Detoks-retoks kavgası büyüyor

Hürriyet binasında detoksçularla retoksçular arasındaki çekişme gittikçe tırmanıyor. Bu çekişme hiç brokoli yemememe rağmen beni bile brokoli dostu yaptı

Türk basın tarihinin en büyük ‘detoks-retoks’ maçları Hürriyet’te yapılıyor. Detoks takımı hayatlarına toksin sokmamakta kararlı. Retoksçuların böyle bir kaygısı yok. Her şeyi yiyip içiyor, toksinleri silip süpürüyorlar. Şu kebap sağlığa zararlıymış, şu yemek toksin yüklüymüş kafalarına takmıyorlar. Detoks takımının kaptanlığını (tahmin edeceğiniz gibi) ben, retoksçuların kaptanlığını da (doğal olarak) sevgili Kanat (Akkaya) yapıyor. Bizim takımda Ertuğrul Özkök, Fikret Ercan, Tufan Türenç, Doğan Hızlan, Eyüp Can var. Sedat Ergin de beş ay önce yaptığı detoks küründen sonra aramıza katıldı. Retoks takımına gelince... Latif (Demirci) o takımın en iddialı oyuncularından. Fatih Çekirge, Ahmet Hakan ve Cengiz Semercioğlu da ünlü retoksçulardan.

KANAT’IN DURUMU CİDDİ

Özellikle Kanat kardeşimiz fırsat bulduğu her yemekte bedenini retokslamaya (toksinle yüklemeye) kararlı. Ne kadar toksin varsa hepsine sıcak bakıyor, şefkat, muhabbet gösteriyor! Kebabın yanığını, nargilenin koyusunu, dondurmanın ballısını, rakının susuzunu seviyor. İflah etmez bir sebze düşmanı. Özellikle brokoli sözcüğünü duyunca tüyleri diken diken oluyor.
Kanat kardeş brokoliye o kadar çok takmış durumda ki ‘Kim ki brokoliden bahsetti, üstü çizilmeli’ yaklaşımını ısrarla uyguluyor (Bu işi biraz takıntı yapmış durumda). Hiç brokoli yememem ve asla tavsiye etmememe rağmen beni bile brokoli dostu yaptı. Sert çıkmasam, korkmasa adımı ‘Brokoli doktoru’na çıkaracak.
İsterseniz brokoli konusunu birazcık açalım. Çünkü sevgili Kanat brokoliye haksızlık yapıyor. Brokolinin arkasında güçlü bir tarih ve bilimsel destek olduğunu bilmiyor.

SEZAR BİR BROKOLİ TUTKUNUYDU

Romalılar brokolinin hikmetlerini tespit eden ilk ulus olmuş. Tarihi belgelere bakılırsa her Romalı ciddi bir brokolisevermiş, şarap ya da aromatik otlarla hazırlanan soslar içinde düzenli olarak brokoli yenirmiş. Roma imparatorlarından Sezar’da bu durum tam bir tutkuya dönüşmüş. Sezar bazen aylarca ağzına brokoliden başka bir şey koymazmış. Babası imparator Tiberius bakmış ki genç Sezar brokoli yiye yiye ölümsüzlüğü yakalayacak (!) brokoliyi yasaklayıvermiş. O güne kadar yediği brokolilerin Sezar’ın işine yarayıp yaramadığı bilinmiyor. Bildiğiniz gibi imparator Sezar çok genç bir yaşta öldürüldü.
Kanat kardeşim sevse de sevmese de brokoli öyle üstü hemen çizilecek, buruşturulup kenara atılıverecek bir besin değil. Tatsız, tuzsuz, lezzetsiz, kokusu biraz kötü ve çiğnemesi oldukça güç bir sebze olsa da brokoli tam bir vitamin deposu.

KEBAP KONSEYİ EKİMDE TOPLANACAK

Retoks takımına ve sevgili Kanat’a son kez hatırlatıyorum: Ekim başında Zübeyir Ocakbaşı davetinize detoks takımının diğer üyeleriyle birlikte kesinlikle icabet edeceğiz. O davette kebap ve sağlık üzerine size çok önemli tavsiyelerde bulunacağım. Duyduklarınızın sizi şoke edeceğinden eminim. Sağlıklı kebap nasıl pişirilir, nasıl yenir size de, sizi kebap tutkunu yapan Zübeyir’e de anlatacağım. Unutmayın: Toksin denizinde yüzüyorsunuz. Hiç olmazsa kebap sofralarınızdan turpu, lahanayı (turşusu olabilir), karnabaharı (salatalara ekleyebilirsiniz) eksik etmeyin. Domatesten, biberden asla taviz vermeyin. Son sözüm retoks takımının oyuncularına: Sağlığınıza düşkünseniz beni, keyfinize düşkünseniz Kanat’ı dinleyin.

Brokolide neler var

Brokoli folik asit ve C vitamininden çok zengin. Bol miktarda demir içeriyor. Müthiş bir kalsiyum kaynağı. Bazı uzmanlara göre bir kâse pişmiş brokoli neredeyse bir bardak süt kadar kalsiyum içeriyor. Posadan da zengin bir sebze olduğundan kabızlığa iyi geliyor, şeker, kolesterol ve hipertansiyonla mücadeleyi kolaylaştırıyor. Bunlar yetmezmiş gibi son yıllarda brokolinin çok önemli bir özelliği daha saptandı: Brokoli kanseri de önleyebiliyor.
John Hopkins Üniversitesi’nin kanser araştırmacılarının brokolide ilk kez saptadığı bu kanser savaşçısı özel molekülün adı sülforafan. Sülforafan tümörlerin oluşumunu engelleyebiliyor, mevcut tümörlerin çoğalmasını yavaşlatabiliyor. Sülfür içeren son derece dayanıklı bir molekül. Isıdan pek etkilenmiyor, brokoliyi pişirmekle azalmıyor. Haşladığınızda suya da geçiyor. Buharda veya mikrodalgada pişirildiğinde çok az bir miktarı kayboluyor.

Turp, lahana, karnabahar yiyin

Eğer brokolinin bu üstün nimetlerinden faydalanmak istiyorsanız ille de brokoli yemek de şart değil. Türk mutfağında brokoliye eş değer muhteşem ve lezzetli başka alternatifler var. Brokoli crucifrous grubu sebzelerden biri. Lahana, karnabahar, turp ve hardal otuyla yakın akrabalık ilişkileri içinde! Eğer yiyecek planlarınızda karnabahar lahana turp gibi besinlere sık sık yer verirseniz sülforafan dâhil brokolinin tüm nimetlerinden eksiksiz faydalanabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları