Emin Çölaşan: Neredesin başkan bey!

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

1964 doğumlu Yahya Karakaya, son seçimlerde İstanbul'un Sultanbeyli ilçesine belediye başkanı oldu.

Tabii ki Fazilet Partisi'nden.

Yahya Bey bundan tam 16 yıl önce, 1984 yılının kasım ayında askere sevk edildi. Foça'da 1. Amfibi Deniz Taburu'nda askerliğini güzel güzel yapmakta iken hasta olduğunu öne sürüp hastaneye sevkini istedi.

İzmir Askeri Hastanesi kendisine ‘‘Askerliğe elverişli değildir’’ raporu verince, üç aylık asker Yahya Bey çok memnun oldu ve terhis edildi.

Aradan uzun bir süre geçti, ilgili makamlara bir ihbar geldi.

Yahya Karakaya gerçeğe aykırı rapor almıştı.

Bunun üzerine yakalandı ve Gümüşsuyu Askeri Hastanesi'ne sevki yapıldı. Burada güzelce muayene edildi, tetkikleri yapıldı ve ‘‘Askerliğe elverişlidir. Komando olamaz’’ kararı verildi.

Bunlar olurken 1999 yılına gelmiştik. Aradan 15 yıl geçmişti.

* * *

Belediye Başkanı bu işlemin iptali amacıyla Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Davası reddedildi.

Hemen ardından Kasımpaşa Deniz Hastanesi'ne sevk edildi. Muayene ve tetkikleri bir kez de burada yapıldı ve yine ‘‘Askerliğe elverişlidir. Komando olamaz’’ raporu verildi.

Bunun üzerine bir kez de Ankara'da Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne sevki yapıldı. Kendisi Profesörler Kurulu tarafından muayene edildi ve askerlik yapabileceği kararı verildi.

Böylece, Sultanbeyli'nin Fazilet'li Belediye Başkanı Yahya Karakaya'ya askerlik yolu görünmüş oldu!

* * *

Yükümlü bu arada bedelli askerlik için başvuruda bulundu. Ancak daha önce fiili hizmete başlamamış olduğundan, bu istemi reddedildi.

(Burada bir parantez açıyorum. Adına bedelli askerlik denilen ve sadece 28 gün süren bu olayın, askerlik kavramını iyice yozlaştırdığı ortaya çıkıyor. Parası olana büyük avantaj sağlaması bir yana, bu hak kötüye kullanılıyor.

Örneğin geçmişte çürük raporu alan ve bu yaşına kadar askere gitmeyen Adnan Hoca bile, yatmakta olduğu Kartal Cezaevi'nden avukatı aracılığı ile başvuruda bulunuyor ve bedelli askerlik yapmak istediğini bildiriyor.

Geçmişin bilumum çürükleri, kendilerini bedelliye atıp askerlikten 28 günde kurtulmak için sıraya giriyor. Buna galiba bir çözüm bulunmalı. Parantezi kapıyorum.)

* * *

Gülhane Askeri Tıp Akademisi tarafından verilen ve kesin olan rapor sonrasında, ilgili makamlar, Sultanbeyli Belediye Başkanı Yahya Karakaya'nın askere sevki için işlem başlatıyor.

Geri kalan 14 ay 14 günlük askerliğini yapması gerekiyor.

İstanbul Askerlik Dairesi Başkanlığı, Karakaya'nın Şube'ye getirilmesi için İstanbul Valiliği ile Sultanbeyli Kaymakamlığı'na yazılar gönderiyor.

Fakat gelin görün ki, Yahya Karakaya ortalıkta yok!

Makamına gitmiyor.

Soranlara ‘‘Hasta’’ deniliyor, ‘‘İzinde’’ deniliyor, birbiriyle çelişen bilgiler veriliyor. İstanbul Hürriyet'ten arkadaşlarımız dün kendisine bir kez daha ulaşmaya çalıştılar ama sanki yer yarılmış, Yahya Karakaya içine girmişti.

Haftalardan beri makamına gelemiyor.

Dahası, koskoca Belediye Başkanı ne hikmetse ve nasıl oluyorsa bir türlü bulunamıyor!

Askere gitmemek için sağlığının bozuk olduğu iddiasıyla her yolu deniyor ama belki de askerlikten daha yorucu, daha gerilimli olan belediye başkanlığı görevini sürdürüyor.

* * *

Burada iki konuya daha değinmek istiyorum. Birincisi, askerden kaçan kişileri yakalamak çok zor. Askeri makamlar valiliğe, valilik kaymakamlığa, kaymakamlık karakola yazıyor ve firarda olanların bulunması rastlantıya kalıyor.

Bunlardan bazıları çok ünlü kişiler. Çapkın, sosyetik ve de tanınmış futbol kulüplerinin yöneticileri!..

Yazışmalar yapılıyor, bunlar her gün medyada boy gösteriyor ama ‘‘yakalanmaları’’ bir türlü mümkün olmuyor.

İkincisi, bazı askeri hastanelerde bazı asker doktorların ‘‘askerlik yapamaz’’ raporlarını belli kişilere ‘‘şu veya bu nedenle’’ biraz cömertçe verdiği anlaşılıyor.

Bir bakıyoruz, aslanlar gibi sapasağlam adamlar çürük raporu almış, askerlikten yırtıyor. Bunun nice örnekleri var.

Aklıma şu soru geliyor:

Acaba bazı askeri hastanelerin az sayıda bazı asker doktorları, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yumuşak karnını mı oluşturuyor?

Yazarın Tüm Yazıları