Doğalgaz milli geliri yok edecek

RUSYA akıllı bir politika uygulayıp Türkiye’ye doğalgazı önce ucuz verdi. Ne zaman ki doğalgaz bağlanan il sayısı 63’e çıktı, elektrik üretiminde kullanılmaya başlandı, ağır zamlara başladı. Yanına İran’ı da aldı. Petrol fiyatlarına endeksli bir fiyat uygulayacağını taahhüt ederken 3/1 oranında düşen petrole karşın ancak % 20 indirim yapabileceğini açıkladı.

Avrupa, ABD, Japonya, Güney Kore nükleer enerji santralları sayesinde doğalgaza bağımlı değil. Yine de Avrupa, doğalgaz fiyatlarından yakınıyor. Her kış mevsiminde Rusya’nın doğalgazı azaltma tehdidiyle karşı karşıya... Türkiye ise tamamen Rusya’nın parmak ucunda. Bu gidişle milli gelirinin önemli bir bölümünü her yıl Rusya ve İran’a transfer ederek 10 milyon yeşil kartlıyı, on yıl sonra 40 milyona yükseltip sadaka kültürüne esir edecek bir yola girmiş durumda.

Avrupa’da ortalama gelir, aile başına 3 bin-5 bin Euro. Hiçbir kişinin çalışmadığı üç çocuklu bir aileye işsizlik sigortasından en az 1500 Euro verilmekte. Avrupa’daki işçi kardeşlerimden rica ediyorum. Belçika, Fransa, İngiltere, Almanya ve Hollanda’da doğalgazın metreküpü kaç lira? Benzinin litresi ne kadar? Eminim ki Türkiye’ye göre oralarda benzin ve doğalgaz fiyatı daha ucuzdur. Kaldı ki Türkiye’de ücretler komik derecede düşüktür.

Doğalgaza alternatif olarak kömür ve fuel-oili kullanamayız. İkisi de sağlığa çok zararlıdır. Nehirlerimiz yeteri kadar elektrik üretmeye elverişli değil. Doğalgazdan elektrik üretmek, pahalılık üzerine pahalılık yaratır. O halde süratle iki nükleer enerji santralı yapmamız gerekiyor. Sözde aydınlarımız, yıllardır nükleer enerji santralına karşı çıkıp Türkiye’yi yoksulluğa mahkûm etmişlerdir. Biraz, kafalarındaki ışığın kaynağı olarak gördükleri AB ülkelerini gezsinler. Bunca fabrika, otoban, cadde, sokak enerjiyi nereden alıyor incelesinler. Nükleer enerjiden elde edilecek enerji hem daha ucuz olacak hem de çevre kirliliğini azaltacaktır. Doğalgazın şehirlerarası nakil, şehir dağıtım şebekesini kurma ve evlere bağlamaya harcanan paranın yarısıyla söz konusu iki nükleer enerji tesisi kurulabilirdi. Doğalgazdan nemalanan pek çok şirket olması, bu fırsatı yok etti. Zararın neresinden dönersek kárdır. Artık ya uyanalım ya da çocuklarımızı, torunlarımızı yoksulluğa mahkûm edelim.
Nail TAN-ANKARA

Veysel Karani ruhuna ihanettir

TÜRKİYE’yi utanca boğan Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ Genel Müdürü’nün adı talihsiz bir şekilde Veysel Karani...

Ağzından çıkan her söz Veysel Karani anısı adına işlenmiş bir suç, ayıp! Çünkü Veysel Karani ismi nefret, öfke ve ilkelliği değil, sevgi, barış ve şefaati vaat etmektedir. Peygamberimizle çağdaş olan Veysel Karani, Peygamberimizi görmeye Medine’ye kadar gelir. Ancak Peygamberimizi göremeden kör annesine geri dönmek zorunda kalır. Peygamberimiz, o ulu kişi diyerek Veysel Karani’yi över. Vasiyeti, hırkasının ona verilmesidir.

Peygamberimiz şöyle buyurur: "Benim ümmetimde Üveys adında bir kişi vardır. Kıyamet gününde Rebia ve Mudar Kabileleri’nin koyunları tüyü sayısınca günahlı kişilere şefaat edecektir."

