Çin felsefesi ve yemek

Mutfağın bir kültür öğesi, milletlerin kültürel bir göstergesi olduğunu en iyi anlatan örnek bence "Çin Mutfağı"dır. Yenilebilecek her şeye sevgiyle yaklaşan bir felsefeleri vardır Çinliler’in.

Öyle ki, yemeğe duydukları saygıdan dolayı çatal bıçak kullanmazlar. Çatal bıçağı bir saldırganlık unsuru olarak gördükleri için, "chop-stick" denilen çubuklarla yemeklerini yerler. Binlerce yıllık geçmişi olan "Çin Felsefesi", günlük yaşamın her alanını kapsayan öğretilerle doludur. İnsanoğlunun düşüncelerini doğru ve sağduyulu bir platformda taşımanın dışında, ev dekorasyonundan mutfağa kadar her şeyi kapsayan, çok ince öğretiler dizisidir "Çin Felsefesi". Pirinç, soya fasulyesi, soya yağı, yine soyadan elde edilen "tofu"nun dışında deniz mahsulleri, kırmızı et, tatlı-ekşi soslar, az sebze ve tek çeşit makarnadan oluşan Çin mutfağının en önemli unsuru sunumudur. Ufak kaseler içinde ve az miktarda hazırlanan yiyeceklerin taneleri çubuklarla toplanarak ağza atılırken, yemeğin suyu da kase ağza götürülerek içilir. Ayrıca yiyecekler hep çok küçük parçalara ayrılarak yenir.

Çinliler birbirlerini selamlayarak yemeğe başlarlar, sonra da sakin bir şekilde yemeklerini yerler. Onlara göre batılı olan bizlere baktıklarında belki de, çatal-bıçak kullanarak yemekle savaşan ve yemeğini gürültüyle yiyen insanlar görüyorlardır, ne dersiniz?


Narekşili domatesli kısır dolması


8 kişilik


Hazırlama süresi 25 dakika


Malzeme listesi


2 su bardağı köftelik bulgur

10 adet orta boy domates

2 çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tatlı biber salçası

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

2 sap taze soğan

1 demet maydanoz

1 demet taze nane

1 adet limonun suyu

3 yemek kaşığı narekşisi


Köftelik bulguru orta boy bir çelik tencereye aktarın. Domateslerin üst kısımlarını kapak gibi kesip, içlerini çay kaşığı yardımıyla oyun. Çıkardığınız domates içini tenceredeki bulgurun üzerine aktarıp, karıştırdıktan sonra 15 dakika kadar bekletin. Şişip kabaran bulgurun.üzerine biber salçasını katıp, zeytinyağını gezdirin. Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi de serpiştirip yoğurun. Taze nane, maydanoz ve taze soğanı ayıklayıp, yıkadıktan sonra incecik doğrayın ve bulgurun üzerine ekleyip en az 4-5 dakika daha yoğurmaya devam edin. Son olarak, limon suyu ve narekşisini de ilave edip kaşıkla iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı domateslerin oyuk kısımlarına aktarın. Kısırın kalanını ve doldurduğunuz domatesleri servis tabağına yerleştirip limon dilimleriyle süsleyerek servise sunun.


Taze meyveli Viyana pastası


10 kişilik


Hazırlama süresi 20 dakika


Pişirme süresi

20 dakika



Malzeme listesi


250 gr yumuşamış margarin

1 adet yumurtanın sarısı

3 yemek kaşığı dolusu yoğurt

(susuz kısmından)

1 çay bardağı toz şeker

1 paket vanilya

1 çay kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

4 su bardağı dolusu un

Üzeri için;

1 paket vanilyalı hazır puding

2,5 su bardağı süt

3 adet kivi

10-12 adet çilek

6-7 adet kayısı

10-15 adet kiraz

8-10 adet karadut

1 paket tart jölesi


Oda sıcaklığında yumuşamış margarin ve yumurta sarısını derin bir kaba aktarın. Üzerine susuz yoğurdu ve toz şekeri ekleyip vanilya ve tuzu serpiştirin. Un ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırıp tel süzgeç yardımıyla eleyerek yoğurtlu harca ekleyin. Tüm malzemeler iyice özleşinceye kadar yoğurup, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın.

Hamuru oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. Diğer taraftan 30-35 santim uzunluğundaki kare ya da dikdörtgen bir fırın kabını yumuşamış margarinle yağlayın. Dinlenen hamuru merdane yardımıyla, kaptan 2 santim kadar büyük olacak şekilde açın. Hamuru yağlanmış kalıba yerleştirip, kenarlarını 2 santim yükseltin. 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirip çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin. Bu arada, vanilyalı puding ve sütü orta boy bir tencereye aktarıp karıştırın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamına gelip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp, soğuması için bekleyin. Meyveleri soyup ayıkladıktan sonra, şekil vererek dilimleyin. Pişirdiğiniz tartın ortasındaki boşluğa soğuk haldeki pudingi yayın.

Meyveleri şekil vererek üzerine dizin. Tart jölesini üzerindeki tarife uygun şekilde pişirin. Soğuyan jöleyi fırça yardımıyla meyvelerin üzerine sürün. Pastayı 1 saat kadar buzdolabında beklettikten sonra dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları