Erkan Çelebi: 900 bin evde doğalgaz tehdidi

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

1995 yılından önce doğalgaza geçen 900 bin abone, kombilerinde baca sensörü bulunmadığı için her an zehirlenme riskini taşıyor. Şimdi bu 900 bin abonenin cihazına sensör takılması için, oğlunu doğalgaz zehirlenmesi yüzünden kaybeden Ahmet Aksu mücadele ediyor.

BACA tıkanmalarından kaynaklanan doğalgaz zehirlenmelerinin önüne geçilmesi amacıyla Türk Standartlar Enstitüsü, 1995 yılından itibaren doğalgaz kombilerine baca sensörü takılma zorunluluğu getirdi. Bu da, son beş yıl içinde konutlarına kombi taktıran 1.5 milyon aboneyi, baca tıkanıklığından kaynaklanan zehirlenmelere karşı güvence altına alınmasını sağladı. Ancak, 1995 yılından önce doğal gaza geçen 900 bin abone, kombilerinde baca sensörü bulunmadığı için her an zehirlenme riskini taşıyor.

Geçtiğimiz yıl oğlunu doğalgaz zehirlenmesi yüzünden kaybeden Ahmet Aksu, zehirlenme riskiyle karşı karşıya bulunan 900 bin abonenin cihazına sensör takılması için mücadele başlattı. Aksu şimdi, 1995 yılından önce Türkiye'de satılan kombilere de baca sensörü takılmasını sağlatmak amacıyla üretici ve gaz dağıtım şirketi aleyhine dava açıyor.

OKSİJENİ TÜKETİYOR

Arkadaşımız Zeliha Aslan'la görüşen Ahmet Aksu, ‘‘Oğlum gibi şu anda 900 bin abone, her an zehirlenme tehlikesiyle karşı karşıya. Ancak, ne TSE, ne de üretici ve gaz dağıtım şirketleri bununla ilgili olarak herhangi bir girişimde bulunmuyor. Sadece 1995 yılından sonrakilere değil, konutlardaki tüm kombilere de sensör takılmasını sağlatana kadar mücadelemi sürdüreceğim’’ dedi.

Aslında zehirli olmayan doğalgaz sadece, tesisatta kaçak olduğunda ya da baca tıkandığında tehlike oluşturuyor. Çünkü, bacalı kombiler, yanma sırasında odadaki havayı kullanıyor. Yanma sonucu oluşan atık gazlar baca aracılığıyla dışarı atılamadığı zaman odadaki oksijeni tüketiyor. Bu da cihazı kullananları boğulma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Bu durumda sensör otomatik olarak devreye giriyor ve doğalgazın yanmasını engelliyor.

TSE, doğalgazın 1988 yılından itibaren Ankara'daki konutlarda kullanılmasına rağmen, kombilerin baca tıkanmalarında tehlike oluşturduğunun farkına ancak 1995 yılında varabildi. Bu tarihe kadar TSE'nin doğalgazla ilgili her hangi bir standart oluşturmaması, kombilerde baca sensörü bulunma zorunluluğu da getirmiyordu. Bunun sonucunda, isteyen istediği kombiyi sadece ‘‘uygunluk’’ belgesi alarak, ithal edebiliyordu.

Bu tehlikenin farkına yedi yıl sonra varan TSE, 1995 yılının Eylül ayında 297 sayılı bir zorunlu standart oluşturdu. Böylece, baca sensörü bulunmayan kombilerin ithalatı ve satışı yasaklandı. Ancak, bu yasak daha önce ithal edilen kombileri kapsamaması, 900 bin aboneyi zehirlenme riskiyle başbaşa bıraktı

Devremülkte ikinci el satış garantisi verilmiyor

EMLAKÇILAR, devremülk ya da devre tatil dönemlerinin ikinci elde satışı için komisyon bedelini peşin almalarına karşın, satış için herhangi bir garanti vermiyor. Satış gerçekleşmediği taktirde de peşin aldıkları komisyonu geri ödemiyorlar.

Geçtiğimiz hafta Hürriyet'in Tüketici Köşesi'nde ‘‘Devremülkte ikinci el vurgunu’’ başlığıyla yer alan haberle ilgili bir açıklama yapan Artem Emlakçılık, devre tatil dönemlerinde satış için müşteriye kesin bir garanti vermediklerini söyledi. Artem yetkililerinden İlhan Kuş, ikinci el devremülk satışlarında müşteriden komisyon bedeli olarak 135 dolar aldıklarına dikkat çekerek, ‘‘Bu bedel, ürünün satışı için yapılan tanıtım harcamalarına karşılık olarak alınıyor. Devre mülkü satabilmek için internet aracılığıyla ya da gazete ilanlarıyla tanıtım yapıyoruz. Ayrıca yurtdışındaki firmalarla irtibata geçiyoruz. Müşteriye yüzde 100 satış garantisi vermiyoruz. Bir devre mülkün satılabilmesi için fiyatı, devre dönemi, tesis ve tesisin içinde bulunduğu değişim sistemi çok önemli. Piyasada da bazı dönemlerde satışlar azalabiliyor’’ dedi.

