Enflasyon ve faiz indirimi kim ne dedi?

Türkiye ekonomisi’nde izlediğimiz olumlu rakamlar dizisine enflasyon rakamları da mütevazi katkısını yaptı. Rakamları bir kere daha hatırlatmanın kimseye faydası yok. Şimdiye kadar hepinize gına gelmiştir, tahmin ediyorum. Onun yerine bir başka noktaya bakalım. Ekonomistler bu konuda ne diyor.

Haberin Devamı

Malum son bir haftadır benim de CNN Türk’teki yayınlarımda yaptığım küçük katkılarla Merkez Bankası’nın tüm bu gelişmeler ve verilerden sonra bir faiz indirimi yapıp yapmayacağı tartışılmaya başlandı. Ben de sabah saatlerinden bu yana banka ve aracı kurumların enflasyon ve faiz indirimi ile ilgili yazdıkları son raporları okuyup özetlerini çıkardım. (Bkz. Deniz Bayramoğlu’nun Hürriyetim okuyucusu için hizmette sınır yoktur kampanyasında ikinci hafta). Genel beklenti en iyimser tahminle Merkez Bankası’nın en az bir ay daha faiz indirimi yapmayacağı yönünde. Ama yine aynı raporlardan yaz sonuna kadar 2 puanlık bir indirim beklememiz gerektiğini sonucunu çıkartıyoruz. İşte raporlar:

FİNANS YATIRIM
VOLKAN KURT

Tarım ve gıda sektörlerinde sürpriz yüksek düşüşler, haziran ayında enflasyonun da beklentilerin altında kalmasına neden oldu. Tarım fiyatlarındaki düşüşün önümüzdeki aylarda, hızını bir miktar kaybetse de devam etmesi bekleniyor. Çekirdek enflasyondaki %1,2 lik artış döviz kurundaki ve uluslararası ham madde fiyatlarındaki artışı yansıtıyor. Yılsonunda TÜFE’nin %11 seviyesinde gerçekleşme olasılığı büyük. Ancak yeni IMF anlaşması netleşmeden, AB’nin müzakere tarihi ile ilgili net bir açıklama gelmeden ve güçlü ekonomik büyümenin ortaya koyduğu cari açık riski nedeniyle, Merkez Bankası’nın faiz indirmesini beklemiyoruz.

Haberin Devamı

HC ISTANBUL
BATURALP CANDEMİR

Tarım ve gıda fiyatlarını dışarıda bırakınca, enflasyondaki düşüş aslında etkileyici değil. Yılın ikinci yarısında enflasyon sadece baz etkisi nedeniyle değil, artan akartyakıt fiyatları ve işçi maliyetleri nedeniyle de yükseliş trendinde olacak. Yılsonunda TÜFE %12’lik hedefinde altında kalacak, TEFE ise %13-14 olacak görüşündeyim. Merkez Bankası’nın, IMF programı açıklanmadan, ekonomik program gereği alınması gereken bazı önlemler alınmadan, ve tarım-gıda dışı enflasyon rakamları beklentilerin altında çıkmadan faizi indirmesini beklemiyorum...

RAYMOND JAMES
ÖZGUR ALTUĞ

Enerji fiyatlarındaki yükselişe rağmen, talebin baskı olması nedeniyle tüketici enflasyonuna ilişkin olmusuz beklentiler kayboldu. Ancak son doğalgaz ve petrol zamları önumüzdekı iki ayın enflasyonuna yansıyacak.. Haziran ayında tek haneli enflasyonun devam etmesi ve Amerikan Merkez bankası’nın hızlı bir şekilde faiz artıracağı korkularının azalmasıyla Merkez Bankası’nın önümüzdeki dört hafta içinde faiz indirmesini bekliyoruz. 8. Gözden geçirmenin tamamlanacağına dair ilk sinaylleri aldıktan sonra 1-2 puanlık bir indirim bekliyoruz.

Haberin Devamı

JP MORGAN
YARKIN CEBECİ

Beklentilerin altında gelen enflasyon rakamları, %12’lik TÜFE hedefine ulaşılacağı ve Merkez bankası’nın faiz indirme politikasına devam edeceği görüşümüzü destekliyor. Ancak Merkez Bankası’nın zamanlaması hükümetin yeni progranm hakkında IMF ile ne zaman anlaşacağına bağlı, bunun da en azından bir ay daha olmasını beklemiyoruz. Son zamanda gördüğümüz, iç talebin durulması ve TL’nin değer kazanması TÜFE’yi önümüzdki dönemde kontrol altında tutacaktır.

İŞ YATIRIM
TÜRKER HAMZAOĞLU

Mayıs ve haziranda yapılan akaryakıt ve doğalgaz zamlarıyla, bir süre daha görece yüksek enflasyon rakamları görebiliriz. 2005 sonrası Türkiye ve IMF ilişkileri kesinleşmeden, Merkez Bankası’nın kısa vadede faiz indirmesini beklemiyoruz. Yılsonu enflasyon hedeflerinin tutturulacağına inanıyoruz.

Haberin Devamı

OYAK YATIRIM
HASAN SENER

Aylık hem TEFE, hem de TÜFE rakamları tarım ve gıda fiyatlarındaki gerilemeyle beklentilerin oldukça altında gerçekleşti. Ancak son yapılan akaryakıt ve diğer kamu sektörü zamlarının tarım ve gıda fiyatlarındaki gerileme nedeniyle yılsonu enflasyonuna etkisinin sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Yılsonu TEFE ve TÜFE beklentimiz %11 seviyesinde.

Yazarın Tüm Yazıları