Euro Gücünü Şimdilik Koruyor

Piyasanın tamamıyla faizlerin güdümünde hareketlendiği bugünlerde, dün açıklanan ABD’nin enflasyon verilerinin düşük açıklanması ki bu biraz sürpriz oldu, Avrupa’nın enflasyon verileriyle karşılaştırıldığında Euro’nun yükselmesini beklerdik ancak ABD’deki enflasyondaki yavaşlamanın stagnasyon beklentilerinin azalmasına neden olduğu için Dolar güçlenme şansını devam ettirdi. Diğer taraftan petrol fiyatlarında da çok hafif bir gerileme olunca Euro’nun yukarı yönlü hareketleri sınırlı kaldı.

Bugün, dünkü veriler sonrasında açıklanacak verilerle birlikte Euro / Dolar paritesinden yukarı yönlü ataklar olabilir ancak bu hareketlenmeler eğer petrol fiyatları yükselmezse sınırlı kalır diye düşünüyorum. Benim tahminim petrol fiyatlarındaki yükselişle karşı korunmak amacıyla Dolar satıldığı için bugün petrolde olabilecek yukarı yönlü hareketler az da olsa Dolar’ı bir miktar olumsuz etkileyebilir. Bu durumda gün içinde 1.5530’a kadar yükselişler olabilir ama bunun üzerinin kolay olmadığını ve ardından yine gerileme olacağını bekliyorum. Son olarak bugün ABD’den açıklanacak NY Eyaleti imalat sektörü verileri ve sermaye girişi verileriyle birlikte açıklanacak kapasite kullanımı ve sanayi üretimi gibi verilerin de Dolar olumlu açıklanabilecek olması ekonomik yavaşlamanın sonuna yaklaşıldığını gösterecek potansiyelde olması da yukarı hareketlerin sınırlı kalabileceğini gösteriyor.
 
Altın Fazla Gerilemez
 
Petrol fiyatlarındaki hafif gerileme ve Dolar’daki toparlanma dün altın fiyatının 880 Dolar civarındaki direncine dahi gelmeden 860’lara gerilemesine neden oldu. Görülen o ki son zamanlarda altın fiyatları Dolar’daki değer kazanmaya veya kaybetmeye bağlı olarak hareket ediyor. Bunun nedeni elbette faizler. Faizlerdeki düşüşün ABD’de duracağı beklentisinin o karda ağır basıyor ki petrol fiyatlarının çok yükseldiği ve borsa endekslerinin yükseldiği bir ortamda altın fiyatları gerilemeye devam ediyor.
 
Benim tahminim altın fiyatının 850 Dolar civarındaki desteğini yeninden test ederek bu seviyden itibaren daha sonra yeninden yükseleceği yönünde. Kısacası 830 Dolar hedefi şu an hala canlı olmasına rağmen benim tahminim bu seviyenin ulaşılmayıp 850 Dolar’dan yenden bir sekme olacağı ve altının bir süre 850’li seviyelerle 905 Dolar arasında dalgalanacağı yönünde.
 
Petrol Ancak 123’ün Altında Düşer
 
Dün açıklanan petrol stoklarındaki yükseliş beklentilerin altında olmasına rağmen fiyatlardaki gerileme daha çok Dolar’ın değer kazanmasıyla gerçekleşti demek mümkün ama artık her zaman dediğim gibi petrol fiyatları arz ve talebini ekonomik faktörlere bağlı olarak değil spekülasyona göre belirliyor. Aslına bakarsanız benzin stoklarının da etkili olduğu bugünlerde benzin stoklarının da genelde düşüş yaşamasına rağmen son zamanlar toparlanması rafineri faaliyetlerinin yüksel olduğunu gösteriyor olması açısından yaz ayların petrolü yükseltici etkisini azaltıyor. Diğer yandan kar realizasyonları petrolü baskı altında tutuyor olsa da petrolün düşmeye bugün fazla niyeti yok. 123 Dolar’ın altı görülmedikçe düşüşten bahsetmek zor ama 123 Dolar’ın altında 119 Dolar’a kadar ilk gerilemenin olması oldukça muhtemel.
Yazarın Tüm Yazıları