Hz. Ömer ve Hz. Ali, Yemen’e gider, Üveys diye bilinen Veysel Karani’yi bulup hırkayı teslim ederler. Yemenli Veysel Karani’ye nasip olan hırka da Fatih’te Hırka-i Şerif Camii’nde bulunmaktadır. İşte, Veysel Karani sade yaşamı, haram yememesi, şefkati ve merhametiyle bilinir. Aynı adı taşıyan doğalgaz müdürü, bunların tersini temsil ediyor.

Değerlerimizi ve idollerimizi ideolojik fanatizm böyle eritiyor.
Nevval SEVİNDİ Gazeteci-Yazar

Gazze’ye saygı

BAKIRKÖY Belediye Meclisi’nin dünkü toplantısında Ateş Ünal Erzen’in "Gazze’ye yapılan saldırı insanlık suçudur, cinayettir" diyerek üyeleri bir dakikalık saygı duruşuna davet etti; CHP’li Büyükşehir Meclis üyelerine, aynı uygulamanın Büyükşehir Meclisi toplantısında da yapılmasını kendilerine önerdi.

250 bin işsiz öğretmen var

250 bin işsiz öğretmen olarak siz değerli basın-yayın organlarıyla sıkıntılarımızı paylaşmak istedik. Şu an Türkiye’de gerek basın-yayın gerekse eğitim sendikalarının belirlemiş olduğu öğretmen ihtiyacı 170 bin civarında... Ama Milli Eğitim Bakanlığı öyle komik rakamlarla öğretmen alıyor ki bu alım her yıl emekli olan öğretmenlerin boşalan yerini bile dolduramıyor. Öğretmen ihtiyacımız var, yani yaramız var ama yaramıza süreceğimiz merhemimiz de var. Şu an işsiz yüz binlerce öğretmenimiz bekliyor. Evet soruyoruz; Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen ihtiyacımız az olduğu için az alım yapıyoruz diyor. Her sene çalışan 80 bin civarı ücretli öğretmen (ayda 350 TL alan ücretli köle) ihtiyacın en büyük kanıtı değil mi? Evet öğretmen adayları inliyor. Sabahattin YALÇIN

Alevilerin istekleri makul

"ALEVİ-Bektaşi-Mevlevi İslam anlayışını benimseyen yurttaşların inançlarının Anayasa güvencesine kavuşturulması ve bu inancın önderi olan dede-babaların hizmetlerini yapabilecekleri özlük haklara sahip olmaları gerekmektedir. Cem Vakfı ve Sayın Prof. İzzettin Doğan, Türkiye için bir şanstır. Alevi toplumu Türkiye’de zaman zaman gündeme taşınan can alıcı provokasyonlara karşın, son derece barışçı, birliktelikten yana ve mutedil bir tavır sergilemiştir. Cem Vakfı ve 632 Alevi kuruluşu ve inanç önderi tarafından desteklenen isteklerini gözden geçirelim."
(Federal Almanya Parlamentosu Milletvekili Prof. Hakkı Keskin)

Biliyor musunuz
20 bin kişiye aşure


ESKİ Boğaziçi İmar Müdürü Mevlut Karataş’ın AKP Beykoz’dan; DENİZ Tüfekçi’nin, mimar Uluç Yurtduru’nun CHP Adalar’dan; mimar Gökhan Zeybek’in CHP Sarıyer’den, işadamı Tahsin Tarhan’ın CHP Gebze Darıca’dan aday adayı olduklarını... CEM Vakfı Beşiktaş Şubesi’nin, perşembe 17.00’de Beşiktaş Elif Center’da muharrem ayı münasebetiyle halkla birlikte oruç açılacağını ve 12 Ocak Pazartesi günü 12.00’de Beşiktaş Meydanı’nda halka dağıtılmak üzere 20 bin kişilik aşure kaynatılacağını açıkladığını... ÖDP Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Ufuk Uras’ın, Türk solunun tarihin en ciddi krizlerinden birini yaşadığını, bu sürecin bir parçası olarak tartışmaların yeni bir aşamasında PM toplantısında olağanüstü kongre çağrısı yaptığını...
Yazarın Tüm Yazıları