Euro’nun Yükseliş Durabilir

Dün petrol fiyatlarının yeni rekorlar kırmaya devam etmesi Dolar üzerindeki baskıların artmasına neden olunca Dolar’daki gerileme devam etti.

Haberin Devamı

Avrupa tarafında açıklanan veriler de yükselen petrol, yüksek faizler ve Euro nedeniyle Euro olumsuz olmasına rağmen, petrol fiyatlarındaki olumsuz baskının Dolar üzerindeki etkisinin daha belirgin olması Euro’yu yükseltti. Ne var ki bu baskı Dolar üzerinde kalmaya devam edecek olsa da, artık yavaş yavaş yüksek enflasyon yüksek faiz ve global yavaşlama ortamında Euro’ya zarar vermeye başlayabilir. Bu da Euro’nun gerilemesi ya da yükselişinin duraksaması anlamına gelir.

Önceleri Çin’den gelen ihracat talebi Avrupa’yı ayakta tutuyordu. Artık bu talepte de azalma görülmeye başlayınca Euro’nun yükseliş kolay olmaz. Benim tahminim Dolar cephesinden eskiden neredeyse her gün olumsuz gelirken artık zaman zaman düşük Dolar’ın ve faizlerinin etkisiyle Dolar olumlu havanın artabileceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Düşmeden Önce 930 Görülebilir

Dolar’ın gerilemeye devam ettiği bugünlerde petroldeki yükselişler altın fiyatlarını yukarı iten faktörlerken, faiz indirimlerinin ABD’de ve İngiltere’de bugüne kadar devam etmesi de altın fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu. Artık enflasyon verileri o kadar artış gösterdi ki bunu çekirdek enflasyonda da görmeye başladık. Bu nedenle ilk etapta faizlerdeki yükseliş senaryoları altın üzerinde aşağı yönlü baskı yapacak olurken Dolar’ın da toparlayabilecek olması altının petrol nedeniyle yükselmesine devam edecek olmasına rağmen sonradan gerilemesine neden olur. Bu nedenle ilk etapta 930 Dolar seviyesi görülebilir ve ardından satışlar oluşabilir.

Petrolde Bu Haftanın Yeni Rekoru da Oldu

Her hafta mutlaka rekor kırmaya devam eden petrol fiyatları dün bu haftanın rekorunu da denemiş kırmış oldu. Bugün açıklanacak petrol stokları mutlaka piyasaya etki edecek ama petroldeki yükseliş momentumunun hızı o kadar belirgin ki stok verilerinin yükselişi olsa bile çok etki etmeyebilir. Açıkça bir zorlama ve kasten yapılan fiyat artışları var ve bir zaman sonra piyasa bu yüksek fiyatları reddetmeye başlayacak ama bunu zamanını bilmek çok zor. Öyle sanıyorum ki ekonomik veriler açıklanmaya devam ettikçe petrol fiyatlarının yavaşlatıcı etkisinin petrol talebini kısabilecek olması, petrolün belini kırabilir ama asıl soru ne zaman. Öyle sanıyorum ki bu durum faiz artırımlarının başlaması ve Dolar’ın değer kazanmaya başlamasıyla olacak. Yoksa Araplar yüksel petrolle fonladıkları ABD şirketlerini alımları için sıraya girmezlerdi.

Yazarın Tüm Yazıları