Erdoğan ve takıyye

ALINTILARI az biraz özetleyerek satırbaşlarıyla aktarıyorum:

- ‘‘İslam dünyası geriyse, sebebi Müslümanların kendisidir’’

- ‘‘Dünya, değişime katılanlar ve değişimi seyredenler arasında ikiye ayrılmaktadır. Bu çerçevede de Türkiye birincilere dahil olmak çabasındadır’’.

- ‘‘İslam Ortak Pazarı kurmak ayırımcılık olur’’.

* * *

DÜNKÜ gazetelerde okuduğunuz gibi, her bir kelimesinin altına benim de imza atabileceğim yukarıdaki sözleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan söyledi.

Mekanı da Suudi Arabistan'daki ‘‘Cidde Ekonomik Forumu’’ oluşturuyordu.

Ve tabii ki şimdi, ‘‘statüko zaptiyesi’’ ve ‘‘laikçi amigo’’ korosunun ‘‘ta-kıy-ye / ta-kıy-ye / ta-kıy-ye’’ diye gayet bet sesle tempo tuttuğunu duyar gibi oluyorum.

Peki ama, kime ve ne için ‘‘takıyye’’?

* * *

EVET en önce bunu sorgulamak gerekiyor, çünkü madem ki ‘‘laiklik’’ kavramı ‘‘aydınlanma düşüncesi’’nin ürünüdür ve madem ki aynı düşünce ‘‘sebeb - sonuç’’ ilişkisini irdeleyen ‘‘logicus’’ mantığı zorunlu kılar, o halde bu mantığa uyalım.

Yani bizim Başbakan, Müslüman alemin en ‘‘kaymak tabakası’’na hitaben; üstelik de İslamın en gerici, en mutaassıp ve en anakronik yorumu olan Vahabiliğin anavatanı Suudi Arabistan'da böyle konuştuğuna göre, acaba kimi ‘‘kandırmak’’ ve neyle ‘‘oyalamak’’ için ‘‘takıyye’’ uyguladı ?

* * *

İLKİN, Muhammedi dünya karşısında ‘‘tereciye tere satan’’ böyle bir yönteme başvurulamaz. Aptallığı bile aşar. Hatta, ‘‘bindiği dalı kesmek’’ anlamına gelir.

‘‘Takıyye’’de esas üstad emir, şeyh, molla hiç yutar mı ? ‘‘Zındık’’ diye haşlar.

Bu takdirde, acep Recep Tayyip Erdoğan ABD gezisi arifesinde ve AB ekseni çerçevesinde Batı'nın ‘‘gözüne girmek’’ için mi Suudi kentte ‘‘takıyyeli konuştu’’ ?

Saçma, zira bir ajans muhabiri veya misyon diplomatı Cidde'deki onca hitabet arasında Erdoğan'ın sözlerini ‘‘görecek’’ de; kendi ülke bürokrasisine bunu iletecek de; nihayetinde konuşma kazaen liderlerin önüne ulaşacak. Ölme eşeğim, ölme.

Oysa, Ankara önderi Beyaz Saray basın salonunda ya da Brüksel Komisyonu' nda aynı cümleleri sarfetse, hiç kuşkusuz, dünkü Batı gazetelerinde belki kıytırık bir sütun altını aşmayan ‘‘Ekonomik Forum’’dan bin defa fazla ‘‘bomba’’ etkisi yapar.

O halde geriye kala kala bir tek Başbakan'ın Türkiye'ye yönelik ‘‘takıyye’’ (!) uyguladığı varsayımı kalıyor ki, böyle bir hipotez de çürük yumurtaya benziyor.

Çünkü insaf eyleyin, AKP lideri ‘‘reklam dürtüsü’’nden bu denli bihaber mi ki, Cidde'deki sözlerini Türkiye'nin herhangi bir kentinde ve canlı kameraların üzerine ‘‘zumlayacağı’’, en ‘‘baba kalemler’’in hazır bulunacağı medyatik bir ‘‘mizansen’’de söylebilecekken, ‘‘takıyye’’sini kalkıp ta çöl çadırından fışfıklıyor. Enayilik olur.

Hayır hayır, nereden baksanız bakın ‘‘takıyye teorileri’’nde iler tutar taraf yok.

* * *

YOK, çünkü ‘‘statüko zaptiyesi’’ ve ‘‘laikçilik amigosu’’ koronun ‘‘ta-kıy-ye / ta-kıy-ye / ta-kıy-ye’’ temposuyla ürettiği komplo teorilerinde gerçeklik falan yok.

Başbakan ve belki istinai durumlar hariç, AKP iktidarı ‘‘takıyye’’ uygulamıyor.

Türk İslamına ‘‘siyasi ayna’’ partinin Erdoğan'ın Cidde yaklaşımını teorik ve pratik olarak benimsediğini görmemek için ya kör, ya da kötü niyetli olmak gerekiyor.

Kaldı ki, eğer ‘‘takıyye’’de ‘‘İslam dünyası geriyse sebebi Müslümanların kendisidir’’ gerçeği ve cesareti varsa, ben böyle‘‘takıyye’’yi öpüp başıma koyarım.
Yazarın Tüm Yazıları