Dünyanın en uzun uçuşları

Çok uzun bir uçuşa en fazla kaç saat katlanabilirsiniz? Havada 16-17 saat geçirebilir misiniz? İşte dünyanın en uzun tarifeli havayolu seferleri…

Haberin Devamı

Aktarma mı yapmak, yoksa gideceğiniz yere direkt uçuşla mı gitmek istersiniz? Tabii ki bu sorunun cevabına bilet fiyatlarından üye olduğunuz havayolu özel yolcu programlarına, toplam uçuş süresinden havayolunun kabinde sunduğu hizmetlere kadar etki edecek birçok faktör var.
Ama yolcuların önemli bölümü gideceği yere tek uçuşla ulaşmak istiyor. Özellikle uzun menzilli seferlerde bu daha çok öne çıkıyor.
Yolcuların önemli bölümü havacılıkta non-stop olarak adlandırılan doğrudan yapılan seferleri tercih ediyor. Kuşkusuz bu durum uçak imalatçıları tarafından da yakından takip ediliyor. Boeing 787, Airbus A350XWB gibi uçaklar hep bu yaklaşımın ürünü…

19 SAAT UÇULUR MU

Dünyanın en uzun uçuşu, kasım sonuna kadar Singapur Havayolları’na aitti. 15 bin 345 kilometrelik Singapur-New York seferinde özel yakıt tanklarına sahip Airbus A340-500 tipi uçaklar kullanılıyordu. Bu uçuş tam 18 saat 50 dakika sürüyordu… Seferler, Singapur Havayolları’nın A340-500’leri filodan çıkarması ile son buldu.

YENİ REKOR

Haberin Devamı

Şimdi rekor Avustralyalı Qantas Havayolları’nda. Sydney-Dallas arasındaki uçuş Boeing 747-400ER’larla 15 saat 25 dakika. Ama kat edilen mesafe 13 bin 804 kilometre. Bu uçuşu 13 bin 582 kilometre ile Johannesburg-Atlanta uçuşu izliyor. Delta’nın yaptığı bu sefer 16 saat 55 dakika sürüyor. Aradaki fark, uçuş rotaları ve havayolu şirketinin tercih ettiği uçak hızından kaynaklanıyor.
Türk Hava Yolları’nın en uzun seferi ise İstanbul-Los Angeles arasında. Boeing 777-300ER tipi uçaklarla yapılan 11 bin 43 kilometrelik sefer İstanbul’dan 13 saat 55 dakika sürüyor. Dönüş yolculuğunda ise rüzgâr arkadan alındığı için 12 saat 50 dakika tutuyor.
Böyle uzun uçuşlarda 3 kez ikram yapılıyor. Genellikle havayolları en iyi kabin eğlence sistemlerine sahip uçakları kullanıyor. Bu nedenle seyredeceğiniz yüzlerce film var.

BUNLARI YAPIN RAHAT EDİN

Uzun uçuşlarda en büyük sorun kan dolaşımında. Ekonomi sendromu olarak literatüre geçen hastalıkta hareketsiz kalındığı için kan pıhtılaşarak ölümcül tehlike oluşturabiliyor.
-Uçuş sırasında yüksek basınç ve su kaybıyla birlikte bol bol sıvı tüketmek, zaman zaman ayağa kalkıp kısa yürüyüşler, daha rahat etmenizi sağlayacaktır.
-Oturduğunuz yerde de kan dolaşımını hızlandırmak için ayaklarınızı hareket
ettirebilirsiniz.
-Çok yemek, fazla alkol veya kahve tüketiminin de sizi rahatsız edeceğini unutmayın.
-Çok uzun uçuşlarda doğal-pamuklu kıyafetler giyin. Statik elektrik oluşturacak sentetik kumaşlardan kaçının.
-Kitap okuyarak, eğlence sisteminden film seyrederek zaman geçirebilirsiniz.
-Birçok havayolunda artık yastık dağıtılmıyor. Yanına alacağınız küçük bir yastık veya şişme, boynu destekleyen yastıklar rahat uyumanızı sağlayacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları