Cumhurbaşkınlarına çanta yaptım iç pazarı yabancıya kaptırmam

UZUN yıllardır Prada, Miu Miu, Burberry, Coach, Massimo Dutti gibi dünyanın dev markalarıyla çalışan ve Türk cumhurbaşkanlarına çanta yapmakla ünlenen Matraş Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Matraş, mağaza sayısını hızla artırma kararı aldı. Matraş, "Yabancı markalar Türkiye’de at koşturuyor. Biz de iç pazarda artık kendi markamızla varız" dedi.

UZUN yıllardır Prada, Miu Miu, Burberry, Coach, Massimo Dutti gibi dünyanın dev markalarıyla çalışan, ama bu firmalara üretim yaptığını dile getirmek istemeyen Matraş Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Matraş, "Bütün yabancı markalar artık Türkiye’ye akın ediyor. Biz de iç pazarda artık kendi markamızla varız" diyor. Hangi dünya devleriyle çalıştığını bağıra çağıra açıklamanın etik olmadığını söyleyen Hakkı Matraş, üretim yaptığı markalarla ilgili çok konuşmayı ve onların adını telaffuz etmeyi sevmiyor. Kurulduğundan itibaren tüm cumhurbaşkanlarına çanta yapan Matraş, kendi adını taşıyan ilk perakende mağazasını 1985 yılında Galleria’da açmış. Ancak, 20 yılda 10 mağazada kalmış. Son iki yıldır yabancı markaların Türkiye’ye olan ilgisindeki artış Matraş’ı da harekete geçirmiş, rekabet edebilmek için mağaza sayısını iki yıl içinde 17’ye çıkarmış. Nisan 2008’e kadar 20’ye çıkarmayı planladığı mağaza sayısını önümüzdeki 3 yılda 50’ye yükseltmeyi planlıyor. Daha sonraki hedefi ise dünyanın önde gelen moda merkezlerinde Matraş mağazaları açmak. Bu yıl kuruluşunun 60’ıncı yılını kutlayan Matraş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Matraş ile deri ve deri mamülleri sektörünü ve geleceğe yönelik planlarını konuştuk.

Genelde deri sektöründe durum nasıl?

- Türkiye resmi olarak 1 milyar dolar ama bavul ticareti ile yaklaşık 2.5 milyar dolar deri ihracatı olan bir ülke. Kendi kullandığı ham deri hem Türkiye’nin hem de ihracatın ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. Küçükbaş deriyi dışarıdan almak zorundayız. Büyükbaş deride de ithalat her zaman için oluyor. Türkiye’nin ihracatı saraciye ve ayakkabıda az. Ama deri konfeksiyonunda üretimin neredeyse tamamı ihracata gider. Bunların yüzde 90’ı Kuzey ülkelerine ihraç edilir.

Uzakdoğu malları sektörünüzü olumsuz etkiliyor mu?

- Mevcut para politikası bizi dünyadaki rakiplerimize karşı zayıf düşürüyor. Uzakdoğu malları, özellikle iç pazara üretim yapan ve suni deriyle uğraşan Türk üreticilerini perişan ediyor. Suni deri üreticileri Uzakdoğu yüzünden hemen hemen haritadan silindi. Gerçek deri ile uğraşan bizleri de çok kársız çalışmaya mahkum etti.

Yıllardır yabancı markalar için üretim yapıyorsunuz. Üretiminizin ne kadarı kendi markanız için?

- Uzun yıllardan beri dünyanın en saygın markalarına üretim yapan bir firmayız. Bunların hepsi dünya markası. Üretimimizin yüzde 30-40’ı kendi mağazalarımızda sattığımız ürünlerden oluşuyor. Yüzde 60-70’i de dünyaca ünlü markalara yaptığımız üretim. İtalya, İngiltere, Fransa ve Amerika ağırlıklı üretim yaptığımız ülkeler. Japonya’dan Avustralya’ya kadar müşterimiz var.

Matraş ilk mağazasını ne zaman açmıştı?

- Adımızı ilk kez piyasaya ürettiğimiz küçük deri eşyalar, kemer, evrak çantaları ve sümenler ile duyurduk. İlk hedefimiz de Beyoğlu’ndaki mağazalara ürün satmaktı. Beyoğlu’ndaki vitrinlerde Matraş ürünleri sergilenmeye başladığında işler daha da hızlı ilerledi. İlk mağazamızı ise 1985 yılında Galleria’da açtık.

