Falı da olur zeytinyağlısı da

"At bir beşlik de bakayım falına" diyerek Kadıköy Meydanı’nda gezen çingenelere rastladınız mı hiç?

Yüzünüze bakarlar ve en küçük bir yumuşama belirtisi görürlerse kendilerine has şiveleriyle peşinizden gelip sizi ikna etmeye çalışırlar. Hiç onların ısrarlarına dayanamayıp fal baktırdığınız oldu mu bilmiyorum ama avuçlarındaki bakla tanelerini önlerindeki beze atıp yüzünüze bakarak konuştuklarına birkaç kez şahit olmuşluğum vardır. "Bakla falından mı bahsedeceksiniz şimdi Sahrap Hanım?" diyenlere asıl bahsetmek istediğimin baharın müjdecisi olan bakla sebzesi olduğunu söyleyeyim.

Bitkisel protein, kalsiyum, karbonhidrat ve demir bakımından çok zengin olan bakla, şeker hastalarına iyi geliyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Ayrıca baş ağrısını ve böbrek kumunu iyileştirici etkisi de var. Doğayla muhteşem bir uyum içinde yaşamayı ve doğaya gerçek anlamda saygı duymayı başarmış olan Amerika yerlileri, yani Kızılderililer ise baklanın kısırlığa karşı silah olduğunu düşünmüş bu kısa ömürlü bitkiyi kadınlarına bolca yedirmişlerdir. Evet kısa ömürlü ve narin bir sebzedir bakla. Alındıktan hemen sonra pişirilmeli ve hemen tüketilmelidir. Buzdolabında en fazla 1-2 gün bekletilebilen baklanın zeytinyağlısını ya da etli sıcak yemeğini yapabilirsiniz. En önemli mezelerden biri olan fava ise kuru iç bakladan yapılır. Mutfaklarımızı kısa süre şenlendiren bu güzel sebzeyi mutlaka pişirip sofranıza koyun derim.

Dereotlu taze bakla

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

1 kg taze bakla

1 çay bardağı zeytinyağı

1 adet büyük boy kuru soğan

1 sap taze yeşil soğan (Sadece yeşil kısımlarını kullanın.)

2 çay kaşığı toz şeker

2 tepeleme çay kaşığı un

1 çay kaşığı tuz

2 adet limonun suyu (Nohut büyüklüğünde 4-5 adet limon tuzu da kullanabilirsiniz.)

2-2,5 su bardağı sıcak su

2 demet dereotu

Taze baklaların uçlarını ve kılçıklarını tıpkı taze fasulye gibi ayıklayıp içine bir limon sıktığınız bol suda bekletin. Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırıp üzerine incecik kıydığınız kuru soğanları aktarın. Soğanları, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurduktan sonra üzerine yine incecik kıydığınız taze soğanları ve suyu süzülmüş bütün haldeki taze baklaları ilave edin.

Baklaların üzerine toz şeker, un ve tuzu serpiştirip 1 adet limonun suyunu ilave edin. Malzemeleri karıştırıp orta ısılı ateşte, tencerenin kapağı açık vaziyette 5 dakika kadar pişirin. Sıcak suyu tencerenin kenarından aktarıp karıştırın. Taze bakla pişerken suyunu dışarı verdiği için mümkün olduğu kadar az su ilave edilir.

Tencerenin kapağını kapatıp baklayı, orta ısılı ateşte, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan aldığınız baklayı iyice soğuyuncaya kadar tencerede bekletin. Soğuyan baklayı servis tabağına aktarıp üzerini ince kıyılmış dereotuyla süsleyin. İsterseniz yanında sarmısaklı yoğurtla ikram edebilirsiniz.

Hurmalı Şam kurabiyesi

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

125 gr bitkisel margarin

1/2 su bardağı su

1/2 su bardağı pudra şekeri varsa 1 yemek kaşığı toz mahlep

1 çay kaşığı kabartma tozu alabildiği kadar un

İç malzemesi için;

10-12 adet hurma

25 gr bitkisel margarin

1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Hurmaları iki saat suda beklettikten sonra çekirdeklerini çıkarın. Tavla zarı formunda küçük küçük doğrayıp orta boy bir tavaya koyun. Margarini ekleyip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Ocaktan alıp ceviz içini ilave ettikten sonra soğuması için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, hamuru hazırlamak için; oda sıcaklığında bekleyen margarini, su ve pudra şekerini derin bir kapta karıştırın.

Toz mahlep ve kabartma tozunu katıp unu azar azar ekleyerek elinize yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin (Bu kıvamda bir hamur elde edinceye kadar un eklemeyi sürdürün.) Hamuru oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirin. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları 10 santim çapında daireler oluşturacak şekilde yuvarlayın. Yuvarlak hamurların üzerine birer tatlı kaşığı hurmalı harç koyup önce poğaça gibi D şeklinde katlayın, sonra da yuvarlayın.

İsterseniz üzerine çatalla çizgiler çizerek şekil verebilirsiniz. Kurabiyeleri fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 30-35 dakika kadar, üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın soğuyunca servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları