Enis Berberoğlu: Operasyonda yıldız tablosu






Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

GAZETEYİ arkadan öne doğru okuyan spor tiryakileri herhalde yıldız tablolarındaki çarpıcı değişimin farkındadır. Şut yüzdeleri, topun oyunda kalma ve takımlara göre kullanım süresi, korner, faul, ofsayt sayısı... Artık sadece bu istatistiklere bakarak bile büyük başlıkta yer alan skoru tahmin etmek mümkün hale geldi. İçişleri Bakanlığı'nın -bazılarını Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile ortaklaşa- yürüttüğü operasyonlar kamuoyunda tartışmaya yol açtı. Bacak kadar bebelerin adliye koridorlarında kelepçeli, zincirli sürüklenmesine sessiz kalan Türk burjuvazisi, iş dünyasındaki çürük elmalar ayıklanırken kola girme vaziyetinden fena alındı.

Sanki sadece teşhir yoluyla infazla yetiniliyor ve aslında koluna girilen, bileğine kelepçe vurulan isimler hakkında yeterince kanıt bulunmuyor izlenimi bilinçi olarak yaratıldı. Hakikaten öyle mi; bakalım İçişleri Bakanlığı istatistikleri ne diyor?.. İşte size büyük operasyonların yıldız tablosu...

* * *

Paraşüt Operasyonu, Ankara, Gazintep ve Kilis merkezli... Yolsuzluğun boyutu 500 trilyon lira... 101 zanlı yakalandı, 71'i tutuklandı.

Hayal Operasyonu; Ankara, Bursa, İnegöl'de yürütüldü. 100 trilyon liralık vurgun iddiasıyla yakalanan 24 kişiden ikisi tutuklandı.

Egebank Operasyonu (Kasırga-1); İstanbul ve Muğla'da sürüyor. 750 trilyon lira düzeyinde ölçülen kamu zararı nedeniyle yakalanan 54 kişiden 22'si halen tutuklu bulunuyor.

Sümerbank Operasyonu (Kasırga-2); İstanbul, Hatay, Adana ve Balıkesir'de yürütülen 750 trilyon liralık dosyada 35 kişi yakalandı, 11'i tutuklandı.

Yurtbank Operasyonu (Kasırga-3); İstanbul merkezli bu çalışmada 400 trilyon liralık yolsuzluk iddiasıyla gözaltına alınan 19 kişiden 7'si tutuklandı.

Bankekspres Operasyonu (Kasırga-4); İstanbul merkezli ve 300 trilyon liralık bu dosyada yakalanan 20 kişiden 12'si tutuklu.

Buffalo Operasyonu; Ankara, İstanbul, İçel, Mardin, Gaziantep ve Bursa'da 500 trilyon liralık kaçak et satıldığı iddiasıyla yakalanan 39 kişiden 9'u tutuklandı.

Sis Operasyonu; Ankara, İstanbul, Çankırı'da yürütüldü. 100 trilyon liralık vurgun iddiasıyla gözaltına alınan 14 kişiden 6'sı tutuklandı.

Fırtına Operasyonu; Antalya merkezli çalışmada 100 trilyonluk vurgun iddiasıyla yakalanan 12 kişiden 8'si tutuklandı.

Balina Operasyonu; İzmir ve İstanbul'daki 100 trilyon liralık operasyonda 87 kişi yakalandı, 42'si tutuklandı.

Matador Operasyonu; Hollanda, Portekiz, İspanya ve Türkiye'de eşgüdüm içinde yürütülen 500 trilyon liralık uyuşturucu operasyonu nedeniyle yakalanan 17 kişiden 7'si tutuklu.

* * *

Operasyon toplamına gelince... 4 katrilyon liralık vurgun iddiasıyla yakalanan toplam 334 kişiden, mahkeme tarafından hakkında yeterli kanıt bulunarak tutuklananların sayısı 155... Yani isabet yüzdesi 47...

Yükselen çığlıklar bu istatistik yetersiz kaldığı ve haysiyet cellatlığı yapıldığı için mi?.. Yoksa isabet yüzdesi yükseldiğinden mi, karar sizin. Ve bu arada Enerji Bakanlığı, hálá Aksu Enerji'nin halka arzından sebeplenen bürokratların listesini açıklamadı, haberiniz olsun...

O bir polisti

Ve polisliğin kitabına yakıştığı için çok mutluydu. Katiller Hizbullahçı olsa veya ister PKK dilerse DHKP-C etiketini kullansa ne fark eder ki... Bu topraklar illa ki kan istiyor, ölüme doymuyor... Gaffar Okkan şiddete tapılan bu coğrafyada halkla birlikte terörle mücadele bayrağı yükselttiği için hedef alındı. Devlete ve halka hizmet yine cezasız kalmadı. Gaffar Okkan ve şehit olan diğer polislerin ailelerine, yakınlarına, meslektaşlarına en içten başsağlığı dileklerimizi sunarız.

Yazarın Tüm Yazıları