Edin, Kemer Country Club ile dünyaya açılacak

KEMER Yapı ve Turizm Yürütme Kurulu Başkanı Esat Edin, birçok değişik spor aktivitesini tek çatı altında toplayan ‘‘Kemer Country Club’’ modelini dünyaya ihraç etmek istiyor.

‘‘Yeni kasabalar kurma projelerimizi askıya alıp, emlak ihracına ve turizm yatırımlarına yöneldik’’ diyen Edin'in hedefi 2003 yılından itibaren eski
Doğu Bloku, Doğu Avrupa ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri'nde yeni Club'lar zinciri kurmak.

KRİZİN en çok etkilediği sektörlerden birinin emlak ve inşaat olduğunu hatırlatan Kemer Yapı ve Turizm Yürütme Kurulu Başkanı Esat Edin, birçok değişik spor aktivitesini tek çatı altında toplayan ‘‘Kemer Country Club’’ modelini geliştirerek dünyaya ihrac etmek istiyor. ‘‘Yeni kasabalar kurma projelerimizi askıya alıp, emlak ihracına ve turizm yatırımlarına yöneldik’’ diyen Edin'in hedefi 2003 yılından itibaren eski Doğu Bloku, Doğu Avrupa ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri'nde yeni Club'lar zinciri kurmak. Kemer Yapı ve Turizm Yürütme Kurulu Başkanı Esat Edin ile emlak sektörü ve krizin yanısıra, krize rağmen tamamlamaya çalıştığı projelerini konuştuk.

Türkiye'deki krizden emlak sektörü hangi boyutta etkilendi?

- Emlak ve inşaat, krizden en çok etkilenen sektörlerden biri. Ancak bu sektörün krizden etkilenme oranı Türkiye'de ve yurtdışında çok büyük fark var. Yurtdışında ipotek, uzun vadeli konut kredileri gibi uygulamalar yüzünden emlak sektöründe yüzde 90 borç hakim, yüzde 10 özsermaye var. Dolayısıyla kriz olduğu zaman borçların ödenmesi ve faizlerin karşılanması zorunluğu var. Bu nedenle emlak değerlerinde spiral düşüşler yaşanıyor. Malezya'da böyle oldu. 100 milyon dolarlık binalar 1 milyon dolara el değiştirdi. Türkiye'de böyle şeyler yok. Nakite sıkışan malını satıyor, ama mal borçlu dolaşmıyor. O yüzden emlak değerini biraz düşüşle de olsa koruyor. Türkiye'de emlak değerleri genelde böyle. Çok derin bir düşüş yaşanmadı. Ama likidite sıkıntısı nedeniyel fırsat satışlarolacaktır. Çünkü sıkışan elindeki emlağı nakite çevirmek isteyecektir, ama bunlar kaza kurşunlarıdır. Bunlar emlakta genel değer düşüşü yaşanmasına neden olmaz. Sektörde ihtiyaçtan satılık oranı piyasanın sadece yüzde 3'üdür.

Ömerli'de Kemer Country benzeri kasaba kurma projeniz hangi aşamada?

- Şu anda Kemer Country gibi büyük kasabalar kuralım diyemiyoruz. Bugünkü ortamda bunun geleceğini görmüyoruz, Ömerli'deki kasaba projemizi askıya aldık. Böyle bir ortamda yeni büyük projelere başlanmaz. Ancak, Kemer Country içinde 30-40 milyon dolar tutarında 2-3 yeni projemiz olacak. Bu yıl halen devam eden Kemer Country Club projemize asılıyoruz. Krizde emlak yatırımı yapmak yerine, döviz kazandırıcı turizm yatırımı yapıyoruz. Emlaktan dinlence sektörüne kaydık. Bir anlamda emlakın ihracatına dönüyoruz.

Emlakın ihracatını nasıl gerçekleştireceksiniz?

- Kemer Country Club, tamamen bittiğinde otel, resort, orman evleri ve bungolovlarıyla dünyada eşi benzeri olmayan bir kulüp olacak. 100 milyon doları bulacak bu yatırımla, İstanbul'un dünyaya açılan pencerelerinden biri olmayı istiyoruz. İstanbul'a gelen turistler Kemer Golg & Country Club'ı görmeden gitmesin, hedefimiz bu. Bu kulupte golften tenise, atlı spordan atıcılığa her türlü spor aktivitesi olacak. Burası belli bir gruptaki turistlerin, Türkiye'nin ileri gelenleriyle sabahtan akşama kadar biraraya gelebileceği ve sürekli aktivite yapabileceği bir mekan olacak.

