Ermiş, sörfçü, patron

En sıcak yaz günlerini yaşadığımız şu günlerde belki tatilde belki işinizin başında şehirdesiniz ya da evinizde kendi halinizde yaşıyorsunuz. Ne yapıyorsanız devam edin, ama bu kitabı henüz okumadıysanız alın, okuyun derim ben. Nedense bu sıcak günlerde pek iyi geliyor.

Hayatın iniş ve çıkışları vardır. Çoğumuz bu oyuna kapılır gideriz. İşler yolundayken kendimizi mutlu hissederiz, bozulunca üzülürüz. Yaşama bu tür bir yaklaşım güçsüz bir yaşama biçimidir. Dalgalarla sürüklenen dal parçası gibisin demektir. Akıntıya göre gidersin: Şu anda bir yönde gidiyorsun, bir sonraki anda başka bir yöne. Oyunu oynamanın çok daha bilgece bir yolu, tüm yargılardan kurtulmaktır. Başına gelen her şey güzeldir. Kusurlu oluşumuz hayatımıza anlam katar..."

Ferrari’sini Satan Bilge kitabının ünlü yazarı Robin Sharma’nın bir başka bilgelik/farkındalık kitabı olan "Ermiş, Sörfçü ve Patron"dan aldım bu girişi. GOA Yayınları’ndan çıkan bu kitapta korkularını özgürlüğe, yaralarını bilgeliğe dönüştürmenin, zihnini eğitmenin, yüreğini açmanın ve maneviyatını güçlendirmenin yöntemlerini, gerçek sevgiyle kutsanmış güzel ilişkilere uzanan yolları göreceksiniz.

Okuyun derim ben. Nedense bu sıcak günlerde pek iyi geliyor. Sanırım ’benliğimde’ çok büyük emeği olan annecim de benimle aynı fikirde. Çünkü kitabı bir solukta okuyup altını çizmiş etkilendiği cümlelerin. Ben de size annemin altı çizili cümlelerinden bir demet sunacağım bu hafta.

İyi okumalar...

 Başarılı olmak, daha çok şey yapmakla değil, daha çok şey olmakla ilgilidir. 

Aslında biz hayatta istediğimiz yere varıyor değiliz, gerçekte olduğumuz şeyi elde ediyoruz. 

Hayatında sevmediğin, sinir olduğun ve sıkıntıya girdiğin şeylerin hepsi şu andaki sınıfında öğrenmen gereken dersleri içeren araçlardan başka bir şey değil. Bu sınıfı geçmelisin ki bir sonrakine başlayabilesin.

 İnsanlar özünde iyidir. Saldırmak ya da suçlamak yerine koşulsuz sevgi ve anlayış yağdırdığında, daha yüce ve aydınlanmış tepkiler vermek zorunda kalır, eskiden olduğu gibi davranmazlar. Gerçek sevgiyle karşılaşan hiçbir insan, yüreğinden uzak kalmaya dayanamaz. Işık girdiğinde, bütün gölgeler yok olur.

 Sen davranışını değiştirdiğinde, insanlar da davranışlarını değiştirmek zorunda kalır... Kendini değiştirmek, enerjini ziyan edip karşındakini değiştirmeye çalışmaktan çok daha iyi sonuç verir... 

Öfkeyle hareket eden ya da sevgisiz davranın bir insanın, bunun hemen öncesinde bir acı yaşadığını hiç unutma. Öfke sergileyen insanların bunu yapmalarının nedeni, incinmiş olmalarıdır. 

Her olay ve insan bir sebeple ortaya çıkar. Rastlantı diye bir şey yoktur. 

Bilgeliğin anlamı, hayatımızdaki insanların birer ayna oluşudur. Hepsi bizim en parlak ve en karanlık yanlarımızı yansıtır. 

Bir başkasının büyüklüğünü takdir edebilmek demek, o büyüklüğü kendi içinde görebilmek demektir. 

Birini bencil buluyorsan, senin içinde de biraz bencillik olmalı. 

Hayat yolculuğu, zayıf noktalarımızı bulmak, onları iyileştirmek, sonunda da en iyi benliklerimize ulaşmak. Amacın kalıcı huzur ve özgürlükse, seçebileceğin tek yol budur. 

İnsanların kendi tempolarında yürümelerine ve bizimleyken gerçek benliklerini sergileyecek kadar kendilerini güvende hissetmelerine izin vermeliyiz. Koşulsuz sevginin anlamı budur; sen onlarla aynı düşüncede olmasan bile insanları ihtirasları, sevgileri ve hayalleri konusunda yüreklendirmektir. 

Bizim daha iyi ya da daha kötü oluşumuza göre, dünya da daha iyi ya da daha kötü olacaktır. 

Ruh, bir başkasının hayatında başarılı olmaktansa, kendi hayatında başarısız olmayı tercih eder. 

İnkar, gerçeği kabullenmenin acısından kurtulmak için kendine yalan söylemektir. 

İnsanların yaşadığı en derin kişisel yenilgi, olabileceği kişiyle olduğu kişi arasındaki farktan kaynaklanır. 

Güçlü bir düş insana umut verir. 

Hayatının bir numaralı işini bulunca hiçbir hasım seni durduramaz. 

Dünlerimin, bugünlerim içinde fazla zaman işgal etmesine izin vermem. 

Dışarı bakan, rüya görür. İçeri bakan, uyanır.

 İç dünyanı ne kadar temizlersen, dış dünyan o kadar güzelleşir.
Yazarın Tüm Yazıları