Euro Gerileyebilir

Petrol fiyatlarının dünkü gerilemesi ve daha da önemlisi ABD’de azalan istihdama rağmen bütçe dengesinde bir miktar iyileşmenin görülmesi dün oldukça Dolar olumlu bir gelişmeydi.

Haberin Devamı

Euro’nun dün güçlenmesinin ardındaki en önemli neden petrol fiyatlarının yeniden rekor seviyelere tırmanmış olmasından kaynaklanıyordu ama aynı zamanda Trichet’in geçen haftaki faiz artırımına yönelik yatığı söylemler de Euro’nun güçlenmesi için yeterli nedenlerdi. Bugün durum aksine paritede bir miktar gerileme görmek mümkün. Öncelikle yüksek Euro, yüksek Euro faizleri ve artan enflasyon yanında yavaşlayan global ekonomik ortam aslna bakarsanız oldukça Euro olumsuz bir durum. Diğer yandan ABD’den hafta içinde açıklanacak perakende satışlar verisi geçen hafta ABD’nin durgunlukta olmadığını gösteren veriler sonrasında daha da önemli.Çünkü eğer perakende satışlar beklentilerden olumlu açıklanacak olursa o zaman ABD’nin durgunlukta olmadığı teyit edilebilir ki bu da faiz indirimlerinin sonu demek olur ve bu da Dolar rallisini başlatabilir. Bu nedenle perakende satışlar verisini yakından takip etmekte fayda var.

Haberin Devamı

Altın Zayıflığını Teyit Etti

Dünkü yükseliş sonrasında yeninden gerileyen altın Cuma günkü yüksek seviyesinin üzerine bile çıkamadan geri dönerek zayıf görünümünü ilk defa dün teyit etmiş oldu. Eğer Dolarda yükseliş petrol fiyatının gerilemesiyle birlikte olursa o zaman altının hafta içinde 850 Dolar’a doğru hareketlenmesini bekleyebiliriz. Bu noktada emtia fiyatlarının da zayıf kaldığını düşünecek olursak, altın fiyatlarının 890 Dolar’ın üzerine çıkmadıkça 830 Dolar seviyesini hedef olarak belirlediğini söylemek mümkün.

Petrolün Çok İşi Var

Petrol artık o kadar gereksiz bir şekilde yükselme eğiliminde kaldı ki sonunda Bush Suudi Arapları uyararak adeta “bu kadar aç gözlülük yeter” dedi. Çünkü petrol fiyatlarındaki artış benzin fiyatları o kadar yükseltti ki bu durum durgunluk risklerini azaltmak isteyen ABD’nin halka verilen parayı petrol üzerinden adeta Arapların cebine gönderme operasyonunu daha belirgin hale getirdi. Petrol fiyatları manipüle edilmiş bir seviyede olduğundan beklenti olarak aşağı yönlü beklentimi korumaya devam ediyorum. Petrol stoklarındaki azalışlar veya artışlar da artık önemli değil. Petrol fiyatlarını bu seviyelerde kalmayacağı ve düşeceği çok açık.

Yazarın Tüm Yazıları