YURTDIŞINDA DA MAĞAZA AÇACAĞIZ

Şu anda kaç mağazanız var ve mağazacılıktaki hedefiniz nedir?

- 17 mağazamız var. Nisan 2008’e kadar 20’yi bulacak. 5 yıl içinde 50 mağazaya ulaşmayı planlıyoruz. Yurtdışı için çok acele etmek istemiyoruz. Yurtiçinde 50 mağazaya ulaştığımızda dünyanın önde gelen moda merkezlerinde mağaza açmayı hedefliyoruz.

Matraş 20 yıldır 10 mağazayla faaliyet gösterirken, mağazacılıkta neden son dönemde hızlı büyümeye yöneldi?

- Yabancılar Türkiye’ye çok fazla gelmeye başlayınca bizi heyecanlandırdılar. Biz de daha büyük çapta yarışa katıldık. Çünkü artık Türkiye dünya markalarının arenası haline geldi. Yabancı markalar Türkiye’de at koşturuyor. Tüm dünya markaları hoş geldiler sefa geldiler. Biz de medeni ölçüler içinde kendi ülkemizde rekabet etmek istiyoruz. Burası bizim ülkemiz, biz de buradayız. 20 yılda açtığımız mağazalarda çok ciddi köşe başlarını tuttuk ve çok seçici davrandık. Mağazacılık bizim eskiden beri yaptığımız bir iş.

Türk cumhurbaşkanlarının çantaları da Matraş’tan

KURULDUĞU yıllardan itibaren tüm cumhurbaşkanlarına çanta yapan Matraş, Yassı Ada davalarında kullanılan evrak dosyalarına da imzasını atmış. Hatta Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ Matraş’tan alınan bir evrak çantasını ABD Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace’e hediye etmiş.

2007 ciromuz, 40 milyon dolar olur

İhracatınız ne kadar?

- Yıllar önce ihracat yoktu, Türkiye’de kapalı bir ekonomi vardı. Ama bizim çocukluğumuzdan itibaren kafamızdaki hedef dışarı mal satabilmekti. Malımızı sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da satmalıyız diyorduk. Şu anda 24 milyon dolarlık ihracatımız var, bu yıl sonunda 30 milyon dolara ulaşacağız. Aslında devletin kur ve ihracat politikası hizmet etse kısa sürede Matraş olarak 50 milyon dolara da ulaşırız. 2006 yılı ihracat dahil ciromuz 30 milyon dolar, 2007 sonunda bu rakam da 40 milyon doları bulacak.

Aile Anayasası için çalışıyoruz

Aile şirketi olarak kurumsallaşmaya nasıl bakıyorsunuz?

- Biz 4 kardeşiz. Çok genç yaşta işe koyulduk. Hepimizin ikişer çocuğu var. 8 çocuğumuzun hepsi üniversite mezunu ve en az ikişer lisan biliyor. Hepsi de Matraş’ta çekirdekten yetişme. Bizim üretim gücümüz buradan geliyor. Kesinlikle kurumsallaşacağız. Böyle bir hedefimiz var. Aile Anayasası konusunda araştırmalarımız sürüyor. Bütün aile 60 yıllık bu şirketi gelecek kuşaklara taşımak istiyoruz.

HAKKI MATRAŞ

Matraş Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Matraş’ın ailesi ham deri ile uğraşıyormuş. Bu nedenle Hakkı Matraş, ilkokuldan itibaren deri sektöründe çalışmaya başlamış. Kendi üretimini yapabilecek derecede işi öğrendiğinde deri ve deri mamülleri üretmek üzere 1947 yılında dört kardeşiyle birlikte Matraş’ı kurmuş. Asmalımescit’te 10 metrekarelik bir atölyede üretime başlamış. Bugün Matraş Grubu bünyesinde Matraş Deri, Matraş Dış Ticaret, Mater A.Ş., Sedaş, Demat ve Matraş Metal var. Hakkı Matraş, halen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Üyesi, Türkiye Deri İşverenleri Sendikası eski Başkanı ve şu andaki Başkan Yardımcısı, Odalar Birliği’nde Sektör Meclis Başkan Yardımcısı.
Yazarın Tüm Yazıları