Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Evdeyim ve çalışıyorum

Ofislerdeki çalışma koşulları, özellikle açık ofislerin devreye girmesiyle konsantrasyon konusunda kişileri olumsuz etkileyebiliyor.

Bu nedenle işlerini, akşam evlerine gittiklerinde laptopları aracılığıyla tamamlamaya başlayanların sayısı artıyor. Kısacası bazı kişilere göre çalışma saatleri gece herkes evine çekildikten sonra başlıyor!

Çalışma köşeleri, kendi kurallarımızı kendimiz koyduğumuz evde bir bölüm olduğu için, evin genelinde hakim olan dekorasyon ile uyumlu tasarımlar devreye giriyor. Fonksiyonel detaylar, evlerdeki çalışma alanlarının en büyük kurtarıcısı olurken, ergonomi kavramı en çok evin bu bölümünde önemli hale geliyor. Ev-ofislerde konsantrasyonunuzu bozabilecek her türlü etki mevcut olduğundan çalışmaya özel bir mekán ayırmak gerekiyor. Kişilerin tercihine göre bu alan, bazen yatak odasında bir köşe, bazen aile bireylerinden kopmamak için salonda bir bölüm ya da evin bir odası olabiliyor.

Müziği açıp, içeceğinizi alıp, evinizin tatlı sıcaklığını hissederek konsantre olabiliyorsunuz. Bu durumda da devreye ofis kurallarından bağımsız kendinize özel çalışma köşeleri oluşturma fikri giriyor. Kişinin çalışma gereksinimlerine göre bir dolap, üzerinde yayılabilecek bir masa, belki ihtiyaca göre bir keson ve çalışma sandalyesi temel unsurlar arasında. Kilometrelerce uzaktaki kişilerle oturduğumuz yerden iletişim kurmamızı sağlayan laptoplar, gsm telefonlar gibi teknolojik gelişmeler sayesinde özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalışanlar, artık işlerini rahatlıkla evlerinden yürütebiliyor. 1930’lara kadar uzanan ev-ofis kavramı, arada zaman farkı olan ülkelerle işlerin yürütülmesinde de kolaylıklar sağlıyor.

Kendi kurallarımızı kendimiz koyduğumuz evdeki çalışma köşelerimizde, rahatımızı tam olarak sağlamak için tasarımcılar ve üretici firmalar da kolları sıvamış durumda: Çalışma ortamında gerek duyulacak ergonomik özellikleri ev ortamına ters düşmeyecek malzeme ve formlarla birleştirerek kullanıma sunuyorlar. Bu koşullarda, artık çalışma alanlarına yönelik tasarımlarda, renk ve materyal konusunda da alışılmış kalıpların dışına çıkılmaya başlandı ve rengárenk tasarımlar kavramı bu alandaki yerini çoktan aldı. Kişinin kendini iyi hissettiği ve azami ölçüde verimli olabildiği bir ortamda çalışması gerekliliği de rengin ev-ofislere girmesini kaçınılmaz yapıyor. Renkli bir çalışma köşesi oluşturmak istiyorsanız, öncelikle sizi en çok rahatlatan renklerden oluşan ürünleri kullanmalısınız. Çünkü kullanılan renkler, kişilerin ruh halini ve dolayısıyla da konsantrasyonunu etkiler. Çalışma yüzeylerinde ise, örneğin, masaların üzerinde çok açık renkler yansıma yapacağı için kullanılmamalıdır.

Çağın Evi’nde çalışma alanları

Modern şehir yaşayanının değişen öncelikleri, "ev"inden beklentilerini de etkiliyor. Yakın zamana kadar geçerli olan yerleşik ev düzeni ve mekánların fonksiyonel dağılımı, günümüzde yeniden şekilleniyor. İsimleri ile net biçimde ayırt edebildiğimiz, mutfak, yemek odası, yatak odası, salon, misafir odası gibi, belli kullanımlar için ayrılan mekánlar, artık birbirleriyle iç içe geçmiş durumdalar. Bu gelişme, "tek merkezli ev"den, çok merkezli kullanıma geçişin bir sonucu. Gün içinde yaşanan bilgi ve iletişim bombardımanından kaçışın ifadesi olarak, ev yaşamı sadece fiziksel değil, zihinsel anlamda da korunmaya yarayan bir barınak haline geliyor. Evde sağlanacak çalışma ortamlarında bu gerçek göz önünde tutulmalı. Günümüzde insan-iş arasındaki ilişkiyi rehabilite etmek mümkün müdür sorusuna yanıt aramak gerekiyor. Beden ve zihnin birlikteliğini yakalamak için insanın ruhuna, hayattaki amaçlarına hitap eden bir ortam, iş konusu ve mekán kurgulamak çok önemli. Evde çalışma ortamları bu nedenle önemlidir ve ofis için tasarlanan mobilyaların eve taşınmasından ibaret olmamalıdır. Koray Malhan, Koleksiyon Mobilya’nın marka ve tasarım direktörü

Kalitenin adı Hermes

1837 yılında deri binicilik aksesuvarları ve at eyeri üretmekle işe başlayan Hermes, tutkunlarına deri ürünlerde olduğu kadar porselen, kristal ve gümüş çatal bıçaklarda da kalitenin en iyisini sunmaktan yana. Farklı çizgileri göz kamaştırıcı renklerle süsleyerek egzotik çiçek desenlerine hayat veren Hermes, zarafetini deniz ve toprak temalarından esinlenerek çizdiği hayvan figürleriyle yansıtıyor.

Bu dergi yok satıyor

Elle Decor dergisinin "Davet Sofraları" kitabı hediye ettiği kasım sayısı yok satıyor. İçinde farklı temalarda ve farklı amaçlarda davetler için pek çok yaratıcı örneğin bulunduğu 120 sayfalık kitap, gerçekten de çok şık hazırlanmış. Derginin bu sayısının ana konusu ise, Asya kökenli etnik trendlerin yeni evlerde nasıl uygulandığı.

Romantik kışa hazır mısınız

Yüksek kalite, stil ve modern ürün çeşitliliği ile İngiltere'nin önde gelen ev tekstil ve mobilya markası Laura Ashley, duvar káğıdından döşeme değiştirmeye, kanepe siparişinden perde ölçümüne kadar pek çok alanda uzman servisi ile işimizi kolaylaştırıyor. Bu kış için hazırladıkları serilerde renkli bir romantizm hakim, özellikle koyu yeşil, kızıl, mor, tarçın, altın renkleri bu görüntüye daha fazla bir keyif katıyor.
Yazarın Tüm Yazıları