Erkan Çelebi: Bizim kelleri Hintliler bitlendirdi

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

PERUK yapımı için Hindistan'dan ithal edilen ham saçlar bitli çıkınca, bu saçlardan üretilen perukları alanlar şimdi bit sorununu çözmeye çalışıyor. İthalatçı firma yetkilileri, saçların, dezenfekte işlemine tabi tutulmasına rağmen,

bit yumurtaların tamamını yok etmeyi başaramadıklarını

söyledi.

KELLİĞE perukla çözüm arayanlar, bu kez bit sorunuyla karşılaştı. Peruk yapımı için Hindistan'dan ithal edilen son parti ham saçlar, bitli çıktı. İthalatçı firma, saçları bitten arındırmak için her türlü yöntemi denemesine rağmen, saçlardaki bitlerin kökü bir türlü kazınamadı. Bu saçlardan üretilen perukları alanlar da şimdi, bit sorununu çözmeye uğraşıyor. Ham saçları, peruk yapmak amacıyla Hindistan'dan ithal eden Fahri Çiçek, iddiaları doğrulayarak, ‘‘Özellikle Hindistan'dan getirdiğimiz saçlarda bit çıkıyor. Bu saçları, ilaçlı sularda uzun süre bekletmemize rağmen, bit yumurtalarının tamamını yok etmeyi başaramıyoruz’’ dedi.

Arkadaşımız Lerna Asurluoğlu, satın aldıkları peruklar yüzünden bitlenen okuyucularımızın başvurusu üzerine Platin Peruk'un sahibi Fahri Çiçek'le görüştü. Türkiye'de üretilen peruklarda kullanılan ham saçların yüzde 80'inin Hindistan'dan ithal edildiğine dikkat çeken Çiçek, ‘‘Hintli kadınlar saçlarını, inançları nedeniyle tapınaklara adıyor. Tüm saçlar, tapınaklardaki bir kuyunun içinde toplanıyor. Daha sonrada bu saçlar ihale usulü satışa çıkarılıyor. Türkiye'ye ithal edilen saçların büyük bir bölümünü de bu adak saçlar oluşturuyor. Bu adak saçları, Türkiye'nin dışında Yunanistan ve Almanya da satın alıyor. Gerçekten de Hint menşeili saçlar, çok yağlı ve kötü kokulu çıkıyor. Bunun nedenini de, Hintlilerin saç bakımı sırasında İran yağı kullanmaları oluşturuyor. Ayrıca, saçların çok sık yıkanmaması da bunda önemli bir rol oynuyor’’ dedi.

DEZENFEKTE EDİLİYOR

Bu sorunla sürekli karşılaştıklarına da dikkat çeken Fahri Çiçek, ‘‘Peruk yapmadan önce Hint saçlarını, mutlaka dezenfekte ediyoruz. Özellikle, Hindistan, Pakistan, Bangladeş gibi ülkelerden getirilen ham saçları, ilk önce içinde amonyak, peridrol ve arap sabunu bulunan kaynatılmış suda en az yarım saat bekletiyoruz. Bu sayede saçta olan bit ve sirkeleri yok etmeye çalışıyoruz. Ayrıca, saçları bitten arındırmada saç rengini açmak için kullandığımız orialde etkili oluyor. Ancak, tüm bu işlemler, saçları bitten tamamen arındırmaya yetmeyebiliyor. Bazen, birkaç sirke saça yapışıp kalabiliyor. Bunu bir türlü önleyemiyoruz’’ dedi.

Türklere ait saçlarda ise herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarına dikkat çeken Çiçek, ‘‘Türk saçlarını herhangi bir kaynatma işlemine tabi tutmadan rengi, cinsi ve uzunluğuna göre tasnif edip, peruk haline getiriyoruz. Ancak, Türklere ait saçlar hem fazla bulunmuyor hem de fiyat açısından çok cazip olmuyor. Bu nedenle perukçular, Hint saçlarını tercih ediyor’’ dedi.

Hong Kong, Japonya, Çin ve Kore'den ithal edilen sentetik peruklarda da herhangi bir sorunun yaşanmadığına değinen Çiçek, bu peruk fiyatlarının saçın uzunluğuna göre 25 milyon lira ile 70 milyon arasında değiştiğini söyledi. Gerçek saçtan yapılan perukların fiyatının da 40 milyon liradan başlayıp, 300 milyon liraya kadar çıktığını belirtti.

Kokulu mum bağışıklık sistemini zayıflatıyor

KOKULU mumların yanması sonucu, kurşun, civa buharı ile bir çok zehirli maddenin ortaya çıktığı ve bu maddelerin, yaşlı ve çocukların bağışıklık sistemlerini zayıflattığı ortaya çıktı.

