Gazze’de duygusal Sudan’da gerçekçi

GAZZE’de duygusal olabiliriz ama Sudan’da gerçekçilik adına insanlık suçu işlenmesine göz yumabiliriz.

İnanması zor ama öyle.

Türkiye Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Sudan Devlet Başkanı El Beşir hakkında verdiği tutuklama kararını endişe ile karşılıyor. Dışişleri Bakanı Babacan’ın dünkü açıklaması böyleydi.

Şimdi Sudan, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, kendisini savunmasını bekliyor.

Başbakan’ın dış politika danışmanı Prof. Ahmet Davutoğlu, geçen cuma günü bir grup gazeteciye Türkiye’nin Afrika açılımını anlatırken, tutuklama kararının hata olacağını söyleyerek Türkiye’nin bu karara karşı mesafeli olacağı işaretini vermişti. Batılı ülkeler Sudan’ı bölmek istedikleri için bu girişimlerde bulunuyorlardı ama Sudan’ın bütünlüğü ve istikrarı Türkiye için önemliydi.

El Beşir Türkiye’ye gelir mi gelmez mi bilmiyorum ama, eğer gelirse Türkiye’nin, mahkeme kararına uyacağını sanmıyorum.

***

SUDAN
sevgisi nereden geliyor diye merak edebilirsiniz.

Askeri darbe ile iktidara gelen, sonra darbe kadrolarını dağıtarak tek başına ülkeye hakim olan El Beşir’in ülkesi petrol ve kıymetli maden zengini. El Beşir’in arkasındaki Çin desteğinin esas nedeni de bu. Türkiye’nin Afrika açılımı çerçevesinde, ülkede duruma hakim bir yönetim ile yakın ilişki içinde olmak ayrıcalıklar sağlayabilir. Bu sevginin altında yatan belki de bu hesap.

Başkent Hartum ve Darfur’u gördüm. Öyle bir yoksulluğu tarif etmem imkansız.

El Beşir, radikal İslamcı hareketlerle yakın ilişkiler içinde. El Kaide’nin lideri Bin Laden’e 90’lı yıllarda ev sahipliği yapmıştı.

Sudan’da Türk iş adamları, sivil toplum örgütleri var. Onlardan bazılarına neler yaptıklarını sorduğumda, Arap ve Afrika kökenli insanların İslamiyeti doğru bir biçimde uygulamalarına yardım ettikleri yanıtını almıştım.

***

EL Beşir
, kabul etmiyor ama, Sudan’ın Afrikalı çiftçileri, hükümet kuvvetlerinin havadan saldırılarından sonra cancavit denen milislerin köylere girip katliamlar yaptıklarını anlatıyorlar.

Binlerce insan köylerini terk ederek yollara düşüyor. 200 bin kişi Çad’a sığınıyor. Binlerce çocuk, kadın ölüyor.

El Beşir yalnız değil.

Gazze’de, kadınların, çocukların göz kırpmadan hedef alınmasına haklı tepki gösteren Türkiye, Sudan’da çocukların, kadınların, kendi halinde Afrikalı çiftçilerin öldürülmesinden sorumlu bir diktatöre destek verebiliyor.

İnsan hakları değerleri, demokratik ilkeler "fayda"lara göre her gün yeniden yorumlanıyor.

Gerçekçi dış politika, anlamaya çalışın!
Yazarın Tüm Yazıları