Doğan Uluç: Devlere haksızlık







Doğan ULUÇ
Haberin Devamı

Çoğunun dudak yanı, dil altı, meme başı delik, halkalı. Omuz, göğüs-göbek üstü ne olduğu belirsiz desenlerle kaplı. Arada bir aşka gelip külot indirerek popoda, apış arasında Maori savaşçılarını kıskandıracak rengarenk dövmelerini gösteriyorlar. Bunlar kadınlı-erkekli Amerikan gençliğinin yeni ilahları, rap şarkıcı taifesi.

‘‘Rap’’lere şarkıcı derken aklım isyan ediyor. Şarkıda müzik olması lazım, Rap'te müzik dışında herşey var. Eminem ile Kid Rock dışında hepsi zenci olan Rap'çilerin repertuarı şiir üstüne. Dış görünümü evlere şenlik Rap'çilerin. Erkeği tulum, eşofman, atlet fanilası, önü göbeğe kadar açık deri ceket, kafada tersyüz edilmiş kep, kadını file sütyen, mini şort, avuçboyu külot, çırılçıplak bedene asılı kumaş parçalar içinde sahneye çıkıyorlar. Sonra Rap'li gösteri başlıyor. Bacaklar saldırıya hazır horozlar gibi yana açık, Rap dizilerinde zehir kusmaya başlıyorlar. Beste, güfte hak getire, kara derisi çehrelerinde devlet otoritesi, aile, eş-dost gözetmeksizin herkese, herşeye ‘‘veryansın’’ ediyorlar. Şiir dizilerinde seksin, cinsel sapıklığın dik alası, uyuşturucu meddahlığı, cinayet teşviki, küfürün yakası açılmadığı başta, akla gelen-gelmeyen herşey var. İsimlerini akılda tutmak dahi güç. DMX, Ja Rule, Yo Yo, Eazy-E, N.W.A., EPMD, Capone ile Noriaga (ünlü gangster Al Capone ile hapisteki Panama lideri Noriega'dan esinlenmiş), Raekwon, NAS, Public Enemy( Halk Düşmanı) ve Ice Cube, Ice-T, Vanilla Ice gibi buzlu isimler.

Rap'in müzik piyasasına girmesi 1980 sonlarına rastlıyor. Halen listebaşı olan Rap'çilerin çoğu ise Harlem'le birlikte uyuşturucu trafiğinin yönetildiği Bronx'dan çıkma. Son 10 yıl içinde otoriteye başkaldıran, aile değerlerine sırt çevirmiş isyankar Amerikan gençliği zenci Rap'çilerin peşine takıldılar. Peki kim bu Rap'çiler? Büyük çoğunluğu yoksul aile çocuğu. Evlerini terkeden babalarını tanıyan az. Esrar-eroin trafiğine katılıp köşe başlarında plastik zarflarda kokain satışıyla ana, kardeşlerini beslemişler. Yetenekli olanlar sıyrılıp Rap'a takılmışlar. Seçkin bir grup ise zirveye tırmanmayı başarmış. Oysa kökendeki suç eğiliminden sıyrılmak mümkün değil. Bir yandan New York'ta ‘‘Radikal’’ler ile ‘‘Gangster’’ rapçiler kendi aralarında, sonra batıda sivrilen Los Angeles rapçileri ile savaşa giriştiler. Tupac Shakur, Notorious B.İ.G., Smalls'u rakipleri kurşunlayarak öldürdü.

1999 Aralık sonunda ünlü Rap'çi Sean Puffy Combs'un seksi şarkıcı-aktris Jennifer Lopez'le gittiği bir gece klübünde çevreye kurşun yağdırarak üç kişiyi yaralaması yüzünden açılan dava yakında sonuçlanacak. Geçen hafta bir radyo istasyonunda bir diğerine rakip iki rapçi kadın Lil' Kim ile Foxy Brown'ın korumaları arasında silahlı çatışmada da mahkemeye intikal etti.

Rap zevk veya ilgi alanım dışında. Sahnede kurulu teyp hızıyla deli saçması, sapık düşünceler seslendiren, sürekli iki yana sallanan, işaret parmağını milletin gözüne sokarcasına uzatan, üstü başı kuyumcu vitrini gibi süslü, kızgın bakışlı, sokağa 20 korumayla çıkan milyoner rapçilere sempati beslemiyorum.

Hafif müzik, pop ve cazın Frank Sinatra, Elvis, Tonny Bennett, Barbra Streisand, Dean Martin, Andy Williams, Dusty Springfield, Ella Fitzgerald, Sting gibi solistler The Beatles, Rolling Stones, The Bee Gees ve benzeri gruplar, klasik müziğin tenor ve sopranoları aklıma geldiğinde Rap'çilerin şarkıcı, sanatçı diye bu devlerle aynı sınıfta tanımlanmasının cahilane haksızlık olduğuna inanıyorum.

Gene de bir yerde elif görse mercek sanacak Rap'çıları bir kalemde dışlamak da mümkün değil. Biz yaştakilere hitap etmese de bu türün meraklısı çok. Özellikle 14-25 yaş grubu gençliği. Şiddet, ölüm kusan, uyuşturucuya övgü yağdıran, gençleri sapık sekse teşvik eden Rap türü plaklar yok satıyor. Öz annesiyle cinsel ilişkiyi, arkadaşının hamile kız sevgilisiyle otomobilini uçuruma sürmesini hikaye eden Eminem son Grammy yarışmasında ödülleri topladı. Esas adı olan Marshall Mathers'le yayınladığı plağı ise 12 milyon sattı. Listelerde Rap ile pop yarışması atbaşı gidiyor.

Amerikan gençliği birşeyler arıyor ama yanlış adreste.

Yazarın Tüm Yazıları