Japonlar, Çinli taklitlerine Türkiye'de savaş açtı

JAPONYA'nın tanınmış kalem üreticilerinden Mitsubishi Pencil, Türkiye distribütörü aracılığıyla Çin'den ithal edilen taklitlerine karşı savaş başlattı. Haziran ayından bu yana toplam 1 milyon 100 bin adet taklit ürün toplatmayı başaran Mitsubishi Pencil'ın temsilcisi Uni Genel Müdürü Levent Artan, taklit ürünlerinin oranının yüzde 12'den yüzde 8'e gerilediğini söyledi. Artan, sorunun ancak Çin'deki taklit üretim yapan fabrikların kapatılmasıyla çözülebileceğini de vurguladı. Taklit ve sahte ürünlerin gelişmiş ülkelerden çok, gelişmekte olan ülkelerin sorunu olduğuna da dikkat çeken Uni Genel Müdürü Artan‘‘Korsan üretime dayanan haksız ticaret sadece kırtasiye sektörünü değil, Türkiye'de ki bütün sektörleri rahatsız ediyor. Bunu önleyebilmek için, yasalardaki mevcut boşluklar kapatılarak cezalar artırılmalı, gümrük ve sınır denetimleri sağlanmalı’’ dedi.

Pepsi Max Türkiye'de neden tutmadı?

PEPSİ Cola'nın beş yıl önce piyasaya sunduğu Pepsi Max'ler Türk tüketicisinin damak tadını uymayınca, satış ağı daraltıldı. Geçen yıla kadar süpermarket, bakkal gibi çok sayıda satış noktalarında bulunabilen Pepsi Max'ler artık sadece bazı büyük marketlerde satılıyor. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Pepsi yetkilileri, ‘‘Pepsi Max'leri piyasaya sunduğumuz beş yıl önce, ürünün fazla rakibi olmadığı için satışı fazlaydı. Ancak yeni rakip içeceklerin ortaya çıkmasıyla, Türk tüketicisinin, damak tadına uygun bulmadığı Pepsi Max'lere talep azaldı. Biz de Pepsi Max'in satış noktalarını daraltarak, Pepsi Light'ı satışa sunduk. Piyasada ağırlıklı olarak Pepsi Light'lar satılıyor. Pepsi Max'ler ise şu an sadece büyük satış noktalarında bulunabiliyor’’ dedi.

Digitürk'ten yabancılara kartlı ödeme zorunluluğu

DIGITURK, kredi kartı sahibi olmayan yabancı uyrukluların aboneliğini kabul etmiyor. Okuyucularımızdan Sally Bradbrook'un Digitürk abonelik başvurusu, kredi kartı olmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Digitürk yetkilileri, yabancı uyruklu abonelerden kredi kartıyla ödeme yapmalarını istediklerini doğrulayarak, ‘‘Abonelikle ilgili ödemeler, hizmet alındıktan sonra yapılıyor. Geçici olarak Türkiye'de bulunan yabancılar ise her an ülkelerine kesin dönüş yapabiliyor. Bu da, bizi böyle bir uygulamaya itiyor’’ dediler.

Eksik tanıtım yazısı kafa karıştırdı

OKUYUCULARIMIZDAN Ali Görür, Car Dergisi'nde Nokia 3310 telefonuyla ilgili yer alan tanıtım yazısında ‘‘250 adet telefon hafızası ile 100 adet sim kart hafızası’’ özelliğini okuyunca, telefonu satın almaya karar verdi. Ancak Görür, telefonu aldığında hafıza işlevinin bulunmadığını farketti. Hemen Nokia'ya başvuran Görür'e, dergide yer alan tanıtım yazısından firmanın sorumlu olmadığı söylendi. Konuyla ilgili olarak Nokia yetkilileriyle görüştük. Yetkililer ‘‘Car dergisinde çıkan yazıda Nokia 3310 telefonlarının 250 adet telefon hafızası ile 100 adet sim kart hafızasının bulunduğu belirtiliyor. Ancak Nokia'nın Türkçe ve İngilizce web sitelerinde ve diğer tanıtım klavuz ve yazılarında bu özelliğe yer verilmiyor. Dergiden kaynaklanan hatadan Nokia sorumlu tutulamaz’’ dedi.

Kadıköylüler vergilerini kredi kartıyla ödeyecek

KADIKÖY Belediyesi, vergileri kredi kartı ile ödeme kolaylığı getirdi. Belediye'den yapılan açıklamaya göre, uygulama 8 ayrı veznede deneme amacıyla başlatıldı. Kısa bir süre sonra 30 vezneye çıkarılması planlanıyor. Kredi kartı ile ödeme kolaylığının, emlak, arsa, temizlik vergilerinin yanı sıra tüm belediye hizmetlerini kapsayacağı da belirtiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları