Diyette Ekmeğime Dokunma

Bazı beslenme uzmanları ve doktorlar, zayıflamanın önündeki en büyük engellerden birinin ekmek olduğunu savunuyor.

Bundan hareketle ya yasaklıyor ya da ciddi oranda kısıtlıyor. Ancak bir grup beslenme uzmanı da tam tersini düşünüyor. Ekmek yasağına karşı çıkıyor. Facebook üzerinden Diyette Ekmeğime Dokunma hareketini başlatan beslenme uzmanı Elvan Odabaşı Kanar, “Ekmek diyetlerin baş tacıdır” diyerek, benim gibi ekmek severlerin yüreğine su serpti. Kanar’ın hareketine içinde öğretim üyelerinin de olduğu 400’den fazla kişi destek verdi bile.

Ekmeksiz yemek yiyebilirim. Ama doğrusunu isterseniz asla ekmekle yediğim yemek kadar doymam ve mutlu olmam. Sofradan kalktığımda eksiklik hissedirim. Ekmeksiz yemek, tamamlanmamış bir yemektir benim için. Zaten ekmek fakiri beslenme rejimlerim hep kısa sürer, pes eder istifa ederim. Ekmeğe hakettiği değeri veren her türlü söz, yazı, hareket dikkatimi çeker.
Web üzerindeki Diyette Ekmeğime Dokunma hareketini başlatan Kanar, tıbbi bir gerekçe olmadan diyette yasaklara ve aç kalmaya karşı çıkıyor. Sağlıksız diyet listelerinin, en çok toplumun her kesiminin rahatlıkla ulaşabildiği bir besin olan ekmeği yasakladığını söylüyor. Özellikle yaz aylarına doğru hızlanan diyet akımlarının çoğu, kısa vadede hızlı kilo kaybını sağlamak için karbonhidratları sınırlandıran listelerden oluşuyor. Kanar, “Popüler diyet kültürün acımasız bir şekilde kurbanı olan sağlıklı bir beslenme programının en değerli besini olan ekmeğin bu karalamadan kurtulması gerekiyor. Bu, açıkça, diyetisyenlerin ekmek kavgasıdır!” diyor.

ASLINDA İŞTAHI KONTROL EDER

Ekmeğin değerli bir besin olduğunu söyleyen Kanar, “Zayıflama diyetlerinde kişinin sağlık durumuna ve enerji gereksinimine göre bazı besinlerde sınırlandırmalar yapılabilir. Bunun dışında, hele ekmek söz konusuysa, diyetisyenlerin hazırlamış olduğu zayıflama diyetlerinin baş tacı ekmektir. Kişinin iştah kontrolünü sağlar. Enerji metabolizmasını destekler. İçerisindeki B grubu vitaminlerle de merkezi sinir sistemi için vazgeçilmez. Posasıyla sindirim sisteminin çalışmasına katkıda bulunur. Dolaylı olarak metabolizmayı hızlandırır. Ve ekmek geri dönüşümsüz kilo verdirir” diyor.
Yazarın Tüm Yazıları