Erkek arkadaşınız ne tür bir kuş

Hanımlar! (Ve de beyler!) İlginç bir kitapla karşı karşıyayız. Amy Helmes ve Meg Leder, erkekleri kuş türlerinden yararlanarak sınıflamışlar. Üç Maymun Yayınevi de kitabın Türkçesi’ne çok güzel bir isim bulmuş: Baykuşlar!

Eğer bir erkek arayışı içindeyseniz, ya da erkeklerle hobi olarak ilgileniyorsanız, "Baykuşlar"daki sınıflamalar ve ipuçları çevrenizde uçuşan erkekleri anlayabilmenizi ve hatta onların belli davranışlarını önceden kestirebilmenizi kesinlikle kolaylaştırır. İşte kitaptan bazı türler:

Tavuskuşu Türü Erkek: Kuşlar dünyasında erkek tavuskuşları her çiftleşme mevsiminden sonra tüylerini döker. Tavuskuşu erkeği de bir kadını bir kez tavlayınca, ona olan ilgisini büyük ölçüde yitirir. Onunla bir süre görüştükten sonra kendinizi "Artık Bana Bir Çiçek Olsun Vermiyorsun" şarkısını söylerken buluverirsiniz.

Hindi Türü Erkek (Fenerlilere ithaf olunur): Vahşi hindiler yemek konusunda hiç de seçici değildir; bitkisel olsun, hayvansal olsun her tür besini -yeşillik, böcek, kurbağa, kertenkele- yiyebilecekleri her şeyi yerler. Benzer olarak hindi erkekleri de önlerine konan her şeyi gık demeden mideye indirir. Ofis kutlamalarında açık büfenin çevresinden ayrılmayanlar, aile yemeklerinde beşinci tabağa hayır demeyenler hep hindi erkekleridir.

Beyaz Güvercin Türü Erkek: Kuşlar dünyasında erkek beyaz güvercinler, gün boyunca yumurtaların üstünde oturur ve geceleyin dişisi gelip görevi devralıncaya kadar yuvayı sıcak tutar. Benzer olarak, beyaz güvercin erkekleri de, "Bay Anne" rolünü üstlenmekten sonsuz zevk alır; "babalığın doğal ve inanılmaz zevkleri’ni ilk elden tatmak onlar için tadına doyulmaz bir deneyimdir. Kusmuk temizleyerek ve bez değiştirerek doğanın bir parçası olduklarını hissederler.

Kumru Türü Erkek: Evde kumru beslemek hoş bir deneyim olabilir. Yalnız onu kafese koyarken yanına koyduğunuz dişinin erkekten çok küçük olmamasına özen göstermek gerekir, çünkü kumrular yeminin dışındaki şeyleri de çiğneme alışkanlıklarından ötürü başka kuşlara zarar verebilir, hatta onları öldürebilirler. Hiç durmadan, aynı anda hem saçınızı okşayan hem de kulağınızı küçük küçük ısıran kumru erkeği de size benzer bir his yaşatabilir.

Baykuş Türü Erkek: Kuşlar dünyasının tuhaf ve yalnız kuşu baykuş sıklıkla kendinden çok daha küçük kuş sürülerinin saldırısına uğrar; bu küçük kuşlar baykuşu gagalar, ona işkence eder, çevreden uzaklaştırır. İnsanlar dünyasında da baykuş, genellikle çocukken buna benzer travmalar yaşamıştır. Belki bir bilim projesi için fazla hevesli göründüğü, belki de okuldaki zengin çocuğun kız arkadaşını öptüğü için tartaklanmış, hatta dövülmüştür.

Papağan Türü Erkek: Papağanlar yavrularını daha önce yediklerinden parçalar kusarak beslerler. Papağan erkeği de asla kendisine ait olmayan fikirler ve anekdotlar kusmakta, en azından kuşlar dünyasının papağanı kadar başarılıdır.

Muhabbet Kuşu Erkek: Muhabbet kuşları nasıl kafeslerine koyduğunuz ayna, renkli, plastik oyuncaklara sevinirse, muhabbet kuşu erkeği de maket gemiler, kendi kuracağı müzik sistemi, kendi yapacağı ayakkabılıklar vb. alınca çocuk gibi sevinecektir.

Akbaba Türü Erkek: Doğada, uçan akbabaların, büyüklükleri ve kanatları nedeniyle kartallarla karıştırıldığı olur. Benzer biçimde kadınlar da hayatları boyunca aradıkları kartalı akbabada buldukları sanısına kapılabilir. Ayrıca doğadaki akbabalar nasıl ses çıkarmazlarsa, akbaba erkeğiniz de arkadaşlarınızın bulunduğu bir ortamda bütün akşam boyunca surat asıp oturabilir. Elbette, onun bu asosyalliğini açıklamak da size düşer; "O akşam gerçekten çok yorgundu. Normalde çok tatlıdır aslında."

Komik değil mi? Okurken çok eğlendim. Hafta sonu için eğlenceli bir alternatif olabilir. Eğer sizin türünüz kitapta yoksa, hemen kalem kağıdı alıp başlayın yeni türler yazmaya. Karga türü erkekler, yengeç türü erkekler (pardon yengeç kuş değildi di mi?), atmaca türü erkekler (Türkiye’de bu türlere tacavüzcü de deniyor). Başka başka?

Kariyer yaparsan tek taşını alırsın

Nil, yazdığı şarkı sözleriyle Türkiye’deki kadın hareketini adım adım ileriye götürüyor. Önce kariyer de yaptırdı çocuk da. Şimdi de kariyer yapan kadına tek taşını aldırıyor. Müthiş albüm olmuş. Çok beğendim.

