetiniz geciktiyse dış gebelik olup olmadığını teyit edin. Eğer sağlık sigortası varsa gidilen bölge için ekstradan teminat alınıp alınmaması gerekliliği öğrenilmeli. Gidilecek bölgedeki tıbbi olanaklar ve hastane şartları araştırılmalı. Eğer yolculuk uzun sürecekse bu esnada gidilemeyecek tıbbi kontroller ve yaptırılmayacak testlerin riskleri gözden kaçırılmamalı.

Gebe olmayanları bile etkileyen rutin yolculuk sıkıntıları, yani hazımsızlık, halsizlik, mide yanmaları, uyku düzensizlikleri, vajinal akıntı, bacak krampları, sık idrara çıkma ve hemoroid problemleri gebelerde de görülebilir. Yolculuk boyunca gaz üreten yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir.

Seyahatte en önemli risk, geçirilecek bir enfeksiyon ve oluşabilecek bir komplikasyonla baş etme zorluğu. Vajinal kanama, ciddi baş ağrısı, karın ağrısı, karında kasılma, su kesesinin açılması, görme problemleri hemen bir doktora başvurmayı gerektirir. Temiz olmayan su ve gıdaların tüketiminden, bağırsak enfeksiyonlarından özellikle kaçınılmalı. Bu sebeple nereye ve nasıl yolculuk yapılırsa yapılsın, mutlaka öncesinde gebeliği takip eden doktorun fikrini ve önerilerini almak gerekir.

RİSK VARSA, SEYAHATİ ERTELEYİN

Uluslararası yolculuklarda risk faktörleri gebeliğin kendisine ait, genel risk faktörleri ve gidilen bölgedeki potansiyel riskler olmak üzere 3 gruba ayrılıyor.

Gebeliğe ait risk faktörleri:á Geçmişte düşük yapmış olmak, á Rahim ağzı yetmezliği, á Geçirilmiş dış gebelik veya erken doğum, á Plasental anomaliler, vajinal kanama, çoğul gebelik, á 35 yaşından büyük, 15 yaşından küçük olmak...

Genel risk faktörleri: á Tromboemboli (tıkayıcı pıhtı) sorunu yaşamış olmak, á Pulmoner hipertansiyon (akciğer hipertansiyonu), ciddi astım, á Kalp kapak hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, böbrek yetmezliği.

Seyahat edilen bölgeden ve diğer çevresel faktörler: á Yüksek irtifalar (2 bin 500 metrenin üstüne çıkmak tehlikeli), á Gıdalardaki bozukluklar, á Böcek ısırıkları, á Seyahat edilen bölge için canlı aşı yapılma zorunlulukları.

36’NCI HAFTAYA KADAR UÇABİLİRSİNİZ

Özellikle uçak yolculuklarında kabin içi basınçları kontrollü olduğundan 36’ncı haftaya kadar uçakla yolculuk yapmakta sakınca yok. Uluslararası uçuşlarda uçak firmalarının kurallarına göre değişmekle birlikte 32-35’inci haftalar arası seyahat edilebilir. Eğer kabin basıncı düşerse bebeğin kanının oksijenlenmesi etkilenebilir. Annenin ciddi kansızlığında yolculuk tehlikeli olabilir. Bir gebenin uçakta aldığı riskler gebe olmayan kişiyle aynıdır:

á Buradaki en önemli sorun hareketsizliğe bağlı bacaklarda oluşan kan dolaşım bozuklukları. Bunun için periyodik olarak hareket etmek gerekir. Uçak içinde her yarım saatte bir ayağa kalkarak bir süre hareket edilmeli.

á Uçuş esnasında bol sıvı alarak kan yoğunluğunun artıp damar tıkanıklığı yapma riski azaltılmalı.

á Mutlaka yolculuk süresince emniyet kemerine bağlı kalmalı.

Otomobilde kemer bağlayın

Otomobil kullanırken gebenin emniyet kemerine bağlı kalması bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etki yapmıyor. Kazada bebeğin ölümüne sebep olabilecek bir yaralanma, zaten anne hayatını da tehdit eder. Otomobil kullanırken 3 noktadan bağlı emniyet kemerlerinin kullanılması gerekir. Bu kemerin alt kısmının gebenin karnının alt kısmından geçmesi ve mümkün olduğu kadar rahat olması önemli. Kemerin üst tarafı ise memelerin arasından geçecek şekilde olmalı. Aynı zamanda araçlardaki hava yastıkları devre dışı bırakılmamalı.
Yazarın Tüm Yazıları