Ekonomik kriz kortlara da sıçradı

Bugüne dek çok sayıda uluslararası turnuvaya ve tenisçiye para yardımında bulunan şirketler, sponsorluk anlaşmalarını iptal etmeye başladı.

DÜNYAYI saran ekonomik kriz, tenis sporunu da olumsuz etkiliyor. Bugüne dek çok sayıda uluslararası turnuvaya ve tenisçiye para yardımında bulunan şirketler, sponsorluk anlaşmalarını iptal etmeye başladı. Örneğin dünyanın en büyük otomotiv firmalarından General Motors, yıllık 7 milyon dolar ödediği golfçü Tiger Woods'la olan anlaşmasını, sporcuyla anlaşarak karşılıklı feshetti.

Tenis turnuvası organize etmeyi düşünenler, eskisi kadar kolay sponsor bulamıyor. Bizdeki durum da pek farklı değil. Akbank Private Banking, 8 yıldır sponsorluğunu yaptığı Türkiye'nin en eski uluslararası tenis turnuvası TED Open ile olan beraberliğini noktaladı. Soyak İnşaat da tenisçi Çağla Büyükakçay'a verdiği desteği 2008 sonu itibariyle bitirecek.

İsim sponsoru bulmak zorlaşıyor

Maria Sharapova, Elena Dementieva
ve Venus Williams gibi dünya yıldızlarının da katıldığı İstanbul Cup'ta şimdilik para sorunu görünmüyor. Ancak, aldığımız duyumlara göre 2009'daki turnuvanın nerede yapılacağı hala netleşmedi. Var olan bir tesiste mi, yoksa yeni inşa edilecek bir yerde mi yapılacağına 2009'un ilk günlerinde karar verilmesi bekleniyor.

Bu sene ilk kez yapılan Legends Cup'ın (Efsaneler Kupası) ana sponsoru Turkcell ise tenise olan desteklerini sürdüreceklerini duyurdu. Ancak firma hangi etkinliklere sponsorluk yapacağını, Tenis Federasyonu ve TED Yönetimi ile yapacağı görüşmelerden sonra belirleyecek.

Görünen o ki, özellikle büyük çaplı turnuvalar 2009'da kolay isim sponsoru bulamayacak. Şirketler küçük çaplı organizasyonlara ana sponsor, TED Open ve İstanbul Cup gibi büyüklere ise küçük meblağlarla destek sponsoru olarak iştirak edecekler.

Ah o son sayılar

TENİSTE 2008 sezonu geçtiğimiz kasım ayında yapılan turnuvalarla sona erdi. Tek erkeklerde Rafael Nadal, Roger Federer'in saltanatına son verip, dünya sıralamasını 1 numarada tamamlarken, yılın en büyük çıkışını gerçekleştiren Novak Djokoviç ise Federer'in sadece 2 puan gerisinde üçüncü sırada yer aldı. Geleceğin 1 numarası gözüyle bakılan Andy Murray da sezonu 4. sırada kapattı. Tek bayanlarda sık sık el değiştiren 1 numaralı koltuğun son sahibi Jelena Jankoviç oldu. Az ve öz turnuva oynayan Serena Williams ikinci, savaşçılığıyla dikkat çeken Dinara Safina üçüncü, istikrarlı bir grafik çizen Elena Dementieva da dördüncü sırayı aldı.

En başarılısı Marsel İlhan

Türk tenisçiler içinde en başarılı isim Marsel İlhan oldu. 2008 sezonuna 319'uncu sırada başlayan Marsel, katıldığı 22 turnuvada 65 tekler maçına çıktı; bunların 46'sını kazandı, 19'unu kaybetti. 14 Temmuz'da 177. sıraya kadar yükselen 21 yaşındaki tenisçi, sezonu 212. sırada bitirdi. Yani, bir yılda tam 106 basamak yükseldi. Bu sene toplam 36 bin dolar para ödülü kazanan Marsel, 2009 hedefinin ilk 100 ile 150 arası olduğunu söyledi. Marsel eğer bu hedefine ulaşabilirse, Grand Slam turnuvaların ana tablolarına direkt girebilir ve yıllık para ödülünü de en az 5 kat artırabilir.

Çıkışa geçtiler

Tek bayanlarda Pemra Özgen 39 basamak çıkıp 351'incilikten 312'nciliğe yükselirken, Çağla Büyükakçay, 70 sıra birden yükselerek, 457'nci sırada başladığı sezonu 387'nci sırada tamamladı. Çift bayanlardaki en başarılı tenisçimiz İpek Şenoğlu, 125'inci sırada başladığı sezonu 88. bitirerek çıkışını sürdürdü. İpek için bu sene önemli olan 100'lü sıralarda tutunmaktı.

O daha da fazlasını başardı.

Bu sezon 52 maça çıkıp 28'ini kazanan İpek, yenik bitirdiği 24 karşılaşmanın 12'sini son sette uygulanan süper tie-break'lerde kaybetti. Eğer o son sayılar İpek'in lehine sonuçlansaydı, sezonu belki de ilk 50'lerde bitirebilirdi.
Yazarın Tüm Yazıları