Bu proje hangi hedef kitleye yönelecek?

- Yabancıları ve turistleri hedef alıyoruz. Dünya kulüpleriyle temas halindeyiz. Biz bir İstanbul kulübü olacağız. Dünyadaki değişik kulüplerden gelen turistler bizim üyelerimizle kaynaşacak, günboyu her türlü spor aktivitesini tek çatı altında yaparken, Türkleri de tanıyacaklar.

Yatırım ne zaman tamamlanacak?

- 2003 yılı sonunda yatırımı tamamlamayı ve toplam 1500 yatak kapasitesine ulaşmayı planlıyoruz. Bu yatak kapasitesinin yarısını uzun vadeli kiralamayı düşünüyoruz. Dünyanın en büyük country club'larından biri olacağız. Dünyada atçılık, golf, okçuluk, tenis, basketbol gibi değişik sporları tek çatı altında toplayan çok fazla kulüp yok.

Yurtdışında bu tarz bir yatırım düşünüyor musunuz?

- Bu modeli eski Doğu Bloku ve Doğu Avrupa ülkelerine, Türk Cumhuriyetleri'ne de götürmeyi planlıyoruz. 2003 yılından itibaren Kemer Country Club modelini dünyaya açmak istiyoruz. Çünkü biz insanları doğru ortamda biraraya getirmeyi ve onları mutlu etmeyi başarabiliyoruz. İnsanların artık hayatı paylaşmaya ihtiyacı var, bunu sağlıyoruz, yoksa yatakhane imal etmiyoruz.

Kaç üye hedefliyorsunuz?

- Hedeflediğimiz üye sayısı 3 bin. Golf için 40 bin turisti kulübe çekebilirsek, yılda 30-40 milyon dolarlık döviz girdisi demektir. Golf oynamaya gelenler en az 3 kişi olur, golf meraklısı genelde ailesini de yanına alır. Sadece bu yoldan gelecek döviz geliri 100 milyon doları bulur. Bu yıl, Kemer Country Club'da 10 bin turisti ağırlamayı planlıyoruz.


Emlakta Beyoğlu'na dönüş başladı


Emlak değerlerinde krizlerde nasıl bir değişim yaşanıyor?

- 11 Eylül olayları, Afganistan, Irak derken bunlar hep emlak değerlerini etkiliyor. Bazı yerlerde değerler sağlam dururken, bazı yerlerde toplu terkler yaşanıyor. Krizler insanları yeniden değerlendirme moduna sokuyor. 1970'lerde Şişli en değerli, en pahalı yerdi. Sonraki yıllarda buradaki emlakların fiyatı artsa da, değeri azaldı. Şişli'den göçün yaşandığı tarihlerde ise fiyat birdenbire geriledi. 1970'lerde yabancıların gözde semti olan Karaköy, Tophane ve Şişli'den Etiler ve Levent'e kayış başladı. 1980 devalüasyonundan sonra Adalar'dan Boğaz sırtlarına kayış yaşandı. 2001 krizinden sonra ise Beyoğlu ve Galata'ya geri dönüş başladı.


ESAT EDİN


Kemer Yapı ve Turizm Yürütme Kurulu Başkanı Esat Edin, 1960 İstanbul doğumlu. 1975 yılında Robert College'i bitiren Edin, liseyi İngiltere'de okudu. 1981 yılında Yale Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra profesyonel olarak denizcilik sektöründe çalıştı. 1981-1982 yılları arasında Cerrahoğulları Denizcilik'te Yönetim Kurulu Başkan Asistanı, 1983-1984 arasında Dena Denizcilik'te Genel Müdür, 1984-1985 arasında Isıkurt Transit'de Ticari Müdür, 1985-1987 arasında Edsan İnşaat Sanayii'nde Genel Müdür olarak görev yaptı. 1987 yılından bu yana da aile şirketi Kemer Yapı ve Turizm'in Yürütme Kurulu Başkanlığı'nı yürütüyor.
Yazarın Tüm Yazıları