Çocuğu olmadı, 1 milyar dolarlık şirketini yaşatmak için vakıf kurma kararı aldı

SELÇUK Ecza Deposu’nun kurucusu ve Türkiye’nin en zengin 40 işadamından biri olan 84 yaşındaki Ahmet Keleşoğlu, 1 milyar dolarlık değeri olan şirketinin vakıfla yönetilmesi için çalışmalara başladı.

Çocuğu olmayan Keleşoğlu, kendi adına kurulacak vakfa şirket hisselerinin yüzde 51’ini devredecek.

TÜRKİYE’nin en zengin 40 işadamından biri olan Selçuk Ecza Deposu’nun kurucusu 84 yaşındaki Ahmet Keleşoğlu, şirketinin kendisinden sonra da yaşaması için vakıf kuruyor. Keleşoğlu, kendi adına kurulacak vakfa 1 milyar doların üzerinde değer biçilen şirketin hisselerinin yüzde 51’ini devredecek. Çocuğu olmadığı için şirketinin bu yöntemle çok uzun yıllar yaşamasını hedefleyen Keleşoğlu, vakfın mütevelli heyeti başkanı olacak. Vakfın kuruluş işlemlerinin 10 Ekim’deki, 50’inci kuruluş yılına yetiştirilmesine çalışılıyor. İlaç dağıtımı, turizm ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren Ahmet Keleşoğlu ile 50 yıllık iş hayatını, krizleri ve geleceğe dönük planlarını konuştuk.

Æ İlaç dağıtım sektörünün büyüklüğü nedir, sizin payınız ne kadar?

-
Sektörün büyüklüğü şu anda 9 milyar dolar. Bizim pazardaki payımız yüzde 34 civarında. Üretici fiyatları ile 2007 yılında Türkiye ilaç sektörü 1.4 milyar kutuluk satışla 11.6 milyar YTL’lik büyüklüğe ulaştı. Perakendede bu büyüklük 16.7 milyar YTL oldu. 2010 yılı tahminlerine göre Türk ilaç sektörü ilaç tüketiminde dünyada 10’uncu sıraya yerleşecek.

Æ Yurtdışına açılma çalışmalarınız nasıl gidiyor?

- Bu yönde adımlarımızı temkinli atmak istiyoruz. Muhtelif ülkeler üzerinde çalışıyoruz. Ağırlıklı olarak Kuzey Afrika ve Balkanlara bakıyoruz.

Æ Yeni iş alanları düşünüyor musunuz?

- Halen ilaç dağıtımı, turizm ve inşaat sektöründeyiz. Enerji üretim işine girmeyi de düşünüyoruz. Türkiye’nin önü enerjiye açık. Rüzgar santralları olabilir.

Çocuğum olmadığı

için vakıf kuruyorum

Æ Üç yıl önce halka açıldınız. Şirketinizde neler değişti?

-
Halka açılmamın ana nedeni şirketi kurumsallaştırmak biraz daha ölümsüz hale getirmekti. Halka açılma çok iyi, yerinde ve zamanında oldu. Bu yıl kısmet olursa bir vakıf kuruyorum. Şirketin benden sonra da uzun yıllar yaşamasını ve hayır işlerine katkı sağlamaya devam etmesini istiyorum. Çocuğum olmadığı için bu sistemi oturtuyorum. Şirketlerimin hisselerinin yüzde 51’ini vakfa vereceğim.

Aile kontrolü olmayacak

Æ Vakfın yönetimi nasıl olacak?

- Holdingi benim ölümümden sonra vakıf yönetecek. Bir mütevelli heyeti oluşturulacak. Bunun detayları hazırlanıyor. Vakıf ailenin kontrolünde olmayacak. Vakfın başkanı ölene kadar ben olacağım.

Æ Vakfın çatısı altında ne kadarlık bir varlık oluşacak?

- Şirketin bugünkü değeri 1 milyar dolardan fazla. Yarısından fazlası vakfın olacak. Yüzde 20’si halka açık, yüzde 80’i benim.

Æ 2007 cironuz ne kadardı, 2008 sonunda ne bekliyorsunuz?

- Geçen yılki ciromuz 3 milyar dolardı. Bu yıl ciromuzun yüzde 10 artırarak, 3.3 milyar doları bulmasını bekliyoruz.

50 yılda 100 şube 5 bin çalışan

Æ İlaç sektörüne nasıl girmiştiniz?

- 1958’de Konya’da Selçuk Ecza Deposu’nu kurdum. Konya ve ilçelerindeki eczanelere hizmet veriyorduk. Sonra çevre illere hizmet vermeye başladık. Türkiye’de tüketilen ilaçların yüzde 34’ünü dağıtıyoruz. Türkiye genelinde 27’si şube ve 73’ü bölge deposu olmak üzere 100 şube ve yaklaşık 5 bin çalışanımız ile faaliyet gösteriyoruz. Bugün 17 bin 500 eczaneye ulaşıyoruz.

Eğitime 10 milyon YTL harcadım

Æ Bugüne kadar eğitime ne kadar katkı sağladınız?

- Son 8 yıldır yaptığım yatırım 10 milyon YTL’nin üzerindedir. Bir o kadar daha yaptırmayı planlıyoruz. Önümüzdeki bir yılda 2 milyon YTL ayırdık. Okulların yapımı benim şahsi gelirimden karşılanıyor. Şu anda 50 öğrenciye burs veriyoruz. Ama vakıf kurunca bu sayıyı artıracağız.

