Doğunun ortasında yemek (3)

Safranın dünyanın en pahalı baharatı olduğunu ve ağırlığının yaklaşık 100 bin katı kadar maddeyi boyayabildiği için gıda sektörü hariç birtakım sektörlerde kullanıldığını bu köşede daha önce yazmıştık.

Safran denince, benim aklıma İran mutfağı geliyor.

İran insanlarının vazgeçemediği iki şey vardır: Safran ve bu ülkenin toprağına has İran pirinci. Toprağına has diyorum, çünkü İran pirinci bizim kullandığımızdan daha uzun ve kokulu. Safran kuvvetli sarı rengiyle İran pilavına renk verir.

Elbette ki İran mutfağı yalnızca safran ve pirinçten ibaret değil. Et ve sebze yemekleri gayet dengeli biçimde tüketiliyor İran’da. Ancak sanırım eti ve özellikle kebabı çok seviyor İran insanı. Kebap kültürü hakim olduğu için genellikle kırmızı et ağırlıkta, ama tavuk etine de hayır demiyor bu ülke insanları...

Kebap yemeyi pek seven insanların baharatlardan uzak durması beklenemez elbette. Bu açıdan Türk mutfağına çok benzer İran mutfağı ve yalnızca bu açıdan değil, genel olarak bakıldığında da bizim mutfağımızı andırır. Benzerliklere kahvaltıda yenen şeyleri ve çayı da örnek verebiliriz aslında. İran siyasi rejiminin alkolü yasaklamasının da etkisiyle bu ülkedeki çay ve ayran tüketimi de ciddi boyutlardadır. Ancak "kaçak çaylar"dan aşina olduğumuz üzere çok daha ağır bir çaydır İran’da içilen çay...

Mercimekli kıymalı börek

Kıyma ve rendelenmiş soğanı orta boy bir tavaya koyup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 8-10 dakika kadar kavurun. Tuz, karabiber, kuru nane ve kuru kekiği serpip ocaktan alın. Ilık hale gelmesi için bir kenarda bekletin. Yaklaşık 40-50 santim uzunluğundaki fırın tepsisini 2 yemek kaşığı sıvıyağla iyice yağlayın. Hazır yufkaların 3 tanesini üst üste, aralarına hiçbir şey sürmeden ve biraz buruşturarak tepsiye yayın. İçi için hazırladığınız malzemeyi yufkaların üzerine serpiştirin. Kalan üç yufkayı mercimekli kıymalı karışımın üzerine üst üste yerleştirin. Böreği servise sunacakmışsınız gibi, 8-10 santimlik kareler halinde dilimleyin. Diğer taraftan, yumurtaları derin bir kaba kırıp çatalla iyice çırpın. Üzerine sodaları aktarıp tekrar çırptıktan sonra hazırladığınız bu sosu böreğin üzerine aktarın. Böreği, sosu çekip lezzetlenmesi için yaklaşık 3-4 saat ya da bir gece buzdolabında bekletin. Fırına vermeden önce, eritip ılıttığınız margarini üzerine gezdirin. Böreği 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında, yaklaşık 45 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar kızartıp çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 6 adet hazır yufka

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

İç malzemesi için;

á 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

á 300-400 gr. az yağlı dana kıyma

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kuru nane, kuru kekik

Sosu için;

á 6 adet yumurta

á 3 şişe soda (maden suyu)

á 100 gr. bitkisel margarin

Kakao soslu profiterol

Margarini, suyu, tozşekeri ve tuzu orta boy bir tencereye aktarıp, kaynayıncaya kadar pişirin. Su kaynamaya başlar başlamaz ocağın altını kısıp unu azar azar ekleyerek tahta bir kaşıkla sürekli karıştırın. 2-3 dakika sonra, un, suyu iyice çekip katılaşacak ve tencerenin içinde toplanmaya başlayacaktır.

Hamur soğuyunca, yumurtaları üzerine teker teker kırıp yoğurmaya başlayın. Hamuru 1 dakika kadar yoğurmanız yeterli olacaktır. Ele yapışmayan ve çok yumuşak olan hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Hamur elinize yapışıyorsa koparma işlemini yaparken parmak uçlarınızı sıvıyağla ıslatabilirsiniz. Hazırladığınız yuvarlak hamurları, yumuşak margarinle yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.

Hamurları 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığımz fırının orta rafının altındaki rafta üzerleri hafif kahverengiye dönüşünceye kadar, 30 dakika pişirin. Fırının kapağını açın ve hamur toplarını soğuyuncaya kadar fırında bekletin. Hamurların soğumasını bekleyip bir bıçakla ortalarını yarın. İçinin kremasını hazırlamak için; yumurta sarıları, tozşeker, vanilya ve unu küçük bir tencereye koyun. Bir taraftan tel çırpıcı yardımıyla karıştırıken bir taraftan da sütü ve margarini ekleyin. Karışımı kısık ateşe oturtup sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Krema kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika daha çırpıp ılık hale gelmesini sağlayın. Sonra da bir çay kaşığıyla profiterollerin içine doldurun. Hazırladığınız profiterollerin üzerine erimiş bitter çikolata ya da hazır çikolata sosu gezdirip servise sunun.

Malzeme listesi

á 125 gr. bitkisel margarin

á 2 su bardağı su

á 2 tatlı kaşığı tozşeker

á Yarım çay kaşığı tuz

á 2,5 su bardağı un

á 3 adet yumurta

İçinin kreması için;

á 2 adet yumurtanın sarısı

á 4 yemek kaşığı tozşeker

á 1 paket vanilya

á 3 tepeleme yemek kaşığı un

á 3 su bardağı süt

á 25 gr. bitkisel margarin

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

30 dakika
Yazarın Tüm Yazıları