ABD Akciğer Cemiyeti'nin yayınladığı bildiriye göre, kokulu ve yavaş yanan mumların, kurşun, civa buharı ile bir çok zehirli maddeyi atmosfere bıraktığı tespit edildi. Kokulu mumlardan gelen zararlı maddelerin yaşlı ve çocukların bağışıklık sistemlerini zayıflattığı, birçok kişinin de sinir ve dolaşım sistemlerini olumsuz etkilediği belirlendi.

Bildiride, zehirli maddeleri içeren mumların, kalbe de zarar verdiğine dikkat çekilerek, balmumundan yapılmış ve içinde başka katkımaddesi olmayan mumların tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.

Bir ayda 500

taklitçi ihbarı

GAZETE ilanlarıyla taklitçi firmalara karşı kampanya başlatan ve bu firmaların yakalanması için halktan yardım isteyen Uni Yazı Gereçleri, bir ayda 500 ihbar aldı. ‘‘Uni Özel Takip Hattı’’na yapılan ihbarların yüzde 39'u kırtasiyecilerden, yüzde 61'i özel kişilerden geldi. Bu ihbarlar sonucunda 220 bin dolar değerinde 157 bin 308 adet taklit kalem ele geçirildi.

Başlattıkları kampanyayla sektörü koruma altına aldıklarını söyleyen Uni Yazı Gereçleri Genel Müdürü Levent Artan, ‘‘Piyasada 1 milyon adet sahte Uni marka kalem olduğunu düşünüyoruz. Korsan üreticiler ürünlerimizi bire bir taklit ederek, sahte ürünleri piyasaya sürüyorlar. Kalitesi kötü olan kalemlerin mürekkebi aktığında tüketici faturayı bize çıkarıyor’’ dedi.

Sabaha kadar kendi

kendine konuşmuş!

CEP telefonlarınızın ayrıntılı faturalarını mutlata dikkatlice inceleyin. Çünkü santrallerde oluşabilen arızalar, Ülküsan Özer'e olduğu gibi yapmadığınız görüşmeleri cep telefonu faturalarınıza yansıtabilir. Okuyucularımızdan Ülküsan Özer, Telsim hatlı cep telefonunun haziran dönemine ait faturasını incelerken, gece saat ikiden sabah beşe kadar aralıksız kendi ev numarasıyla konuşma kaydedildiğini gördü. Bu görüşmelerin bedeli de 74 milyon lira olarak gözüküyordu. Hemen Telsim'i arayarak itiraz etti. Faturayı ödemesi incelemenin daha sonra yapılacağı söylendi. Özer'in gerçek borcunu öğdendikten sonra ödeme yapmayı tercih edeceğini belirtmesi üzerine telefonu görüşmeye kapatıldı.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Telsim yetkilileri, hatanın santrallerden kaynaklandığını belirterek ‘‘3 milyon 800 bin abonemizin kayıtlarını tutan santrallerimizdeki bir aksama sonucu abonemize fazla faturalama yapılmış. Faturalanan fazla miktar tesbit edilerek abonemize iade edilecek’’ dedi.

AYLA SAATÇİ'nin topuğu çıkan ayakkabısını Show mağazası yenisiyle değiştirdi.

DİLEK ÖZKARALI'nın arızalanan oto radyo-teybi Tofaş tarafından onarıldı.

ESİN ALPAN'dan yanlışlıkla alınan 3 milyon 500 bin lira Garanti Bankası tarafından Saint Josepliler Derneği hesabına yatırıldı.

ESRA ÖZATAKUL'un mükerrer ödediği 34 milyon 27 bin lira Turkcell tarafından iade edildi.

AZİZE ATAGÜN'ün kırılan metal bilekliği Mudo tarafından yenisiyle değiştirildi.

GÜNGÖR YÜKSEL'in arızalanan televizyonu ücretsiz olarak Arçelik tarafından onarıldı.

HÜLYA KILIÇ'ın buzdolabının arızalanan termostatı Arçelik tarafından değiştirildi.

OSMAN İLHAN'ın arızalanan buzdolabı Ariston tarafından yenisiyle değiştirildi.

ŞÜKRAN SERÇE'ye dikiş kısımları açılan keten takımının ücreti Roman mağazası tarafından iade edildi.

FERDAN UĞUR'un kampanyadan kazandığı walkman Çarşı Mağazası tarafından gönderildi.

MURAT DUMAN'ın Digitürk aboneliği için yaptığı mükerer ödeme, faturasından düşüldü.

Yazarın Tüm Yazıları