Çocuklar için sanat dolu hafta sonu alternatifleri

Güneşli günler bitip de havalar kararmaya başlayınca, anneler çocuklarıyla birlikte hafta sonlarını nasıl değerlendirecekleri konusunda karamsarlığa kapılır. Ben şimdi sizin iki hafta sonunuzu kurtaracağım:

Birincisi iki yılda bir, Koç Holding sponsorluğunda, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 10. Uluslararası İstanbul Bienali. 4 Kasım’a kadar gezebileceğiniz bienal mekanlarında, çocuklarınız gerçekten ilginç görüntülere tanık olacak. Bu yıl bienalin kavramsal çerçevesi "İmkánsız değil, Üstelik Gerekli: Küresel Savaş Çağında İyimserlik". 110 uluslararası sanatçı ve sanatçı grubunun projeleri sergilenecek.

Çocuklarınız için ilginç olan, İKSV ve Pace Sanat Merkezi’nin gerçekleştirdiği çocuk eğitim programları. Bu program, 6-14 yaş grubundaki çocukları müze ve galeri kültürü ile tanıştırmak, sanata ve özellikle çağdaş sanata olan ilgiyi artırmak, temel sanat terimleri ve kavramları ile tanıştırmak amacıyla düzenleniyor. Yedi hafta boyunca haftada iki gün, 3 farklı yaş aralığındaki 20’şer kişilik gruplar, eğitmenlerle birlikte İstanbul Bienali sergilerini gezecek. Bunun için randevu almanız çok iyi olur. Hatta kendi grubunuzu bile oluşturabilirsiniz.

Ve ikincisi... Bu daha küçük çocuklar için de uygun üstelik. Sütaş, ana sponsoru olduğu dünyanın en büyük açık hava sanat etkinliği CowParade İstanbul devam ederken, küçüklere yönelik Baby CowParade projesini çocuklarla buluşturuyor. Baby CowParade etkinliği, 28 Eylül -28 Ekim tarihleri arasında Kanyon Alışveriş Merkezi’nde düzenliyor. İstanbul’da 40 anaokulunda gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında, yüzlerce çocuk hayalindeki ineği kartonlar üzerinde şekillendirecek. Uzman pedagogların önerileriyle belirlenen doğa, mevsimler, renkler ve şekiller temaları çerçevesinde hazırlanacak çalışmalardan seçilenler, ünlü tasarımcılar tarafından çocuklarla birlikte Baby CowParade Atölyesi’nde uygulanacak. Çocuklar 14 buzağıyı sanatçılarla birlikte boyayacak, şekillendirecek ve yeteneklerini sergileyecek. Atölye çalışmalarında, çocuklara Hafize Uncuoğlu, Ayça Akad, Alev Gözonar, İsmail Acar ve Ertuğrul Ateş’in de aralarında olduğu 14 sanatçı eşlik edecek. Çocukların renklendirdiği buzağılar, 15 Kasım’a kadar Kanyon Alışveriş Merkezi’nde Baby CowParade sergisinde ziyaretçilerle buluşacak.

Emzirmekten korkmayın

Anne sütü ilk aylarda bebeğin tüm besin gereksinimlerini karşılayacak bir bileşim. Anne sütü ile beslenen bebeklerin, belli bir süre ek gıdalara ve suya ihtiyacı olmuyor. Emzirme ne kadar uzun ise anne sütünün bebek ve anne için faydaları da o kadar fazla oluyor ve o kadar uzun sürüyor. Gereksiz yere ek gıdalara geçiş, hem süt yapımının azalmasına, hem de bebeğin mamalara alışarak anne sütünü reddetmesine, dolayısıyla anne sütünden daha az faydalanmasına sebep oluyor. Geçtiğimiz hafta başında Dünya Emzirme Haftası başladı. Bunu fırsat bilerek emzirme ile ilgili önemli detayları hatırlatan bir yazı derlemek istedik.

Emzirmenin bebeğe faydaları

 Meme emmek, bebeğin duygusal bir ihtiyacını karşılar: Bebekler dokunulmaktan ve kucaklanmaktan hoşlanırlar.

 Meme kanserinin, bebekliklerinde kısa bir süre de olsa anne sütü almış kız çocuklarında görülme olasılığı yüzde 25 daha düşük. 

Anne sütü alan bebeklerin ortalama IQ değerleri daha yüksek bulunmuş. 

Nispeten kıvamlı ve yapışkan olan ilk dışkı, annenin ilk sütü olan kolostrumun, bebeğin sindirim sistemi üzerindeki etkileri sayesinde kolaylıkla, hiç zorlanmadan çıkarılır. 

Anne sütünde bulunan maddeler, bebeğin enfeksiyonlara karşı daha etkili korunmasına yardımcı olur ve bebeğin kendi bağışıklık sisteminin gelişimini hızlandırır. 

Mamadan daha kolay hazmedilir ve içeriği daha çok kana geçer: Anne sütü içerdiği bazı enzimlerle bebeğin bu sütü daha kolay hazmetmesini sağlar. 

Emzirilen bebeklerde kasık fıtığı ortaya çıkma riski, nispeten daha düşük. 

Bebekler daha iyi bir sosyal gelişim gösterir: 1 yaşını doldurmuş bebekler arasında, mamayla beslenenler ve anne sütü ile beslenenler karşılaştırıldığında, anne sütü ile beslenenlerde motor ve sosyal gelişimin belirgin olarak daha fazla olduğu bulunmuş. 

Emzirme, bebeklerin göz-el koordinasyonunun oluşumuna yardımcı olur.

 Anne sütü ile beslenen bebeklerde diş çürükleri daha az olur. 

Görme kusurları daha az sıklıkta ortaya çıkar; çünkü anne sütü önemli bir A vitamini kaynağı. 

Egzama daha az görülür: Anne sütü ile beslenme alerjiye karşı korur ve bu koruyucu etki erişkinlik dönemine kadar sürer. Altı ay ve daha fazla anne sütü almış bebeklerde egzamaya olan koruyucu etki daha yüksek. 

Reflü (mideden yemek borusuna gıda kaçağı) ve buna bağlı kusmaya daha az rastlanır.

 Anne sütü bebek için doğal bir sakinleştiricidir.

 Mamayla beslenen bebeklerde ileride obezite ortaya çıkma riski daha yüksek. 

Aşıların etkinliği artar. 

Anne sütündeki yağ, karbonhidrat ve proteinler bebek için ideal bir bileşimdedir: Miktarlar bebeğin ihtiyaçlarına göre sürekli olarak değişir. 

Anne sütü doğal bir ağrı kesicidir: İçinde endorfin adı verilen maddeler bulunur. Sakinleştirici etkileri yanında ağrı dindirici özelliklere de sahiptirler. Aşı sonrası bebeğinizi hemen emzirirseniz, ağrısını çoğu durumda unutacaktır.

 Hastalanmış bir bebek için en ideal besindir: İçinde bebeğin gelişmesi için gerekli olan bütün enzim ve mineraller bulunur. 

Emzirilen bebeklerin diş ve çeneleri daha iyi gelişir. 

Anne sütüyle beslenen bebekler daha kolay konuşur.

 İleride ortaya çıkması muhtemel kolit hastalığına karşı koruyucudur. 

Ayrıca, bebeği hemofilus influenza B bakterisiyle oluşan enfeksiyonlardan korur. Bir nevi antibiyotiktir yani.

 Ergen çocuklarda ortaya çıkan romatizmal hastalıklara karşı koruyucudur: Anne sütü ile beslenmiş olmak, bu riski yüzde 40 oranında azaltır. Anne sütüyle beslenenlerde hodgkin hastalığı ve bazı çocukluk çağı lenf kanseri yakalanma riski de daha düşük. 

Bakterilerle oluşan menenjit (beyin zarı iltihaplanması) hastalığına karşı bağışıklık sağlar. Ayrıca solunum yolu, idrar yolu ve orta kulak enfeksiyonlarından ve astım hastalığından ileriki yaşlara kadar korur.

Emzirmenin anneye faydaları

á Anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir. İçgüdüsel annelik davranışlarını yönlendirir.