Nil’in yazdığı şarkı sözlerini çok dikkatli okuyun. Oya gibi işlenmiş sözler bunlar. Bu sözlerde bir alt kültür, bir "hareket" kendini buluyor. Nil çok iyi "yere" çalışıyor. Karşılığını da fazlasıyla alıyor.

Örneğin Pırlanta’nın sözlerinin tamamına dikkat ettiniz mi?

Ne diyor Nil: "Paran cebinde kalsın / bırak artık rahatsın / bu kız mal mülkü naapsın?/ çalışır yapar Tek taşını almış / tam turunu atmış / yüreğin kaç karatmış?/ bu kız onu sorar / Sağ eller havaya / pırlantalar buraya / tek taşımı kendim aldım / tek başıma kendim taktım / girmesinler havaya İyi kötü kazanırım para / ama kalptir asıl kumbara / bir sevgilim yoksa kollarımda / napiyim pırlantayı parmağımda? / Olur birgün şan şöhret ün para / ama aşk hergün karaborsada / bir sevgilim yoksa kollarımda/ napiyim pırlantayı parmağımda?/ Cebindeki kalsın sana / sol üst köşeden harca bana / pırlantamı aldım ama / pırlanta gibi kalp lazım bana"

Haksız mıyım? Nil’in "Tek Taşımı Kendim Aldım" albümündeki tüm sözler çok sığ gibi duruyor ama aslında çok derin anlamların paylaşımına hizmet ediyor. Albümdeki tüm parçalar keyifli. Nil & Ozan ikilisi mükemmel iş çıkarmış. Hafta sonu keyfine keyif katabilir. Albümün içinde Serdar Erener’e yazılan "ruh sanatçısı", "hayat dönüştürücüsü" ifadelerine de dikkat.

Golf öğrenmeye karar verdim

Baktım Kaya Çilingiroğlu’ndan sonra, golf oldukça "verimli" bir spor dalı olmaya başladı, golf öğrenmeye karar verdim. Geçtiğimiz cumartesi, Klasis Golf’te bir saat golf dersi aldım. Hocam Adnan milli golfçülerimizdenmiş. Hakikaten iyi çocuk. Yaptığı artistik golf hareketleri hálá hafızamda. Bir de hem sabırlı, hem de gazı iyi veriyor. Bir saat sonunda sandım ki, Türkiye’de sahalara yıllarca damgasını vuracak bir golfçü yetişiyor.

Golfle ilgili ilk önyargım, "güçlü" olanın daha iyi golfçü olduğu kanısı. Hiç de öyle bir şey yok. Tekniğini bilip, topa doğru vurdun mu top kendiliğinden kanatlanıp uçuyor.

İkinci önyargım, vücudun çok fazla hareket etmediği yönündeydi. Yani golfü fazla "enerji" harcanan spor saymıyordum. Ne demek! Golf ciddi vücut çalıştırıyormuş. Boyun, bel, kol, ayak hepsi işin içinde.

Üçüncü önyargım, golfün zor öğrenilen bir spor olduğu yolundaydı. Kolay değil, ama zor asla değil. Golf sopasını doğru tutacaksın (tabii tutabilirsen), bir de atış hareketini ve sonraki tamamlama hareketini doğru yapacaksın.

Golf, antrenmanda bile zevkli. Ama ilk başlarda avuç içlerinize dikkat. Su toplarsa bir süre antrenmana ara verebilirsiniz.

Adnan hocam, kırk saat antrenmanla sahalara çıkabileceğimi söyledi. İkinci saat ders için hafta sonunu dört gözle bekliyorum. Kırk saat sonunda Kaya Çilingiroğlu benden korksun! Tabii korkacak başka birileri de olabilir. Heeeeyyy... Savulun. Türkiye’nin en iyi golfçüsü sahalara geliyor.

CUMA İTİRAFI

esef esef; Cinsiyet: Kadın; Yaş: 28; İl: İzmir

Evi arayan 6 yaşındaki oğlumla aramızda geçen diyalog: "Anne ben Ahmetlerdeyim, doğum günü operasyonu tamam." "Oğlum Ahmet’in doğum günü mü varmış?" "Hayır anne Ozan’ı atlatıp buraya geldik, operasyonun adı da ’doğum günü’ydü. Niye anlamıyorsun anne?!" Bu yeni nesil tehlike çanları çalarak geliyor sayın itiraf.comcular.

Yorum: Korkacak bir şey yok. Yeni nesil Türkiye’de yaşamak için "çete" kurmak gerçeğini öğrendi, hepsi bu. Gelecekte aileler bile "hücre" şeklinde örgütlenecek, sorun kökten çözülecek, daha ne istiyorsunuz?

CUMA TAKINTISI

Bugün Eskişehir’den bir takıntı öneriyorum. Kızıkcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi üzerindeki Çin Lokantası. Sevgili Firüzhan (Kanatlı) ne yaptı ne etti Çin Lokantası’nı tutundurttu. İddia ediyorum, Eşkişehir’deki Çin Lokantası Hilton’un Dragon’undan sonra Türkiye’deki en iyi Çin yemeğini yapıyor. Eğer yolunuz Eskişehir’e düşerse, mutlaka ve mutlaka Çin Lokantası’na uğrayın. Yıllar sonra, orada çalışan ve atmosfere Çinli diyarı havası veren kızımıza da "iyi akşanlar" yerine "iyi akşamlar" dedirtmeyi bile becerdim. Kıymetimi de bilin.

CUMA LAKIRDISI

"Dünyada başarı kazanmanın iki yolu vardır: Kendi aklından faydalanmak, başkalarının akılsızlığından faydalanmak." (LA BRUY)
Yazarın Tüm Yazıları