Dondurma dediğin külahta olur

“Dondurmanın en sevdiğim yeri, külahı” diyen bir arkadaşım vardı ilkokulda. Hep şaşırırdım, onun nasıl olup da bu enteresan oluşumu dondurmadan daha çok sevdiğine.

Haberin Devamı

Ama sonradan anladım ki; benim de dondurmayı bu kadar sevmemin nedenlerinden biri altındaki külah. Ve benim dondurmanın en sevdiğim yeri külahı olmasa bile, külahla dondurmanın aynı anda damağıma geldiği yeri.
Peki ne zaman yapılmış ilk dondurma külahı?
1876’da New York City’de üretilmiş ilk külah. Yiyecek içecek kültürü açısından çok önemli olan bu icadı İtalyan asıllı bir Amerikalı olan Italo Marchioni yapmış.
Tabii ki külahın icadından önce de dondurma yeniyormuş. Geçen cuma da bahsettiğimiz gibi, külah yapılmadan önce karton konilerde ve bardaklarda satılan dondurma yine yalanarak yendiği için sağlık açısından biraz tehlikeli oluyormuş. Hatta bu tehlike o kadar ciddi boyutlara ulaşmış ki, bu şekilde dondurma satmak 1926 yılında İngiltere’de yasaklanmış.
Yani dondurmanın taşıyıcısı olarak niteleyebileceğimiz ve çoğumuz tarafından önemsenmeyen külahın yeme-içme tarihinde durduğu yer, hem hijyen hem de lezzet açısından çok ama çok önemli.
Evet, günümüzde pek çok şekilde satılıyor ve ikram ediliyor dondurma. Ama bana sorarsanız, dondurma dediğiniz külahta yenmeli. Siz ne dersiniz?

Haberin Devamı

Bisküvili asortik parfe

Toz kremşanti derin bir kaba aktarılıp üzerine soğuk süt eklenir. 5-6 dakika çırpılır ve buzdolabında bekletilir. Yumurta ve pudraşekeri iyice beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Rendelenmiş limon kabuğu, doğranmış kayısı, kakao ve dövülmüş ceviz eklenir.
Dolaptaki krem şanti kayısılı karışımla harmanlanır. Orta boy bir salata kasesi buzdolabı poşeti veya streç filmle kaplanır.
Bebe bisküvileri salata kasesine dizilip, üzerine, bisküvileri yerinden oynatmayacak şekilde parfe aktarılır. Parfe, dondurucuda 1 gece bekletilir. Servise sunulmadan önce kasenin yarısına kadar gelen sıcak suda 1-2 dakika bekletilip çıkarılır.
Servis tabağına ters çevrilip, üzerindeki naylon çıkarılır. 1-2 daha bekletilip dilimlenerek servise sunulur. İstenirse üzeri erimiş beyaz çikolata veya çilek gibi bir meyve sosu ile süslenebilir.

Malzeme listesi

- 2 poşet kremşanti
- 1 su bardağı soğuk süt
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı pudraşekeri
- 4 yemek kaşığı kakao
- 1 adet limon kabuğunun rendesi
- 8 adet kuru kayısı (tavla zarı şeklinde doğranmış)
- Yarım su bardağı ceviz içi (irice dövülmüş)
- 12 adet bebe bisküvisi

Haberin Devamı

8 kişilik         
Haz›rlama süresi
25 dakika

Yazarın Tüm Yazıları