Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Engelsiz Nakil”

Yazdan kalma bir gündü dün şansıma.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta Pazar günü de öyleydi. Uzun süredir keyif için dışarı çıkamamanın acısını son iki Pazar günü de sevdiğim dost ve akrabalarımla dışarıda kahvaltı ederek çıkarabildim.

Engelli biri için İstanbul’da bir yerden bir yere gitmek kolay değil, hele Pazar günleri iyice zor. Belediyelerin engelsiz araçları hafta arası hizmet veriyorlar; talep yoğunluğu yüzünden onlar da ancak hastane, adliye, devlet dairesi gibi gidilmesi mecburi olan yerlere götürebiliyorlar ancak. Oysa engelli bireyin de herkes gibi sosyalleşmeye, eşiyle dostuyla gezmeye gitmeye ihtiyacı var.

Dünyanın birçok yerinde hizmet veren ticari engelsiz taksiler İstanbul’da da bu ihtiyacımızı karşılamaya başladılar bir süredir. İşte iki haftadır Pazar kahvaltılarına rahat rahat gidebilmemin nedeni de bu.

Aşkın Bey otomobil kiralama işi yaparken kafa yormaya başlamış engelsiz nakil konusuna. Bir gün bir arkadaşının dayısını yağmur yağmasına rağmen her gün olduğu gibi yine otobüs durağına doğru giderken görmüş. Yarım saat sonra bakmış ki geri dönüyor. Neden döndüğünü sormuş. Otobüse binemediğini, bu yüzden de eve geri döneceğini, üstelik bu durumun sıklıkla başına geldiğini öğrenmiş. Tekerlekli sandalyeyle taksi ve dolmuş gibi taşıtlara binmenin imkânsız olduğunu; bu yüzden bu beyefendinin işe gidemediğini; izin günlerini bu şekilde harcamak zorunda kaldığını da anlamış olmuş. Aşkın Bey o gün ‘bu konu üzerine ne yapabilirim’ diye düşünmeye başlamış. Araştırmış, soruşturmuş, çeşitli forum siteleri ve bloglarda dolaşmış. Sonunda 2010 yılında ilk aracıyla hizmet vermeye başlamış. Aşkın Bey’in “Engelsiz Nakil” araçlarında tekerlekli sandalye araçta bulunan asansör sistemi sayesinde transfer ediliyor araç içerisine. Yolculuk için gerekli tüm güvenlik önlemleri de alınmış bulunuyor. Böylece, araca hiç hırpalanmadan binmiş ve inmiş oluyorsunuz. Gidilen mekân merdivenli ise, gerekirse merdiven çıkarma aparatı desteğinden de yararlanarak yardımcı olunuyor engelli yolcuya. Ayrca, turistler için tekerlekli sandalye kiralama hizmeti de sunuluyor. Fazla devam ettiremezsin diyenlere rağmen, bugün Aşkın Bey üçüncü aracı da hizmete sokmak üzere.

Haberin Devamı

Ülkemizde, hareket kabiliyeti kısıtlı kişilerin ulaşımını kolaylaştırmak için hizmet sunan bir diğer kuruluş ise “Portmobile”. Transferler özel eğitimli iki sağlık personeli tarafından özel dizayn nakil aracı ile gerçekleştiriliyor. Şimdilik sadece İstanbul, Bodrum ve çevresinde hizmet sunan ve şehirlerarası transferleri gerçekleştiren “Portmobile”nakil araçlarında TV, DVD oynatıcı, bilgisayar, buzdolabı, çalışma ve servis masası, diafon, masaj özellikli deri koltuklar gibi her türlü konfor mevcut. Bu firmanın hizmetinden de birkaç kez yararlandım ve çok memnun kaldım.
.
Dünyada her geçen gün daha sık duyar olduğumuz Engelsiz Turizm ya da Erişilebilir Turizm kavramı dahilinde bir gelişme aslında bunlar. “Engelsiz Nakil” hizmetlerine www.accessibleistanbul.com ; “Portmobile” hizmetlerine ise http://www.portmobile.com adresinden ulaşılabiliyor. Aynı şekilde meselâ http://www.accessibleprague.com adresinden Prag’da, www.accessiblebarcelona.com adresinden Barselona’da, www.accessibleportugal adresinden Portekiz’de, http://www.accessibleitaly.com adresinden İtalya’da benzer hizmetler sunan bir firmaya ulaşabiliyorsunuz. Bütün bu şirketlerin ortak yanı engelli bireylere engelsiz seyahat ve ulaşım olanağı sağlamak için her türlü çözümü sunmaya gayret etmeleri. Yani, amaçları sadece ulaşım aracı sağlamak değil. Manüel ve akülü tekerlekli sandalye, merdiven çıkma aparatları gibi düzenekler kiralanabiliyor; gerek duyulduğunda anlık olarak kullanılabiliyor. Kişiye özel şehir turları yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Umrım, bü gibi hizmetler sunan kurum ve kuruluşların sayısı giderek çoğalır. Engeller ise giderek azalır…

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları