Durdurun modayı, inecek var

‘Yavaş’ hareketi, emin adımlarla çıldırma noktasına doğru giden hayatın ritmini düşürmek üzere pek çok farklı alanda ortaya çıkan bir sivil inisiyatif.

Haberin Devamı

En bilinenleri Yavaş Yemek ve Yavaş Şehir. Yavaş Yaşam, Yavaş Seyahat, Yavaş Tasarım ve Yavaş Moda gibi pek çok farklı hareket var oysa. Amaç en nihayetinde Yavaş Gezegen’de toplanmak.

Hareketi başlatan, 1986’da Roma’da bir McDonalds açılmasıyla çileden çıkan İtalyan Carlo Petrini. Bugün modanın da bir fast food çılgınlığını olmadığını kim idda edebilir ki. Yılda 8 sezon koleksiyon çıkaran hazır giyim zincirleri var.


Durdurun modayı, inecek var

 
Yavaş Moda (Slow Fashion)’dan ilk bahseden 2007’de Kate Fletcher oldu. Kendisi İngiliz Sürdürülebilir Moda Merkezi’nden. “Yavaş Moda, hayvan deseni gibi gelip geçici bir sezon trendi değil. Giderek ivme kazanan bir sürdürülebilir moda hareketi” dedi.

Haberin Devamı

Yavaş Moda, tıpkı Yavaş Yemek hareketi gibi, yığınlar halinde üretilen giyime karşı, el yapımı giyimi savunuyor. Zanaatkarları, küçük işletmeleri, adil ticareti (fair trade), yerel üretimi destekliyor.
 


Durdurun modayı, inecek var

İkinci el giyimi, kullanılmayan parçaların bağışlanmasını teşvik ediyor. Giysilerde geri dönüşümlü malzeme kullanılmasını, etik üretimi, uzun ömürlü malzeme seçimini, zamanlar üstü trendleri, tamir edilebilir giysileri savunuyor.


Durdurun modayı, inecek var

Bunların hiçbiri size uymuyorsa en azından şunu bekliyor: “Daha uzun aralıklarla daha az şey satın alın.” “Nitelik, nicelikten önemlidir”.


AVM’LERDE NELER OLUYOR


Ayşe ile Ali bu mutlu günlerinde sizi alışveriş merkezine bekliyor


Alışveriş merkezlerinde en son trend, evlenmek. Galiba sonunda içlerinden uyumak için bile çıkamaz hale geleceğiz. Alışveriş, yemek, sinema, tiyatro, oyun, spor, kuaför, güzellik gibi faaliyetlerden sonra nikahlanma işini de AVM’lerde hallediyoruz.

Durdurun modayı, inecek var

 
İstanbul’daki Wedding Mall bu trendin ilk örneğiydi, Ankara ACity’de bu ay açılan nikah salonu ile örneklerin çoğalacağının sinyali geldi.

Haberin Devamı

AVM’nin 2. katında bulunan nikah salonu, bir tiyatro ya da sinema salonu gibi tasarlanmış. Muhtemel ki, planda küçük bir değişiklik yapıp sinemayı nikah salonuna çevirdiler. Zira basbayağı bir sahne ve izleyici koltuklarından oluşuyor. Kırmızı koltuklara beyaz tülden giydirme yapılmış. Salon toplu nikah töreni yapacak kadar büyük. Ayrıca bir kokteyl alanı ile über şatafatlı bir gelin odası da mevcut.

Durdurun modayı, inecek var

Davetliler bekleme salonunda nikah saatini beklerken, plazma ekranlardan gelinle damadın fotoğraflarından oluşan slayt gösterisini izleyebiliyor. Bu arada müstakbel çift de, gelin odasındaki ekrandan davetlileri görüyor. Nikah salonu BBG evi gibi, zira o gün nikaha gelemeyenler de evlerindeki bilgisayardan hem davetlileri hem de gelinle damadı izleyebiliyor.

Haberin Devamı

Durdurun modayı, inecek var

Fotoğraf ve video çekimi hizmeti elbette unutulmamış. 10 pozluk gelin damat stüdyo albümü, 45 fotoğraf ve 1 saatlik nikah töreninin baştan sona çekilen DVD’si hediye. Ardından kokteyl de isterseniz, tören iki saat sürüyor. Günde en fazla 9 nikah kıyılabiliyor.

Durdurun modayı, inecek var

Alışveriş merkezlerinin günümüzde sadece tüketime değil, sosyalleşmeye de hizmet ettiğini düşünecek olursak, AVM’nin bir kapısından bekar girip diğerinden evli çıkmak işten bile değil.


http://twitter.com/alisveriscadisi

Yazarın Tüm Yazıları