á Emziren annelerin kendilerine güvenleri ve annelikten aldıkları haz daha fazladır.

á Annenin rahminin eski haline dönmesini hızlandırır. Emzirmeyen kadınlarda rahim emziren kadınlara göre orijinal boyutlarına daha zor geri döner.

á Doğum sonrası kanama riski, emziren annelerde önemli ölçüde azalır. Emzirme esnasında salgılanan oksitosin hormonu, rahmin etkili bir şekilde kasılmasını sağlar. Kasılmalar, doğum sonrasında rahim içinde açıkta kalan kan damarlarının uçlarının büzülmesini sağlar. Böylece kasılmalar ne kadar etkili olursa, doğum sonrası kanama da o ölçüde azalır. Doğum sonrası emzirmeyen annelerde kanamayı azaltmak için sentetik oksitosin veya rahim kasılmaya sevk eden diğer bazı ilaçları kullanmak gerekebilir.

á Emziren anneler, doğum sonrası daha kolay kilo verirler. Emzirme eylemi annenin günlük enerji gereksinimini yaklaşık 500 kalori artırır. Bu arada deli gibi susarsınız. Zaten su süt üretimi için en gerekli olan şeydir.

á Doğal bir hamilelikten korunma yöntemidir. Ancak ilk dört aydan sonra hálá adet görmediyseniz, bebeğinizi emzirmeye devam etseniz bile mutlaka bir korunma yöntemi kullanmalısınız. Özellikle gece emzirme alışkanlığı olan kadınlarda doğum sonrası ilk ádet gecikebilir.

á Anne için doğal bir sakinleştiricidir.

á Emziren annelerde demir eksikliği anemisi ortaya çıkma riski azalır.

á Şeker hastası olan annenin günlük ensülin ihtiyacını azaltır.

á Annenin ileride yumurtalık kanserine ve meme kanserine yakalanma riskini azaltır.

á Anneyi ileride ortaya çıkacak kemik erimesinden (osteoporoz) korur.

NASIL EMZİRECEKSİNİZ?

á Bebeğinizin dudak kenarına meme başınızı yaklaştırarak bebeğinizin emme refleksinin devreye girmesini sağlayın.

á Bebeğinizin ağzını iyice açmasını ve daha sonra meme başınızı iyice almasını bekleyin.

á Sütünüzü en etkili şekilde emebilmesi için meme başınızın tümünü ağzının içine almalıdır.

á Emmeye devam ettiği sürece elinizle başını alttan desteklemeye devam edin.

EMZİRMEDENÖNCE MEME MASAJI

á Avuç içlerinizle memenizi alttan ve üstten kavrayın. Ellerinizi memenizin göğüs kafesinize en yakın noktasından başlayarak, meme başına doğru yavaş yavaş baskı uygulayarak ilerletin.

á Avuç içleri yine alttan ve üstten memeyi kavramış durumdayken, memenizi hafifçe alta üste birkaç kez hareket ettirin.

á Parmak uçlarınızı kullanarak, dairesel hareketlerle memenizin çeşitli bölgelerini meme tabanından meme başına doğru masaj yaparak tarayın.

EMZİRME ESNASINDA MEME MASAJI

Masaj uygularken ellerinizi meme başınıza fazla yaklaştırmamalısınız; zira bu bebeğinizin memenizi doğru bir şekilde almasına engel olabilir. Bebeğiniz memeyi uygun bir şekilde aldıktan sonra, emmeye ara verdiği zamanları iyi gözlemleyin. Bebeğiniz emmesine ara verdiğinde, parmak uçlarınızı kullanarak, memenizin üst dış kadranında yer alan bölgeye masaj yapın. Bu esnada sütünüzün kanallardan bebeğinizin ağzının içine dolmasıyla bebeğinizin tekrar emmeye başladığını fark edebilirsiniz. Bebeğiniz emip, yeniden ara verdiğinde, bu kez de memenin diğer bir kadranına aynı işlemi uygulayın. Böylece her ara vermede memenin tüm kadranlarında yer alan süt kanallarına masaj yapmış olacaksınız.
Yazarın Tüm Yazıları