Fenerbahçelilerin Fenerbahçe'si

Hurriyet.com.tr’den Ali Can Yaycılı aradığı an öğrendim Aykut Kocaman’la ilgili gelişmeleri..

Haberin Devamı

“Gelişmeleri göreyim önce” dedim Ali Can’a.. Ve son 3 yılını düşündüm Fenerbahçe’nin.. Acısıyla, tatlısıyla geçen üç yılını..
Çok kısa bir özet önce.. Üç yılda bir şampiyonluk, 2 lig ikinciliği, 2 kupa şampiyonluğu, 1 Avrupa yarı finali başarıdır.. Hem de önemli bir başarıdır.. Eğer bu takım son 2 yılını hiç yaşanmamış bir süreç içinde geçirmişse çok çok büyük başarıdır..
Dün hurriyet.com.tr’de Aykut Kocaman’ın sözlerini gördüm.. Çok benzer ifadelerle başka bir takımın buna erişmesinin olanaksız olduğunu belirtmiş eski Fenerbahçe Teknik Direktörü.. Bazı açıklamalarda bulunmuş.. Ama bir şeyi unutmuş.. Tartıştığı kişinin kim olduğunu.. Fenerbahçe için nelere katlandığını.. Hangi suçlamalara göğüs gerdiğini.. Unutmuş.. Keşke unutmasaydı..

* * *

Çarşamba günkü gelişmelerden 1 saat sonra Ali Can’ı aradım.. “Ben Aziz Yıldırım’ın tarafındayım” dedim.. Ve hiç kimseyle konuşmamaya çalıştım.. Hiçbir şey yazmamaya ve yorum yapmamaya özen gösterdim.. Sabırsızlığın dönemini yaşayan insanlarımız her saniye yeni dedikodu, yeni bilgi öğrenmek ve öğrendiklerinin doğru ya da yanlış olduğuna bakmaksızın bunu yaymak için yarışıyorlardı ortamlarda.. Gerçek ya da sanal.. Fark etmiyordu onlar için..
Kocaman istifa mı etti, başkan tarafından istifaya mı zorlandı? Aslında çok önemi yoktu benim için.. Kocaman gitmişti Fenerbahçe’den.. Tanıdığım en önemli insanlardan biri, Fenerbahçe camiasında en çok sevilen isimlerden Aykut Kocaman görevini bırakmıştı.. Açıkça söylüyorum.. Çok çok az kişiyle birlikte onu sonuna kadar destekledim.. Ayrıldığı için de mutluyum.. Çünkü görevini çok iyi yaptı.. Fenerbahçe’nin daha büyük hedeflere koşabilmesi için çok güzel bir zemin hazırladı.. Ama artık bir yol ayrımında olduğunun farkında değildi.. Aziz Yıldırım’ı sinirli, çok sert sözcükler sarf edebilen ve kendi alanına müdahale eden bir başkan olarak gördü son zamanlarda.. Oysa Fenerbahçe Başkanı Aykut Kocaman’ı istemeyen çok kişiye karşı bu tavırlardan çok daha ilerisini sergiledi.. Bazı yakınlarına, bazı dostlarına, bazı yöneticilere, bazı efsanelere ve Alex’e.. Kocaman için sonuna kadar mücadele etti.. Onun görevinin bittiğini düşündüğü andan itibaren desteğini çekti..

* * *

Haberin Devamı

Aykut Kocaman’ın bir şeyi çok iyi algılaması gerekiyordu.. Bazı oyuncular ihtiyaç yüzünden transfer edilmez.. O günün gereği yüzünden alınır.. O günün gereği.. Alper Potuk transferiyle ilgili haberler, Fenerbahçe resmi internet sitesinden “Hocamızın raporları doğrultusunda çalışmalarımız sürmektedir. Alper Potuk gündemimizde yoktur” şeklinde yalanlanmıştı.. Fenerbahçe Benfica’ya elenip UEFA şampiyonluğu şansını yitirdikten sonra camiada büyük bir patlama yaşandı.. Galatasaraylılar mutluydu.. Şampiyonluklarının yanı sıra, UEFA Kupası’nı kazanan tek takım olma özelliklerini de korumuşlardı.. Kadıköy’deki derbi, Türkiye Kupası’nın kazanılması belki başkanla Kocaman arasındaki köprülerin bir süre daha atılmamasına neden oldu.. Ama Yıldırım’ın niyeti belliydi.. Fenerbahçeliler’in Fenerbahçesi için ilk adımı atacaktı Fenerbahçe Başkanı..
Alpur Potuk’un alınması, Kocaman’ın istediği iki ismin transfer edilmemesi, Emenike için hamle yapılmaması Yıldırım’ın yeni bir yola girdiğini gösteriyordu.. Fenerbahçe camiasında sözü geçen, sevilen ve en önemlisi Yıldırım’ın değer verdiği ünlü isimler Aykut Kocaman’ı çok seviyor ama oynattığı futbolu yetersiz görüyordu.. F.Bahçe artık daha hızlı, daha cesur, en önemlisi daha kolay sonuca giden bir futbol oynamalıydı.. Birçok maçta ilk 10-15 dakikada gol yenmesi, yenik duruma düşülmesi, çok kolay rakiplere karşı maçlar kaybedilmesi, iki sezondur Galatasaray’ın şampiyonluğa ulaşması, üstelik bunun Terim’in onay vermediği transferlerle gerçekleşmesi sabırsızlığı artırmıştı..
Mourinho gibi bir büyük isim bile Real Madrid’te beklentileri karşılayamadığı için ayrılmıştı.. Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’ne bu sezon da katılamama olasılığı düğmeye basılmasına neden oldu..

* * *

Haberin Devamı

Aziz Yıldırım, Aykut Kocaman’ın her kötü anında arkasında durdu.. Üç kez istifası gündeme geldi.. Birinde resmen istifa etti.. Hepsinde kararından vazgeçirdi.. Fenerbahçe son 10 sezonunda olduğu gibi yine sezon ortasında teknik direktör değişimine gitmedi.. İstikrarlı yapısından ödün vermedi.. Şampiyon olmasına karşın içten içe büyük çekişmelere sahne olan Galatasaray’a oranla Aziz Yıldırım hep ayakta kaldı.. Fenerbahçe için çok şey yaşadı.. Futbol dışı sporlara yaptığı yatırım, tesisleşme, stadın mülkiyeti için atılan adımlar, kurumsallaşma, CEO atanması, Türkiye’nin en önde gelen işadamlarıyla olan koordinasyonu Fenerbahçe’ye çok şey kattı.
Ali Yıldırım ve Aykut Kocaman’la yolların ayrılma şekli yanlış olabilir.. Ama zamanlaması doğru.. Üslup yanlış olabilir.. Ama şekil doğru..
Fenerbahçe “başkanlık sistemiyle” yönetilir ve Fenerbahçe’de “başkanın sözü” geçer.. Ne Alex, ne Kocaman, ne Dilmen, ne de bir başkası bu gerçeği değiştiremez.. Aziz Yıldırım’ın; çok sevdiğim bir isimle yollarını ayırmasına karşın, onun yanındayım.. Fenerbahçeliler’in Fenerbahçe’si için onu destekleyenlerdenim.. Ve hep öyle kalacağım..

Yazarın Tüm Yazıları