Yediklerime dikkat ederim gençlerle dansı severim

50 yıldır her sabah belli egzersizler yaptığını anlatan 84 yaşındaki Ahmet Keleşoğlu, "Gençlerle dans etmeyi seviyorum. Bunu bir spor olarak görüyorum" diyor. Keleşoğlu, ilerleyen yaşına rağmen dinç olmasının sırlarını şöyle anlatıyor: "Yediğime, içtiğime çok dikkat ederim. Kızartma, biberli, baharatlı şeyleri, ekşiyi, turşuyu yemem. Daha çok sebze, meyve ve balık yerim. Et çok az yiyorum. İncirim Aydın’dan, kayısım Malatya’dan, cevizim Elbistan’dan gelir. Sigara hiç içmedim. İçkiyi ölçülü içiyorum. Viskimi içerim, keyif yaparım. 50 yıldır odun gibi çalışmadım, adam gibi çalıştım, adam gibi yaşadım. İşi ve yaşamayı eşit tutuyorum. Böyle yapınca hem sağlıklı hem verimli oldum."

’Ya iş, ya eş’ dediğim müdürlerim oldu

AHMET Keleşoğlu, kendisine yakın çalışan tepe yöneticilerinin uzun yıllardır şirkette çalışmasından dolayı çok memnun. Keleşoğlu, bu konuda da şunları söylüyor: "Yöneticilerime önce ’Benim gibi düşünmesini öğrenin’ diyorum.

İkincisi de ’Evinde huzur yoksa bende de huzur olmaz, bende çalışamazsın’ diyorum. Evde huzursuz olduğunda anlıyorum. Geçmişte ’ya iş, ya eş’ dediğim müdürlerim oldu. Ben evimde çok huzurluyum. Özellikle üst yönetimin evinde huzurlu olmasını istiyorum."

Artık turizmde para kazanmak mümkün değil

Æ Turizm sektöründeki yatırımlarınız nasıl gidiyor?

- Turizme 1995’te girdik. Kemer’de Tekirova’daki Phaselis Rose Club Hotel, Ermenek’teki Selçuklu Otel bizim. Turizmin geleceğinin parlak olacağını düşünüyorduk. Ama artık turizme yatırım yaparak para kazanmak mümkün değil. Çok yoğun bir rekabet var. Ben kendi otelimde çok mutluyum, dinleniyorum. Müşterilerle ilgileniyorum. Başka otel düşünmüyorum.

50’inci yılda ödüller birdenbire geldi

Æ Şirketinizin 50’inci kuruluş yılı. Neler hissediyorsunuz?

- 50’inci yılda birkaç mükafat birden aldım, öyle denk geldi. 50’inci yıl en mutlu olduğum dönemlerden biri. En yüksek vergi verdiğim sene. TBMM tarafından bu yıl ’üstün hizmet ödülü’ aldım. Yine bu yıl Konya Eğitim Fakültesi’nin adı Bakanlar Kurulu Kararı ile Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi olarak değişiyor. Bu yıl ayrıca ilk kez kredi kullanmaz haldeyiz. Bu da 50 yılda oldu.

Gizli zengin değilim ölçülü yaşıyorum

Æ Çok fazla ortalıklarda görünmüyorsunuz. Sizin için gizli zengin denilmesine ne diyorsunuz?

- Mütevazı yaşamayı seviyorum, ölçülü yaşıyorum. Her şeyimiz açık. En büyük şirketler arasında da kişisel servette de yukarılardayız. Kişisel mal varlığımla ilk 40 arasındayım tahmin ediyorum. Zenginliği yalılarla, yatlarla ölçmüyorum. Çalışanlarımın sayısını artırmakla ölçüyorum. Bu yıl 42 milyon YTL vergi verdik. İstanbul’da 28’inciyiz.

Krizlere alıştık, ayağımızı yorgana göre uzattık

Æ Bugüne kadar yaşadığınız krizleri nasıl atlattınız?

- 1958’den bugüne muhtıralar, ihtilaller, krizler, ambargolar, birçok sıkıntılar yaşadık. Kendimizi krizlere alıştırdık, her dönemde ayağımızı yorganımıza göre uzatmaya çalıştık. 1994 krizinden etkilenmedik, çünkü likit durumdaydık. 2001’de 20 milyon dolar kur farkı ödedim. Yok olma tehlikesini gördüm. Çünkü yatırımdaydık, borçluyduk. Buna rağmen kár etmiştik. Altyapımız güçlüydü. Her krizde büyümeyi başardık.

AHMET KELEŞOĞLU/images/100/0x0/55eacffdf018fbb8f8984931

İbrahim Etem Ulagay İlaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Keleşoğlu, 1924 Karaman Ermenek doğumlu. 1958 yılında Konya’da Selçuk Ecza Deposu’nu kurarak, ticaret hayatına atıldı. 1980’de İbrahim Etem Ulagay’a ortak oldu ve Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendi. 1995’de turizm ve inşaat sektörüne girdi. Selçuk Ecza Grubu, Türkiye genelinde 100 şube ve yaklaşık 5 bin çalışanıyla hizmet veriyor.

(Soldan sağa) Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Haluk Öğütçü 36 yıldır, Mali ve Finans Koordinatörü Ali Akçan 36 yıldır, Genel Müdür Sonay Gürgen 32 yıldır, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yılmaz 36 yıldır Selçuk Ecza Deposu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Keleşoğlu’yla (ortada oturan) birlikte çalışıyor.
Yazarın Tüm Yazıları