Defineciler tarihi coğrafyamızı mahvediyor

VİZE’nin Kıyıköyü’ne (Midye) gittiğinizde ve beldenin hemen kıyısında orman içinde MS 6-8 yy’dan kalma (Bizans) Aya Nikola Manastırı’nın halini gördüğünüzde yüreğiniz parçalanıyor.

Bu kadar değer bilmez bir toplum muyuz? Her şeyi yağmalanmış, sadece bir taş yığını altında kalmış. Geçmişte papazların dış saldırılara karşı barınma ve ibadet yeri olarak yapılan manastırın bir Fransız seyyahın çizimindeki dış halini bugün tanıyamıyorsunuz. Arkeologlar, acilen restorasyondan geçirilerek aydınlatılması gerektiğini söylüyor.

Kıyıköy Belediye Başkanı İsmail Gök, ‘Biz de kahroluyoruz, definecilerden koruyamıyoruz’ diyor.

Eski bir Rum köyü Kıyıköy... Mübadelede Rumlar gitmiş; yerlerine Selanikliler iskan edilmiş.

İyi ki Çorlu ve Vize Belediyeleri var da, altyapı hizmetlerinde yardım ediyorlar’ diyor Gök... Kışın 2.500, yazın 5.000 oluyormuş nüfusu.. Belediyede kendisi dahil 12 kişilik kadrosu varmış.

Turistik otel yapımı için bazı yatırımcıların Kıyıköy’e geldiklerini söylüyor. İç taraflara doğru orman içindeki derelerin suyu İSKİ tarafından Terkos’a akıtılıyor. İSKİ İstanbulluları uyarmalı, çünkü burada da su sıkıntısı var. Buradaki 7 balık çiftliği -4’ü kapanmış- su sıkıntısı çekiyor.

DOĞALGAZ ORMANLARI KURTARDI

Orman köyü Balkaya’nın muhtarı Adem Çetin, temiz pak giyinmiş. Yaşı 80’i geçen iki dayısını bizle tanıştırıyor. ‘Gençler iş bulabilmek için İstanbul’a gidiyorlar artık. 10 yıl kadar önce böyle değildi; Çerkezköy’teki tekstil fabrikalarına işçi olabilmek kolaydı.’ diyor.

Çaylar geliyor... Muhtar devam ediyor:

‘Bizlerin aileleri 1912’lerde Bosna’dan gelmiş. 104 hane, 500 nüfusluyuz, 27 traktörümüz var...

Bu yollardaki odunlar ne?

- Orman Bakanlığı’nın orman köylüsüne tahsisidir. Ancak orman köyü olmanın yararı da yok. Çünkü satamıyoruz.

Neden?

- Doğalgaz bizi öldürdü. Hatlar genişledikçe odun kullanımı azalıyor. Artık odunu bazı fırıncı, kebapçı ve pideci dükkanları yakıyor.

Geliriniz nedir?

- Orman idaresinin kişi başına tahsisi 15 ton, tonu 50 milyondan çarp... 750 milyonla bir yıl geçin! Ekebileceğimiz tarım alanımız yok. Odunu bırakıp hayvancılığa döneceğiz.

22 KM’DE CEVİZ

Kaymakam Tuncay Sonel söze giriyor:

‘Köylümüz için hayvancılık koyunculuk, arıcılık, seracılık projelerimiz var ama başvurmuyorlar.’

Dünkü başlığımızda yer alan ‘Gülümseyiniz, Vize’desiniz’ sloganından sonra Vize’nin ünlü ıhlamuru için de bir slogan bulmuş:

‘Çayı Rize’de, ıhlamuru Vize’de içeceksiniz.’

Kaymakam Sonel genç, sempatik ve de çalışkan. Hemen yaptıklarını anlatan resimli bir dosya verdi. İlginç projeleri hayata geçirmiş: Kızamık aşısına katılımı yükseltmek için ‘Yaptır aşını, al oyuncağını’ kampanyasında 2100 çocuğa oyuncak dağıtmış; ilçede yaşayan 81 yaş ve üstündekileri sağlık kontrolüne almış. Orman içi köy yollarından geçerken sanki Avrupa’dasınız... Yolun su kanalları temizlenmiş; bir çöp bile yok. Orman yolları bulvar havasında. Ağaç ve bitki kesimini ona göre yapıyorlarmış. Ekipler yol kenarına atılmış çöpleri sürekli topluyorlarmış.

Bizi, Pınarhisar ve Kırklareli yollarına götürdü; 22 km’lik yol boyunca ceviz ağaçları ekili. ‘Bu Kırklareli Valisi İsmet Metin’in projesidir; her ilçede uygulanıyor, tümü 140 km tutuyor’ diyor. Turizm Geliştirme Vakfı’ndan franbuaz ve böğürtlen fidesi dağıtmış. Kırklareli Valisi, çalışkanlığından ötürü kendisine ‘Vali Yardımcısı’ görevini vermiş.

Kaymakam 4. görev yılına girmiş, Vizeliler kendisini bırakırlar mı bilemeyiz.

