Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Evler kara sevdaya tutuldu

Günümüz aşıklarının kara sevda yaşayacak kadar tutkulu, ısrarlı ve derin olmadıkları malum.

Haberin Devamı

Evler ise bahar havasına rağmen renk paletinin koyu tonlarından etkileniyor; siyah, füme ve duman renkleriyle sarılarak adeta kara sevdaya tutuluyor.

Açık renk büyük gösterir, koyu renk küçük gösterir kuralını çoktan unuttuk gitti. Moda dünyasının duayenleri siyahtan nasıl vazgeçemiyorsa, mekan tasarımcıları da siyah ve tonlarının yarattığı güçlü etkinin yerini dolduramıyorlar.  Renk paletinin koyu tonlarının kullanımı evet zor; ancak doğru oranlarda ve doğru kombinasyonlarda kullanıldıklarında müthiş bir görsel güce sahip oluyorlar. Örneğin renklerin en koyusu siyah, tıpkı beyaz gibi renklerin dünyasında renksiz olarak algılanır. Ancak tıpkı beyazın sonsuzluğu anımsatması gibi, siyah da yakınlığı anımsatır. Siyahlık, dokunabileceğiniz kadar yakın görünür. Duvar boyaları ve tekstiller artık sadece siyah olarak değil, diğer bütün ultra koyu tonlarda da mevcut; sadece onları kullanacak kadar cesur olmanız gerekiyor.
Siyah, çikolata rengi ve gri renklerindeki katmanlardan oluşan bir tonlama, mekanınızı büyüleyici kılacaktır. Gri, özelliksiz, ilgi çekmeyen, sıkıcı bir renk olarak görülür. Ama ışığı ve hayalgücünüzü katarsanız, tamamen yepyeni bir karaktere bürünebilir; gece ve gündüz farklı görüntüler oluşturarak yaratıcı ve teatral mekânlar yaratabilir. Gri-maviler de şimdilerde çok moda; özellikle cam ve gümüş gibi ışığı yansıtan ilave unsurlarla birlikte kullanıldığında ortaya çok seçkin düzenlemeler çıkarabiliyorlar.
Koyu tonların etkisinden sadece belli noktalarda faydalanmak istiyorsanız, modern çizgilere sahip antrasit rengi bir koltuğu İskandinav stilinde yastıklarla renklendirmeyi deneyebilirsiniz. Açık griyi pastel pembe ve lavanta tonlarıyla bütünleyerek yumuşatabilirsiniz. Acı çikolata rengi bir L kanepeyi siyah-beyaz etnik yastıklarla tamamlamak da hoş duracaktır. Kahverengi, gold ve toprak tonlarıyla buluşturacağınız siyah ise görsel vurgusu yüksek bir dekorasyon tarzı oluşturur. Koyu yeşil, koyu lacivert, koyu kızıl gibi tonları da çok parlak bir rengin ışıltılarıyla birleştirebilir ve yüzeyler üzerinde yaratacakları renk oyunlarıyla karanlığı aydınlatabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ebedi ikili: siyah&beyaz

Haberin Devamı

Tasarım, moda ve dekorasyonun vazgeçilmez ikilisi siyah&beyaz, kendine pek çok farklı zamanda ve farklı stilde yer bularak zamansızlığını damgaladı. Zıtlıklar uyumunun en güçlü temsilcisi olan bu ikiliyi
iç mekânlarınızda kullanmak istiyorsanız, şu ipuçlarına bir göz atın:   

Siyah ve beyazın her ikisi de güçlü, parlak ve doğal renklerdir; özellikle yemek ve oturma odaları için harikalar yaratacak desenlerde tekstiller bulabilirsiniz.

Siyah ve beyaza biraz heyecan katmak için masif ahşapla birleştirerek yalın, şık ve modern bir hava yakalayın.

Sıcak tonlar, siyah ve beyaza bir denge getirir.

Bu ikiliyi seviyor ama etkisinden emin olamıyorsanız, küçük bir alanlarda deneyin. Örneğin misafir tuvaletinde siyah granit bir tezgâh üzerine beyaz lavabo kullanın. Ya da zeminde siyah-beyaz kombinasyonunu deneyin.

Siyah ve beyaz, art deco formlar için idealdir. Bu iki rengi kullanacaksanız bu dönem ve stil hakkında araştırma yapın.

Beyaz duvara kontrast şekilde kullanılan siyah aksesuarlar bir odadaki göz alıcı odak noktası olabilir. Sanat eserleriniz için siyah çerçeveleri tercih edebilir, siyaha boyanmış toprak kaplarla mekâna farklı dokular katabilirsiniz. Masif ahşap siyah çerçevelerde sunulan siyah-beyaz fotoğraflar da, duvarda toplu halde kullanıldıklarında çarpıcı bir etki yaratır.

Haberin Devamı

Eren Yorulmazer

Son 12 yıldır sıradışı mimari tarzı ile dikkat çeken ve fark yaratan projelere imza atan Eren Yorulmazer, siyahı ve koyu renkleri en çok kullanan isimlerden biri. Bir röportajında tarzını “görkemli emperyal romantik” tanımlamış: “Görkemli emperyal romantizmde Shakespeare İngilteresi’nden gelen çizgileri görür, 3. Napolyon’un yoğun aşkının havasını koklar ve oryantal mekanların içinden geçerek romantizmi yaşarsınız. Ana renk paletimde siyah, beyaz, kırmızı, zümrüt, safir ve siyah bulunur.”

Siyah bir ikon: Lounge Chair

XX. yüzyıla damgasını vuran ikonik tasarımlardan siyah deri Lounge Chair, modern tasarımın öncülerinden Charles Eames ve eşi Ray Eames tarafından 1956 yılında yaratılmış ve o tarihten beri üretimi sürdürülüyor. Günümüzde Herman Miller ve Vitra tarafından üretilen bu koltuğun üzerinde saatlerce kalkmadan gazete, kitap okuyup, televizyon seyredip dinlenebilirsiniz. Çünkü sadece klasik bir tasarım değil, aynı zamanda
çok rahat!

Haberin Devamı

Mini-fikir: İki parçaya ayırın

Evlerin boş tuvalleri olan duvarlar için farklı fikirlerin peşinde olun. Son yılların gözde malzemesi duvar kâğıtları ile kaplayın, eğer bu artık klişe oldu diyenlerdenseniz, duvarın yarısını da alçı ya da ahşap ile kaplayarak daha dikkat çekici bir görünüm elde edebilirsiniz. Ayrıca duvar kâğıdınız desenli ise bu yolla, ahşap fonda sergileyeceğiniz mobilyalar kendini daha çok gösterecektir.

Trend: Alpaka dokumalar

Peru, İnkalardan kalma büyüleyici yerleşim yerleri, renkli giysileri ve doğasıyla Amerika kıtasının en ilgi çekici yerlerinden biri. Başkent Lima’da yaklaşık 2000 yıldan bu yana geleneksel yöntemlerle lama ve alpaka yünü imal ediliyor ve renkli dokumalar yapılıyor. Her köyün farklı bir dokuma tekniği ve motif seçkisi bulunuyor. Pierre Frey’in bu dokumalardan ilham alarak tasarladığı Caravane koleksiyonu çok moda!

Yazarın Tüm Yazıları