Çocuk+yemek=mutluluk

Ağlayan çocuğa meme vererek ağlamasını kesmesini sağlamak, çocuğun yemekle olan ilişkisini sağlıksız hale getiren ilk hareket. Çocukken üzülünce sus payı olarak verilen yemek kavramını değiştirmek, çocuğun yemekle barışmasını sağlamak için birkaç tarif ve tüyo

Haberin Devamı

Zayıf bir çocuktum. Kendimi bildim bileli annem bana “Yavrum hadi ye, hadi ye!” derdi. Ne zaman “Hadi ye” demeyi bıraktı, sınavlara hazırlanma telaşı başladı, ben kilo almaya başladım. Yenmesi gereken zamanla durması gereken zaman kişinin özgür iradesiyle kontrol edilemediği sürece bu işin kendi dengesini bulmasını pek mümkün görmüyorum. Hiçbir çocuk açlık sınırının altında yaşamadıkça açlıktan ölmeyeceğine göre herkesin bu konuda bir rahatlaması gerekiyor. Mutfak, çoğumuz için en güzel çocukluk anılarımızın cereyan ettiği yer. Dedemle yaptığım yumurtalar, deneyip de beceremediğim kurabiyeler, sardığım sigara börekleri, pişirdiğim kahveler en güzel çocukluk anılarım arasında.
Çocuğunuzla mutfak deneyiminiz için size 3+1 önerim var. Resmini gördüğünüz çiftlik de bu 3+1’den esinlenerek Mucize Lezzetler’de yaptığım bir tarif.

Haberin Devamı

Ev yapımı nugget

2 adet tavuk göğsünü kabaca parçalara ayırın. Kıyma olması için mutfak robotuna atıp üzerine 1 çay kaşığı tuz, az karabiber, 2 çorba kaşığı un ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı koyarak, 1-2 dakika çekin.
Ellerinizi kirletmeden üç ayrı kaba birer su bardağı un, galeta unu ve 2 yumurtayı çırparak koyun. Sonra tavuk karışımı biraz unlanmış düz bir alana alın, bir parmak kalınlığında dikdörtgen bir şekil verin. Bu şekilde istediğiniz kalıbı daha rahat kullanıp şekil verebilirsiniz.
Ben bu tarife hayalimdeki çiftlik evin kahramanları gibi şekil vermek istedim, bu nedenle çocuk ve köpek şekilli kalıpları kullandım. Şekil verdiğiniz parçaları sırasıyla un, yumurta ve galeta ununa bulayın. Bir tavaya biraz zeytinyağı ekleyip, kızdırın. Nugget’ları ekleyip, altın rengi olana dek çevirerek kızarttıktan sonra fazla yağını almak için havlu peçeteye çıkararak servis edebilirsiniz.

Yeşil püre için

Küp küp doğranmış 4 adet orta boy patatesi tencereye koyun, üzerine haşlanması için soğuk su ekleyin. Patateslerin pişmesinin beşinci dakikasında tencereye 200 gram iç bezelye ilave edin. Bezelyeler ve patatesler haşlanınca bir bardak haşlama suyundan ayırın, kalanı süzün. Aynı tencerenin içine 2 çorba kaşığı tereyağı koyup üzerine patatesi ve bezelyeleri, ağız tadınıza göre de tuzu ekleyin. El blendırıyla püre haline gelinceye kadar çekin. Yeşil püreniz servise hazır.

Haberin Devamı

Çiftlik için

Tost ekmeğini bıçakla keserek içini boşaltın, pencere ve kapı için delikler açın. Ev şeklini alması için 200 derecelik fırına koyup, biraz kızartın. 2-3 çiçek brokoliyi bütün olarak, 1 adet küçük havucu halka halka doğrayarak haşlayın. Brokoliler ağaca, havuçlar da çiftliğin patika yoluna dönüşecek.
Düz bir tepsiye ya da bir kesme tahtasının üzerine yeşil püreyi yayın. Üzerine tost ekmeğinden evi, brokoliden ağaçları, havuçlardan patika yolu yerleştirin. Çevresine çit gibi durması için çubuk krakerleri koyun. Biberiye dallarını yeşil püreye batırarak minik bitki görünümünde çalılar oluşturun. Evin üzerine çöp şişe batırılmış limon dilimini takın, bu da çiftlik evin üzerindeki güneş olacak. Köpek ve çocuk şekilli nugget’ları da yerleştirerek çiftlik evi tamamlayın.

Haberin Devamı

Eğlenceli sunumlar

Yemek sunumu, tarifi kadar önemli. Fotoğrafta gördüğünüz çiftlik bu işe kafa yorarken ortaya çıktı. Yaparken keyifli yerken şenlikli oluyor. Ayrıca evde hazırladığınız sebzeli bir tostu renkli, çizgi film kahramanlı paketlere sarmanız, salatanın sosunu bir kavanozda beraber sallaya sallaya hazırlamanız çocuğunuzun yemekle olan ilişkisine heyecan katar.

Birlikte mutfağa girin

* Çocuklar hamurla oynamaya bayılırlar. Dolayısıyla ekmek yapmaya da...
* Yumurta kırmak eğlenceli bir oyun gibi olduğundan beraber 2 domates, 1 biber, 1 yumurtadan enfes bir menemen yapabilirsiniz.
* Riskli olmayan doğrama işlerinde bıçak kullandırmanız çocuğunuzun özgüvenini arttırır.
* “Puding yaparken içine ne ekleyelim?” diye sorarsanız malzemelerle bağını kuvvetlendirmiş, yaratıcılığını arttırmış olursunuz.

Haberin Devamı

Dışarıda yemeyi sevdiği şeyleri evde yapın

* Beraber sağlıklı nugget veya hamburgerler yaparak ve onları evde yaptığınız ketçap ve mayonezle yiyebilirsiniz.
* Tavaya bir lavaş koyup, onun kendi pizzasını o yapmasını sağlayabilirsiniz. Tavayı kapatıp küçük bir fırın oluşturduğunuzu anlatınca çok hoşuna gidecektir.

Az sevdiklerini çok sevdikleriyle karıştırın

* Çocuğunuzun damak zevkini erken yaşta geliştirmenin en kolay yolu bu. Mesela, pilavı nohutlu ya da havuçlu yaparak yanına da sebzeli bir sulu köfte yemeği hazırlayın.
* Patates püresinin içine az miktarda bezelyeler saklamayı deneyin.
* Sebze çorbasını püre yaparak, içine ufak peynir parçaları atarak ilgisini çekecek hale getirebilirsiniz.

Haberin Devamı

İstanbul Lezzetleri 101

28 Nisan Cumartesi günü Esma Sultan Yalısı’nda gerçekleşecek, birçok restoranın, yemek kitabı yazarları ve gurmelerin katılacağı, farklı workshop’ların olacağı Time Out 101 İstanbul Lezzeti Tadım Festivali için bu haftadan planınızı yapmanızı öneririm. Hem sohbet etmek üzere hem de değişik lezzetleri tatmak üzere ben de orada olacağım.

Yazarın Tüm Yazıları