İktidar korku saçıyor

OTO yedek parçacılarının yer aldığı Talimhane, İstanbul’un turizm konaklama merkezi haline geldi. Sokaklar trafiğe kapatıldı, tüm alt yapı yenilendi, parçacı dükkanlarının yerine 10-12 katlı lüks turistik oteller inşa edildi. Ancak Talimhane’nin trafiğe açık tek caddesi Abdülhak Hamit Caddesi, 2. Dünya Savaşı’nda bombalanmış bir Avrupa kentini andırıyor.

Neden mi?

Büyükşehir’e ait 20+20= 40 dükkanlık iki katlı betonarme bina peyder pey yıkılıyor. Beyoğlu Belediyesi öncülüğünde yapılan yıkımın hiçbir yasal dayanağı yok. Önce kiracı 5 bar işletmecisinin (Uğur Yücel ait Yeşilbar da dahil) ruhsatları iptal edilerek tahliye edildi. Kargo şirketleri belediye ile kötü olmamak için dükkanları boşalttılar. Kalan 8 esnaf belediye dozerleriyle sürekli taciz edildi. Halbuki kira sözleşmeleri vardı; yasal yoldan hareket edilmedi; herşey çiğnedi.

Beyoğlu Savcılığı’ndan Baro’ya, meslek odalarından belediyeye kadar heryere başvurdular; kimse sahip çıkmadı. İktidar ve belediye korkusu herkesi sindirmişti.

Dar bir şerit olan sahaya otopark yapılacakmış. Doğru, Taksim’e otopark gerek ama Tayyip Erdoğan döneminde elektrik idaresinin yanına yapılan otopark neden yıkıldı?

Devlet TV’sinde din sömürüsü

TRT son zamanlarda dini içerikli yayınlarla diğer ‘dini kanalları’ kıskandırıyor. İsmine baktığınızda aydınlatıcı unsurlar beklediğiniz programlar aslında hurafelerle dolu. Bu programlara çıkartılan türbanlı kızlar bu ülkede işkence gören ‘mazlum insanlar’ olarak gösteriliyor. Tarikat destekli özel TV kanallarında görmeye alıştığımız din sömürüsü yapan programların devlet televizyonunda da sergilenmeye başlaması TRT’nin hangi kafa yapısındaki kişilerce yönetildiğini gösteriyor.

Yavuz TURAN

Biliyor musunuz

Dr. Saadettin Bilgiç’in başkanlığında oluşturulan ‘Demokrat ve Adalet Partililer Platformu’nun eski DP ve AP’li milletvekillerini, il ve ilçe başkanlarını ‘ülkenin içinde bulunduğu bugünkü şartlarla ilgili bir durum değerlendirmesi’ için 18 Haziran Cumartesi günü saat 14.00’te Anadolu Kulübü’nde toplantıya çağırdıklarını (Sadettin Bilgiç 0312-446 71 97-98 ve Gökhan Evliyaoğlu 0312-426 25 98)... İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın 1. ölüm yıldönümünde bugün kabri başında anılacağını... B> HÜR PARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan’ın Türkiye’de 43.2 milyon seçmen olmasına karşın 6.2 milyon vergi mükellefi bulunduğunu belirterek, bu çarpıklığın düzeltilmesi gerektiğini söylediğini... İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın 1. ölüm yıldönümünde bugün kabri başında anılacağını, 1. Kordon’da çeşitli etkinlikler yapılacağını, bu arada ‘Ahmet Piriştina’ konulu bir fotoğraf sergisi açılacağını..

MESAJ PANOSU

‘TSE’
de yılda en az 500 milyon dolarlık yolsuzluk oluyor; polise bildirdim, yakalayan yok’ diyen TSE Başkanı Kenan Malatyalı, CE belgeseli uygulamaları konusunda MÜSİAD genel merkezinde (Mecidiyeköy) yarın 09.30-12.00 de konuşacak. 0212-213 61 00. TÜRKİYE Avrupa Vakfı’nın ‘AB Müzakere Sürecinde Türkiye Sağlık Hizmetleri’ sempozyumu 17-18 haziran günleri Topkapı Eresin Oteli’nde. www.turkiyeavrupavakfi.org ERZURUM Atatürk Üniversitesi mezuniyet törenine türbanlı hanımları kabul etmeyerek Atatürk devrimlerine bağlılığını kanıtlayan Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü’nün bu kararını Erzurumlu olarak kutluyoruz.

Mualla AKARCA-Nilgün SEZER

TEKİRDAĞ Valisi Ahmet Özyurt ve Belediye Başkanı Ahmet Aygün’ün konuşmaları ile başlayan 41. Kiraz Festivali çeşitli kültür, sergi, spor, tiyatro, müzik ve konser etkinlikleriyle hafta sonuna kadar sürecek. EDİRNE Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası 20-26 Haziran’da; Silivri Yoğurt Festivali Kültür ve Sanat Etkinlikleri de 7-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

ERZURUM Atatürk Üniversitesi mezuniyet törenine türbanlı hanımları kabul etmeyerek Atatürk devrimlerine bağlılığını kanıtlayan Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü’nün bu kararını Erzurumlu olarak kutluyoruz.

Mualla AKARCA-Nilgün SEZER
Yazarın Tüm Yazıları