EXPO’daki gelişmeleri kamuoyunun bilme hakkı var

İZMİR’in 2020 için EXPO adayı olduğu kesinleştiğinde, geçmişin tecrübelerinden yararlanacak, iyi bir takımla bu defa adaylığımızı mutlu sona ulaştırabileceğimizi düşünmüştüm.

Haberin Devamı

 

Nitekim, İzmir’in kurumları işbirliği içinde hareket ederek iyi bir takımla yola çıkıldı. Takım kaptanı olarak da geçtiğimiz yıllarda Ege İhracatçı Birlikleri Tütün İhracatçı Birliği’nde uzun seneler başkanlık yapan ve bu tecrübesini Türkiye Futbol Federasyonu’na taşıyarak bu kurumda da başkanlık seviyesine kadar yükselmiş Mahmut Özgener seçilmişti.
İktidarın da olumlu ve yapıcı desteğini alan ekip, “Bu defa EXPO doğru ayaklar üzerine oturtuldu” görüntüsü vermekteydi. Bizim gerçek olarak düşündüğümüz maalesef sadece bir görüntüymüş. Daha yola çıkalı birkaç ay olmadan çatlak kırıldı ve istifalar birbiri arkasına geldi. Tabii başta Vali Cahit Kıraç olmak üzere konuya yakın olan tüm ilgililer yola devam edileceğini ve değişen bir şey olmadığını söylediler. Bahane olarak da sadece “görüş ayrılığı” ibaresi kullanıldı. Bu gelişmenin adaylık sürecine hiç olumsuz etkisi olmayacağı ve kesinlikle değişen bir şey olmadığı, zaten gelişmelerin de kamu ağırlıklı olduğu için kamunun görevlendireceği kişilerin işi götüreceği belirtildi.
Tabii olumsuz bir açıklama beklemiyorduk ama, nedenlerini kamuoyundan saklamak bence yanlış. Hem istifa edenlerin hem de istifayı kabul eden kişilerin “görüş ayrılığı” olarak belirtilen konunun içeriğini açıklaması gerekir. EXPO 2020 adaylığı bu şehrin geleceğinde çok önemli bir adım. Bu şehirde yaşıyan herkesi yakından ilgilendiriyor. Bu kadar önemli bir konuyu yürütmek üzere görevlendirilmiş ekibin üyeleri, istifa sorumluluklarını bu şehirde yaşayan vatandaşlarla paylaşmak zorundadır. Eğer yanlış giden bir şey varsa bu konuda önceden tedbir almak gerekir ise bunun yapılması hepimize düşer. Dedikoduları önlemenin en güzel yolu gerçeği bütün çıplaklığıyla açıklamaktır. Gerçekler bizi korkutmamalı, tam tersi güçlendirmelidir. Şimdi sunuma birkaç hafta kala yeni bir ekiple silbaştan yapacağız. Mevcut ekibin yarısı duruyor diyebilirsiniz ama lideri değişen bir ekip her zaman soru işaretleri taşır. Bizim sorguladığımız kadar bu durumu BIE yetkilileri de sorgulayacaktır. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi, her liderin bir yönetim şekli vardır. Şimdi EXPO 2020 umudu belki de kurtarıcı gibi öne çıkacaklara kaldı.

Haberin Devamı

Kültürpark’ın amacı adında saklı

Haberin Devamı

Kültürpark İzmir’in akciğeri, yeşilin kaynağı, tarihin sessiz tanığı... İzmir Enternasyonel Fuarı’nın ev sahipliğini yapan bu muhteşem park, yakında ‘fuar alanı’ görevini devredecek. Gaziemir’de yapılması planlanan ‘Yeni Fuar Alanı’ ile burası da rahatlayacak. Geçtiğimiz günlerde Londra, Paris veya New York’taki benzerleri gibi bir park haline getirilmesi konusunda bazı fikirler ortaya atıldı. Hyde Park örneği verlidi, Central Park gibi olsun denildi.
Kültürpark için fazla arayışa girmeye lüzum yok. Adı, zaten amacını fazlasıyla anlatıyor. Sadece “Kültür” kelimesinin açılımlarını nasıl yapacağız, bunu planlamak yeterli olacaktır. Betondan uzak yapılaşma ile belki daha büyük bir arkeoloji müzesi, bir botanik bahçesi, daha farklı sporlara hizmet eden alanlar, Kültürpark’ın kullanımını ve çekiciliğini artırır. Değişik sanatçıların heykelleri ile farklı köşelere yeni bir görünüm kazandırılabilinir. Ayrıca parke taşı olsa da özellikle başta yollar olmak üzere beton oranını azaltmak, toprağın nefes almasını sağlayacak ve hakiki bir park algısını ortaya çıkaracaktır. Artık Kültürpark’ta bu kadar betona ihtiyacımızın olmadığını düşünüyorum.
Bugün için teşhir alanı olarak kullanılan binalar atıl duruma geçince “Kongre Merkezi”ne dönüştürülmek isteniyor. Öncelikle bu binaları kongre merkezine adapte etmeyi düşünmek amaca hizmet etmiyecektir. Çakma kongre merkezi ile kongre turizminde ne kadar başarılı oluruz büyük bir soru işareti. Doğru amaçlara hizmet edecek, yüksek kapasiteli yeni bir kongre merkezi İzmir için önemli ve gereklidir. Yeri Kültürpark değildir diyebilirsiniz. Başka bir yerde yapalım, eski Sümerbank Fabrikası arazisi bu konuda daha doğru bir noktadır diyebilirsiniz. Böyle bir yapının deniz kenarında olması daha doğru olur diyebilirsiniz. Bütün bu alternatifleri tartışarak bir sonuca varabiliriz. Fakat şehrimizin acil bir kongre merkezine ihtiyacı olduğu gerçeğini tartışmayacağımızı düşünüyorum.
Son yıllarda şehrimizde hızla gelişen otel ve konaklama sektörü de bu ihtiyacın bir an önce tamamlanmasını arzuluyor. “Yeni Kongre Merkezi” kısa sürede İzmir için sürdürülebilir kalkınmanın önemli dinamiğini oluşturacak yapı taşlarından biri olacaktır. Yeter ki bir an önce kollar sıvansın...

Yazarın Tüm Yazıları